Suwak Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 Witam, jestem Mateusz, od dwóch miesięcy mieszkam w Trójmieście (pozdrawiam regionalnych hodowców i nie tylko!). Zawsze podziwiałem rośliny owadożerne, mają w sobie "charakter". Postanowiłem dołączyć do forum, ponieważ mam jeden problem związany z tym tematem - ciężko mnie uznać nawet za amatora, ponieważ dopiero zastanawiam się nad zakupem pierwszych owadożerców. Mam jednak wątpliwości czy jest sens zaczynać tuż przed okresem zimowym. Na początek marzy mi się tłustosz i muchołówka. Czy możecie mi coś polecić na sam początek? Ostatnie czego chcę to uśmiercić roślinę. Każda rada, szczególnie odnośnie rozpoczęcia "hodowli" w tym okresie będzie bardzo cenna. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 (edytowane) Witamy na forum a w szczególności zielonych Dobrze, że w takiej sytuacji zaczynasz od pytania przed a nie po fakcie. Aby po raz enty nie nudzić tą samą sentencją typu- poszukaj na forum tu jest wszystko, podam tematy/ zbiór. Warto jednak trochę poczytać choć po łepkach forumowe tematy. Jak zabraknie odpowiedzi na nurtujące Cie pytania wal śmiało tutaj. Na początek ten zbiór tematów http://www.rosliny-owadozerne.pl/Tematy-pr...we-FAQ-f51.html tak na początek, bo ze względu na godzinę nie chce mi się teraz szukać innych aktualniejszych/ szerzej opisanych tematów. Głownie polecam tematy oświetlenie i woda, bo przesadzanie i inne można zostawić na przyszły sezon gdy będzie to potrzebne no i zawsze poczytać opis hodowli danej rośliny, która nas interesuje. Muchołówka teoretycznie jakakolwiek kultywar (odmiana, bo gatunek jest tylko jeden ) ale długo się nią nie nacieszysz, ponieważ niedługo zacznie się sezon zimowania roślin zimnolubnych w tym muchołówek. Osobiście polecałbym kupić w przyszłym roku. Jednocześnie zaznaczając, że jeżeli jednak muchołówka miała by być kupiona to teraz jest ostatni dzwonek. Z tłustoszy teoretycznie chyba najlepsze są z grupy meksykańskich. Szczególnie proste są ich mieszańce i marketowe klony jedne z najpopularniejszych a całkiem urokliwych roślin to: to Pinguicula 'Tina', P. 'Sethos', P 'Wesser' i wiele innych Ponadto chyba najlepszą grupą roślin owadożernych dla początkujących to rosiczki tropikalne; tanie proste i ładne. Te są wspomniane w linku poniżej. Inne przydatne tematy: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...wli-t18490.html ------\ http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...awy-t16212.html ------------- MUCHOŁÓWKA http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...nie-t16209.html -----/ http://www.rosliny-owadozerne.pl/Gatunki-d...dowli-t591.html Gatunki dla początkujących oraz łatwe w hodowli http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/pinguicula.php - tłustosze http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/ Ogólnie warta uwagi strona. Informacje są aktualne a wiedza zwięzła i dobrze przedstawione opisy roślin i nie tylko. A i taka uwaga w Twojej okolicy jest w miarę dużo forumowiczów i tych znających się na rzeczy, więc może uda się kupić bezpośrednio od nich jakieś rośliny. Szczegóły są w moim podpisie "MAPA" tam poszukaj kto mieszka w Twoim sąsiedztwie i jeżeli Tobie zależy możesz się z tymi osobami skontaktować i spytać o jakieś rośliny. Zawsze to lepiej na żywo zobaczyć i osobiście odebrać roślinki niż gdzieś przez sklep- jednocześnie nie przekreślając sklepów z roślinami, bo te są całkiem godne polecenia . Szczególnie te reklamowane na forum. Życzę miłej lektury, poszerzania wiedzy oraz fanu z roślin gdy już będą na parapecie Edytowane 7 Września 2016 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 5 Września 2016 Share Napisano 5 Września 2016 (edytowane) Siemanko! Witaj w gronie użytkowników forum oraz niedługo w hodowców Na twoje pierwsze rośliny przed zimą wziąłbym rośliny które nie muszą zimować, czyli rosiczkę klimatu tropikalnego i subtropikalnego oraz tłustosza meksykańskiego, ew. pływacza, ale nie wiem czy to cię kręci. Na wiosnę możesz jak najbardziej kupić muchołówkę oraz kapturnicę (musisz liczyć się z tym, że ich wygląd nie będzie taki sam jak na zdjęciach, ponieważ wybudzają się z zimowania, ale jak poczują pierwsze wiosenne słońce, to od razu wystrzelają jak z procy, więc najlepiej kupować rośliny zimujące wiosną ) Możesz wziąć też dzbanecznika lub/oraz cefalotusa, ale musisz liczyć się z tym, że dzbanecznik nie będzie dzbankował przez zimę przez krótką długość dnia w czasie zimy i aklimatyzację, a cefalotus jednak powinien przezimować. Polecane przeze mnie gatunki/odmiany możesz zobaczyć na np. carnisanie (rosiczki niezimujące - http://carnisana.pl/tropikalne-i-subtropikalne-c29.html , tłustosze przechodzące lekki stan spoczynku (wystarczy nie podkręcać za bardzo ogrzewania w pokoju i jest im OK (ja tam nic z nim w zimę nie robię, a mój rośnie jak na drożdżach ): http://carnisana.pl/meksykanskie-c36.html Edytowane 5 Września 2016 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Witaj,możesz jednak kupić teraz muchołówka bo jeszcze we wrześniu są jeszcze ładne i duże ale z czasem zmarnieje i będziesz musiał ją przezimować,więc ją bym kupił teraz bo tak czy siak będziesz musiał ją kiedyś przezimować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Witaj Mati (zielony), wita Cię zupelnie_zielona Myślę, że wstrzymaj się z kupnem muchołówki do przyszłego roku, a tym czasem o niej poczytaj Na początek radziłabym zaopatrzyć się w rosiczki, są śliczne, ta ich rosa, no cud miód i orzeszki Muchołówki super wyglądają na zdj, w rzeczywistości są małe. Sama się zdziwiłam jak zamówiłam pierwszą, a to takie maleństwo A najładniejszym (moje zdanie) z owadożerów jest cefalotus (i tu radzę kupić podrośniętego, a nie całkiem małego, bo się nie nacieszysz a tylko będziesz czekał aby urosło). Generalnie, jako pierwsze roślinki lepiej kupić większe albo i dorosłe, by się nie zrazić na samym początku Życzę powodzenia i trzymam kciuki za Twoje przyszłe pierwsze roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Witaj Mateusz, tak jak piszą przedmówcy, z muchołówką poczekaj do wiosny, a tłustosza to śmiało możesz brać teraz. Polecam Pinguicula 'tina' i Pinguicula 'weser' Muchołówki super wyglądają na zdj, w rzeczywistości są małe. Sama się zdziwiłam jak zamówiłam pierwszą, a to takie maleństwo Jak mówisz że na zdjęciach są super a w rzeczywistości są małe to chyba nie widziałaś dorosłej muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 "Muchołówki super wyglądają na zdj, w rzeczywistości są małe." Nie wiem o co ci chodzi,bo przecież w normalnym sklepie(nie mam na myśli Allegro)typu heldros,wild nature,roraima są wyraźnie napisane rozmiary a zdjęcia podpisane np:dorosła muchołówka,oferowana muchołówka,a poza tym można wybrać rozmiar Rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Zgadza się, dlatego napisałam, że watro kupić podrośnięte rośliny. A czy ja napisałam, że nie widziałam dorosłej rośliny? Napisałam, że zamówiłam i się zdziwiłam, bo na zdj wyglądała super (wiadomo jak to zdj robione w makro)... Zamawiałam tu z forum i nie pytałam o wymiary tylko zasugerowałam się zdj, na którym nie było porównania do jakiejkolwiek innej rzeczy. Była to moja pierwsza zamówiona roślina i napisałam tu swoje odczucia co do tego jaka była aby się Mati nie zdziwił jak zamówi swoją pierwszą... Się tak czepiacie jakbyście sami nigdy pierwszej rośliny nie zamawiali i wszechwiedzący byli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Ja jak zamówiłem to specjalnie zamówiłem mniejszą bo jak wiadomo hodując od malutkiej roślinki nabiera się doświadczenia i cierpliwośći co do hodowli tych roślinek a kupując tzw."gotowca" moim zdaniem nie mamy satysfakcji a hodując taką roślinkę od zera można się pochwalić że się wychodowało piękną dużą roślinę a przy tym nabrało się doświadczenia. "Muchołówki super wyglądają na zdj, w rzeczywistości są małe. Sama się zdziwiłam jak zamówiłam pierwszą, a to takie maleństwo ohmy.gif" W sklepie zawsze jest podany rozmiar a jak masz podane na niżej zdjęcia to po kliknięciu w nie jest mały napis określający wielkość Rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Ja jak zamówiłem to specjalnie zamówiłem mniejszą bo jak wiadomo hodując od malutkiej roślinki nabiera się doświadczenia i cierpliwośći co do hodowli tych roślinek a kupując tzw."gotowca" moim zdaniem nie mamy satysfakcji a hodując taką roślinkę od zera można się pochwalić że się wychodowało piękną dużą roślinę a przy tym nabrało się doświadczenia. "Muchołówki super wyglądają na zdj, w rzeczywistości są małe. Sama się zdziwiłam jak zamówiłam pierwszą, a to takie maleństwo ohmy.gif" W sklepie zawsze jest podany rozmiar a jak masz podane na niżej zdjęcia to po kliknięciu w nie jest mały napis określający wielkość Rośliny. Naucz się czytać ze zrozumieniem. Nie kupuje roślin ze sklepu a z forum tutaj. A skąd Mati kupi to jego sprawa. Brawo dla tych którzy obok rośliny kładą np. 5 zł i dopiero wtedy robią zdj. Nawet podpis 'dorosła roślina' dużo daje, albo info o rozmiarze doniczki. Takie 'gołe' zdj dla początkujących nie dają nic w rozeznaniu jaka roślina jest duża. Fakt, można zapytać. Ale czy nie łatwiej podać od razu info w ogłoszeniu aniżeli odp każdemu na wiadomość jak faktycznie duża jest roślina? Na tym należy zakończyć tą wypowiedz, bo dyskusja zmierza na inny tor, niż zakładał to autor tematu. Uważam, że dla początkujących każda informacja jest ważna, nawet ta iż można się zdziwić rozmiarem roślinki. A więc warto pytać. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 6 Września 2016 Share Napisano 6 Września 2016 Chodziło mi o to że w sklepie(na forum również) są zdjęcia dorosłych roślin a taki początkujący to pomyśli że to są oferowane Rośliny a jednak na dole zdjęcia jest drobnym druczkiem napis że to jest inna roślina a nie ta co kupujesz,b o to jest taki chwyt marketingowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suwak Napisano 7 Września 2016 Autor Share Napisano 7 Września 2016 Dziękuję wszystkim za rady. Czytając wasze posty/dyskusję mogę stwierdzić jedno: trafiłem w dobre miejsce, ewidentnie jesteście pasjonatami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ola1990 Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Witam wszystkich prosto z miejsca w którym aktualnie robi mi i mojej narzeczonej zdjęcia ślubne, niedługo sam ślub, dlatego trochę odetchnąć trzeba i wpaść do was na forum, które tak na marginesie jest moim ulubionym forum. Do tego czasu polecił bym schody http://zelazostaropolskie.pl/page/185/scho...wo-drewniane/53 fajnie wychodzą w ogródkach i jak siadają na nich owady Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez Ola1990 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 Witam cię Olu ale jeśli chcesz się przedstawić radził bym założyć nowy temat ale skoro już się przedstawiłaś to raczej nie musisz zachęcam cię również do pochwalenia się swoimi roślinami w dziale "zdjęcia i filmy hodowców" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi