Skocz do zawartości

Awaria statecznika?

Cupra111

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy w układzie 4x24w, podpiętym pod 2 stateczniki a więc 2 świetlówki/statecznik awaria tego ostatniego może objawiać sie tym, że jedna ze świetlówek z jednej pary nie świeci?

Próbuje sam zdiagnozować awarię i coś mi nie idzie... unsure

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, czy w układzie 4x24w, podpiętym pod 2 stateczniki a więc 2 świetlówki/statecznik awaria tego ostatniego może objawiać sie tym, że jedna ze świetlówek z jednej pary nie świeci?

Próbuje sam zdiagnozować awarię i coś mi nie idzie... unsure

Sprawdź świetlówki najpierw. Ta która nie działa zamień miejscem z działającą.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie No, proszę cię, to sprawdziłem najpierw, nawet napięcia posprawdzałem na stykach czy są.

Nie wiem czy to sprawdzałeś czy nie. Wcześniej o tym nie wspominałeś, a ja nie jestem jasnowidzem ;). W takim razie problemem najprawdopodobniej jest statecznik. Podobne przypadki już widziałem, powodem był wadliwy statecznik elektroniczny.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to sprawdzałeś czy nie. Wcześniej o tym nie wspominałeś, a ja nie jestem jasnowidzem ;). W takim razie problemem najprawdopodobniej jest statecznik. Podobne przypadki już widziałem, powodem był wadliwy statecznik elektroniczny.

Tak mi sie tez wydaje ale zanim kupie następny wolałbym sie upewnić. Natomiast uzyskałem tez dzisiaj informacje że jeśli statecznik zaopatruje 2 świetlówki to przy jego uszkodzeniu powinny nie świecić 2 a nie tylko jedna, tak jak u mnie. Co Ty na to?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mi sie tez wydaje ale zanim kupie następny wolałbym sie upewnić. Natomiast uzyskałem tez dzisiaj informacje że jeśli statecznik zaopatruje 2 świetlówki to przy jego uszkodzeniu powinny nie świecić 2 a nie tylko jedna, tak jak u mnie. Co Ty na to?

Pozdrawiam

I tak i nie. Załóżmy że statecznik jest jednak sprawny bazując na tej informacji zdobytej przez Ciebie. Więc co prócz świetlówki i statecznika może być problemem? Jedynie przewody lub oprawki gdzieś mogą nie stykać. Tylko, że T5 działają na statecznikach elektronicznych, a nie magnetycznych jak T8 przez co całość nie będzie działać jeśli nie będzie zamkniętego obwodu. Co najwyżej zaświeci się na chwileczkę i zgaśnie. Jak mnie nie wierzysz wyciągnij tą świetlówkę która nie startuje i spróbuj włączyć całość.

Więc jeśli podłączenie jest ok i świetlówka też jest ok. Zostaje tylko statecznik, a już jak pisałem byłem świadkiem takich przypadków.

Odnośnik do odpowiedzi

I tak i nie. Załóżmy że statecznik jest jednak sprawny bazując na tej informacji zdobytej przez Ciebie. Więc co prócz świetlówki i statecznika może być problemem? Jedynie przewody lub oprawki gdzieś mogą nie stykać. Tylko, że T5 działają na statecznikach elektronicznych, a nie magnetycznych jak T8 przez co całość nie będzie działać jeśli nie będzie zamkniętego obwodu. Co najwyżej zaświeci się na chwileczkę i zgaśnie. Jak mnie nie wierzysz wyciągnij tą świetlówkę która nie startuje i spróbuj włączyć całość.

Więc jeśli podłączenie jest ok i świetlówka też jest ok. Zostaje tylko statecznik, a już jak pisałem byłem świadkiem takich przypadków.

