comandos21 Napisano 19 Września 2016 Autor Share Napisano 19 Września 2016 Ale woda po kationicie sodowym nie bedzie miala pH w kierunku zasadowym? Właśnie nie wiem chyba bd zasadowa a to źle ral by podlewać rośliny balkonowe i domowe np? W sumie myśl była żeby nią podlewać kapturnice ale się obawiam z powodu wskazań ppm, są one ciut mniejsze niż te z kranu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 19 Września 2016 Share Napisano 19 Września 2016 Dla tego ja polecałem filtr węglowy, najzwyklejszy sorbet, który wyłapuje niczego nie uwalniając. W przypadku żywic jonowymiennych jak sama nazwa wskazuje dochodzi do wymiany, a nie wyodrębnienia jonów. Wymiana ta zachodzi na zasadzie zastąpienia "słabszego" jonu związanego z żywicą na "mocniejszy" jon znajdujący się w wodzie. Dla naszych potrzeb musiałbyś użyć kationitu silnie kwaśnego, który uwalniałby protony wymieniając je na jony metali z wody. Wtedy z wody uwalniałby się dwutlenek węgla i wszystko byłoby dobrze. Kationit sodowy niestety się nie sprawdzi w naszym przypadku ponieważ żywica wymienia z wodą jon sodu "za" jon innego metalu i nic nam po tym bo ilość jonów w roztworze pozostaje taka sama albo i jest ich jeszcze więcej ze względu na zanieczyszczenia uwalniające się z filtra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 25 Września 2016 Autor Share Napisano 25 Września 2016 (edytowane) Tak więc.... Udana modyfikacja zmiękczenia wody"ścieku" z filtra RO3; powiodło się Zamiast kationitu zastosowałem żywicę demineralizacyjną. Wskazania ścieku teraz są 006ppm wskazania wody czystej z RO3 zmniejszają się w miarę jej upływu- maleją 006-030ppm screen capture windows Edytowane 25 Września 2016 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 19 Lipca 2021 Share Napisano 19 Lipca 2021 Odświeżę temat. Comandos, na ile Ci wystarczyły jednorazowo te instalacje? Jak to końcowo wyglądało? Używasz jeszcze po 5 latach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 20 Lipca 2021 Autor Share Napisano 20 Lipca 2021 (edytowane) Nadal używam, ale bez modyfikacji. Mniej niż na początku bo w bloku mniej miejsca na parapecie. Jeszcze nie wymieniałem filtra bo ppm nadal mam małe na wylocie wody RO Edytowane 20 Lipca 2021 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 Więc 5 lat trzyma na jednym filtrze? To dobra wiadomość! Zamówiłem dzisiaj dla siebie filtr i będę próbował na dniach go odpalić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 20 Lipca 2021 Autor Share Napisano 20 Lipca 2021 Wszystko zależy od jakości filtra i tego jak często używasz. Ja częściej deszczówka podlewam niż RO. Zakup sobie miernik TDS i mierz co jakiś czas wodę RO Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi