Skocz do zawartości

Przygotowanie do zimowania

morakam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zbliża się czas zimowania więc pomyślałem, że trzeba zacząć przygotowania z oświetleniem. Zakupiłem 3 żarówki takie jak w linku http://roraima.pl/pl/p/LED-GROW-10W-E27-3-red%2C-2-blue/212

Niestety nie znam się za bardzo na doświetlaniu, więc mam dwa pytania:

1. Czy 3 takie żarówki wystarczą na dobre oświetlenie powierzchni 120x60?

2. Na jakiej wysokości najlepiej je zamontować

Edytowane przez morakam
Odnośnik do odpowiedzi

120x60 to dość duża powierzchnia do doświetlenia.

Moim skromnym zdaniem takich zaróweczek powinieneś mieć minimum 6 sztuk, a jak wspomniałeś "dobre doświetlenie" to nawet 8-10 sztuk.

Zapraszam do poczytania trochę tematów o doświetlaniu, jest tego sporo na forum, w większości przyjmuje się że źródło światła powinno znajdować się w odległości 25-30cm od stożka wzrostu, wtedy doświetlanie jest najbardziej efektowne ;)

Zrób sobie taki mały eksperyment.... zawieś jedną żaróweczkę 30cm nad, biurkiem, stolikiem, podłogą i zobacz jaką powierzchnię doświetla?

Podejrzewam że nie będzie ona większa niż 30x30cm :( tak więc trzeba będzie kilka dołożyć.

Odnośnik do odpowiedzi

To są diody led więc musisz się najpierw dowiedzieć jaki mają kąt świecenia, ze swojego doświadczenia z led'ami wiem, że mają bardzo mały kąt świecenia i lepiej jest dać (w przypadku doświetlania roślin) więcej słabszych niż mniej mocniejszych. Ale na początek dane techniczne by się przydały czyli kąt świecenia i ilość emitowanych lumenów, bez tego nic nie wyliczymy. Aha no i jeszcze jakie rośliny chcesz nimi doświetlać.

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważcie, że tu chodzi o doświetlanie podczas zimowania, a nie tworzenie terrarium ze stałym oświetleniem :). Ja korzystałem z 5 takich kompaktów wspomaganych 2x 36w osram fluora na powietrzchnię ok. 3x3,5m i spokojnie dało radę doświetlić na tyle, że nawet się lekko kapturnice wybarwiały :)

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnice w zimie ? Nie powinny one czasem spać o tej porze roku ?

Powinny, ale sen i wybarwianie może się łączyć - bo w czasie snu nie rosną, a wybarwianie się to ochrona przed nadmiernym oświetleniem.

Odnośnik do odpowiedzi

To są diody led więc musisz się najpierw dowiedzieć jaki mają kąt świecenia, ze swojego doświadczenia z led'ami wiem, że mają bardzo mały kąt świecenia i lepiej jest dać (w przypadku doświetlania roślin) więcej słabszych niż mniej mocniejszych.

Jest wręcz odwrotnie. Zdecydowana większość typów diod ma szeroki stożek oświetlenia (bywają wyjątki), 120 stopni to taka średnia. W końcu produkuje się soczewki do nakładania na diody do zwężania kąta świecenia, a nie odwrotnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wręcz odwrotnie. Zdecydowana większość typów diod ma szeroki stożek oświetlenia (bywają wyjątki), 120 stopni to taka średnia. W końcu produkuje się soczewki do nakładania na diody do zwężania kąta świecenia, a nie odwrotnie.

To zależy co mamy na myśli mówiąc dużo i mało, led'y w porównaniu do na przykład świetlówki liniowej, czy zwykłej żarówki mają raczej mały kąt.

Odnośnik do odpowiedzi