Skocz do zawartości

Filtr RO modyfikacje

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Ale woda po kationicie sodowym nie bedzie miala pH w kierunku zasadowym?

Właśnie nie wiem chyba bd zasadowa a to źle ral by podlewać rośliny balkonowe i domowe np?

W sumie myśl była żeby nią podlewać kapturnice ale się obawiam z powodu wskazań ppm, są one ciut mniejsze niż te z kranu.

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tego ja polecałem filtr węglowy, najzwyklejszy sorbet, który wyłapuje niczego nie uwalniając. W przypadku żywic jonowymiennych jak sama nazwa wskazuje dochodzi do wymiany, a nie wyodrębnienia jonów. Wymiana ta zachodzi na zasadzie zastąpienia "słabszego" jonu związanego z żywicą na "mocniejszy" jon znajdujący się w wodzie. Dla naszych potrzeb musiałbyś użyć kationitu silnie kwaśnego, który uwalniałby protony wymieniając je na jony metali z wody. Wtedy z wody uwalniałby się dwutlenek węgla i wszystko byłoby dobrze. Kationit sodowy niestety się nie sprawdzi w naszym przypadku ponieważ żywica wymienia z wodą jon sodu "za" jon innego metalu i nic nam po tym bo ilość jonów w roztworze pozostaje taka sama albo i jest ich jeszcze więcej ze względu na zanieczyszczenia uwalniające się z filtra.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc....

Udana modyfikacja zmiękczenia wody"ścieku" z filtra RO3; powiodło się;)

Zamiast kationitu zastosowałem żywicę demineralizacyjną.

Wskazania ścieku teraz są 006ppm

wskazania wody czystej z RO3 zmniejszają się w miarę jej upływu- maleją 006-030ppm

20160925_154931.jpg 20160925_154938.jpg 20160925_155412.jpg 20160925_155452.jpg 20160925_155512.jpg 20160925_155534.jpg 20160925_155550.jpg

screen capture windows

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 years later...