StachuRosja Napisano 25 Sierpnia 2016 Share Napisano 25 Sierpnia 2016 Witam jak już pewnie widzieliście na moich zdj hoduję nie tylko owadożery. Wśród sukulentów dużo też mam opuncji czyli kaktusów o płaskich liściach. Tutaj pojawia się ciekawostka. Jedna z moich opuncji o twardych długich kolcach złapała muchę dosłownie nadziała się na młode kolce. Mucha leży na "plecach" czyli skrzydłami do dołu co sprawia że myślę że ta mucha prawdopodobnie walczyła z inną (są takie walki) i została zrzucona z przestworzy. spadła bardzo pechowo ponieważ ta opuncja ma duże ale rzadkie kolce (chodzi o to że nie są takie gęste). W naturze kolce chronią opuncje przed roślinożercami. Co prawda roślina nie strawi owada ale przynajmniej jednego szkodnika mniej . Jako ciekawostkę powiem jeszcze że mucha wciąż żyje. Ciekawe jak długo jeszcze pożyje Zdj zrobiłem nowym telefonem nie znam jego możliwości więc chciałbym je przetestować. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chiwokara Napisano 25 Sierpnia 2016 Share Napisano 25 Sierpnia 2016 Zabija muchy niczym słynna Eucnide urens. Z tym, że to zabójstwo neutralnego owada dla rośliny w odróżnieniu od Eucnide, która zabija korzystnego dla siebie owada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 25 Sierpnia 2016 Share Napisano 25 Sierpnia 2016 Kiedyś na mojego kaktusa "Kulkę" nadziała się mucha Wtedy nawet nie pomyślałam aby to uwiecznić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fan dzbaneczników Napisano 25 Sierpnia 2016 Share Napisano 25 Sierpnia 2016 A myślałem że rośliny mnie już nie zdziwią Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wiola Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Cześć Stachu! Stworzyłam tu konto bo znalazłam w necie wątek o opuncji... miałam piękna opuncje ale wyjechałam na dwa msce do Meksyku i koleś który u mnie mieszkał zachwalał swoje podejście fo kwiatow, miał dbać... a chyba ja przelał i sytuacja wyglada strasznie... nie wiem czy jest szansa ja uratować? Jeśli tak czy mógłbyś mi napisać co mogę zrobić? Wdzięczność 1000! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veleslav Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Najprostszy sposób, to ponowne ukorzenienie opuncji zaczynając od nieuszkodzonego człona. Użyj do tego lżejszej ziemi, wtedy żadne przelanie jej się w przyszłości nie przytrafi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi