PowerpointPL Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 Witajcie, mam mały problem ze swoimi świetlówkami. Po włączeniu do prądu świetlówki chwilę się włączają (są używane), zaświecą i po chwili gasną. Dodam, że niektóre końcówki są niepolutowane, może w tym jest problem. Schemat mojego połączenia: 1. brązowy - oprawka A 2. niebieski - oprawka A 3. brązowy - oprawka B 4. brak 5. brązowy - oprawka C 6. niebieski - oprawka D 7. brązowy - oprawka D Kabel niebieski oprawki B i C włożony i przykręcony do kostki. Statecznik: http://www.zoolamp.pl/pl/p/Statecznik-elek...LXc-240.863/162 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 Układ jest dobrze podłączony, ale może nie stykać na którymś przewodzie lub oprawce. Wtedy takie czary się dzieją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 3 Września 2016 Autor Share Napisano 3 Września 2016 Kurde, żebym ja wiedział z którym nie styka. Jestem nogą z elektryki, dlatego pytam - można sprawdzić napięcie próbnikiem, tylko nie tam w środku "tej dziurki", tylko na przewodzie? Mój kolega widziałem kiedyś tak zrobił (tylko na normalnym przewodzie, niezwiązane z oświetleniem) i poszły iskry, blask i wywaliło korki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 Kurde, żebym ja wiedział z którym nie styka. Jestem nogą z elektryki, dlatego pytam - można sprawdzić napięcie próbnikiem, tylko nie tam w środku "tej dziurki", tylko na przewodzie? Mój kolega widziałem kiedyś tak zrobił (tylko na normalnym przewodzie, niezwiązane z oświetleniem) i poszły iskry, blask i wywaliło korki. Masz do tej lampy podłączone uziemienie ? Bo nie napisałeś nic o żółto-zielonym kablu. Być może kabel niebieski (zero robocze) zwiera z oprawką, a bez podłączonego uziemienia różnicówka Ci nigdy nie wywali, a być może to w tym problem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 Masz do tej lampy podłączone uziemienie ? Bo nie napisałeś nic o żółto-zielonym kablu. Być może kabel niebieski (zero robocze) zwiera z oprawką, a bez podłączonego uziemienia różnicówka Ci nigdy nie wywali, a być może to w tym problem. Podłączenie uziemienia nie ma wpływu na działanie układu. I bez uziemienia się zaświeci. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 Jeżeli jak sam stwierdziłeś jesteś nogą w tej dziedzinie to nie mierz napięcia, po pierwsze napięcie przy świetlówkach jest znacznie wyższe niż w gniazdku, po drugie nie pomoże Ci to w zlokalizowaniu felernego połączenia. Oprawki do statecznika lutowałeś? Wciskałeś? Na początek proponuje rozłączyć układ, rozrysować wszystko jeszcze raz na kartce i połączyć ms nowo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 3 Września 2016 Autor Share Napisano 3 Września 2016 Znaczy ja napięcia mierzyć nie chcę, chciałem tylko zobaczyć czy jest napięcie po prostu. Ale najprawdopodobniej statecznik jest do wymiany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 Podłączenie uziemienia nie ma wpływu na działanie układu. I bez uziemienia się zaświeci. No dokładnie tak, bo przecież się zapala tylko po chwili gaśnie, jak napisał PowerpointPL. Jeśli układ jest dobrze podłączony to w grę wchodzi tylko uszkodzenie statecznika albo przebicie zera roboczego, gdyby przebijała faza to oprawka kopałaby prądem. Moje pytanie o uziemienie miało na celu diagnozę przebicie zera roboczego bo wtedy wywalałby różnicówka i by było wszystko jasne przy jakim kablu szukać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi