Skocz do zawartości

Owadożerna Opuncja?

StachuRosja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak już pewnie widzieliście na moich zdj hoduję nie tylko owadożery. Wśród sukulentów dużo też mam opuncji czyli kaktusów o płaskich liściach. Tutaj pojawia się ciekawostka. Jedna z moich opuncji o twardych długich kolcach złapała muchę dosłownie nadziała się na młode kolce. Mucha leży na "plecach" czyli skrzydłami do dołu co sprawia że myślę że ta mucha prawdopodobnie walczyła z inną (są takie walki) i została zrzucona z przestworzy. spadła bardzo pechowo ponieważ ta opuncja ma duże ale rzadkie kolce (chodzi o to że nie są takie gęste). W naturze kolce chronią opuncje przed roślinożercami. Co prawda roślina nie strawi owada ale przynajmniej jednego szkodnika mniej :) . Jako ciekawostkę powiem jeszcze że mucha wciąż żyje. Ciekawe jak długo jeszcze pożyje

Zdj zrobiłem nowym telefonem nie znam jego możliwości więc chciałbym je przetestować.

Pozdrawiam

post-6918-1472114023_thumb.jpg

post-6918-1472114040_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 years later...
Gość Wiola

Cześć Stachu! Stworzyłam tu konto bo znalazłam w necie wątek o opuncji... miałam piękna opuncje ale wyjechałam na dwa msce do Meksyku i koleś który u mnie mieszkał zachwalał swoje podejście fo kwiatow, miał dbać... a chyba ja przelał i sytuacja wyglada strasznie... nie wiem czy jest szansa ja uratować? Jeśli tak czy mógłbyś mi napisać co mogę zrobić? Wdzięczność 1000!

ED7F5A88-9179-4ECC-BAB8-B898D3F27D0D.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostszy sposób, to ponowne ukorzenienie opuncji zaczynając od nieuszkodzonego człona. Użyj do tego lżejszej ziemi, wtedy żadne przelanie jej się w przyszłości nie przytrafi.

Odnośnik do odpowiedzi