Zgadzam się z Tobą, że najbardziej prawdopodobny jest statecznik. 3 pozostałe działają, niezależnie czy czwarta świetlówka jest założona czy jest pusto. No to chyba czeka mnie wymiana statecznika. Całość podziałała 2 lata... <_<

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem dzisiaj statecznik na nowy i po podłączeniu pod niego jednej swietlowki w miejscu tym które nie świeciło dalej sie nie zapaliła. Jak dołożyłem do niej druga świetlówkę, pod ten wymieniony statecznik obie sie zapaliły. Cały szczęśliwy złożyłem całość, dołożyłem kolejne dwie swietlowki pod drugi, sprawny statecznik i zapaliłem wszystko. Skutek był taki że nastąpił drobny wybuch, wywaliło korki w domu. Co sie stało i dlaczego? :( teraz obie swietlowki pod nowym statecznikiem nie działają, 2 pozostałe przy starym dobrym stateczniku działają prawidłowo.

Edytowane przez Cupra111
Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem dzisiaj statecznik na nowy i po podłączeniu pod niego jednej swietlowki w miejscu tym które nie świeciło dalej sie nie zapaliła. Jak dołożyłem do niej druga świetlówkę, pod ten wymieniony statecznik obie sie zapaliły. Cały szczęśliwy złożyłem całość, dołożyłem kolejne dwie swietlowki pod drugi, sprawny statecznik i zapaliłem wszystko. Skutek był taki że nastąpił drobny wybuch, wywaliło korki w domu. Co sie stało i dlaczego? :( teraz obie swietlowki pod nowym statecznikiem nie działają, 2 pozostałe przy starym dobrym stateczniku działają prawidłowo.

Prawdopodobnie zjarałeś nowy statecznik i przypuszczam że bez kolejnego się nie obejdzie. Błąd w podłączeniu na wejściu lub tym podobne. Sprawdź czy świetlówki są sprawne.

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie zjarałeś nowy statecznik i przypuszczam że bez kolejnego się nie obejdzie. Błąd w podłączeniu na wejściu lub tym podobne. Sprawdź czy świetlówki są sprawne.

No to super... Przewody napewno podłączyłem dobrze, robiłem to tak ze wypinalem ze starego i od razu wpinałem do nowego tak jak na zdjęciach. Jedyne czego wogóle nie wpiąłem to ten czarny przewód ponieważ w nowym stateczniku nie było na niego miejsca-w starym było 7 gniazd a w nowym 6.

Nie podłączyłem przewodu z pozycji "4" na schemacie poniżej,to właśnie ten czarny, na którego nie było miejsca w nowym stateczniku.

post-6863-1473880909_thumb.jpg

post-6863-1473882371_thumb.jpg

Edytowane przez Cupra111
Odnośnik do odpowiedzi

A ten stary i nowy statecznik to ten sam producent i ten sam model ? Różne modele stateczników różnią układami podłączenia, trzeba na schematy patrzeć.

Teraz co do wywalenia korków to wywaliło Ci różnicówkę (zgasło wszystko w domu) czy bezpiecznik fazowy (tylko jeden obwód). Czy może oba ? Jeśli tylko ten jeden obwód to prawdopodobnie statecznik zjarany, jeśli różnicówkę to pewnie zero robocze (niebieski kabel) zwiera gdzieś z oprawką i jest szansa, że statecznik jest cały. Rzadko się zdarza żeby źle podłączone przewody powodowały zjaranie się statecznika, zwykle po prostu obwód się nie zamyka i nie ma przepływu prądu więc i o zwarciu ciężko mówić. Najlepiej weź sobie multimetr, ustaw na pomiar oporu, albo jeśli masz taką opcję to na sprawdzanie przewodności. Jedną sondę przyłóż do oprawki, a drugą badaj kable i się wyjaśni, czy któryś nie zwiera z oprawką.

Odnośnik do odpowiedzi

Wywaliło tylko niektóre urządzenia w domu a nie wszystko. Sprawdzałem próbnikiem czy jest prąd na stykach w oprawkach pod tym niby uszkodzonym statecznikiem i nie ma. Co to jest ten czarny przewód, czwórka ze schematu, ten którego nie podłączyłem?

Odnośnik do odpowiedzi