Skocz do zawartości

Problem z drosera intermedia " AF North California"

Alyson

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jak w temacie mam problem z moją d intermedia " North California". Gdzieś w okolicach lipca zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy, stała wtedy za parapecie zachodnim zewnętrznym( lub okresowo wewnętrznym). W momencie kiedy pęd kwiatowy miał ok. 1,5 cm zaczęła marnieć. Ucięłam ten pęd, odczekałam trochę i nie widząc poprawy,przeniosłam na parapet południowy. W czasie wypuszczania pędu kwiatowego jeszcze na parapecie zachodnim zaczęła słabnąć, nie wypuszczała w pełni wykształconych liści. Po ucięciu pędu liście przestały już prawie w ogóle się rozwijać( mówię tu o części owadożernej z gruczołami), to co się rozwinęło, po chwili usychało. Teraz roślina jest na parapecie północnym.Obecnie sytuacja wygląda tak:

https://zapodaj.net/3ecb3b0e0baa7.jpg.html

https://zapodaj.net/01719c87f0b6e.jpg.html

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale:

zakwitła Tobie, po czym poczuła, że czas na zimowanie i powolutku zaczęła wchodzić w okres spoczynku...

u mnie wszystkie zakwitły, po czym zawiązały nasiona i zrobiły to samo co ta Twoja - poszły już spać.

nie ma za bardzo co panikować,

jedyny dziw to ten marniejący pęd kwiatowy, chociaż może tak być, że to tylko "foch" samej roślinki. :P

Powiedz mi, czemu nie trzymałeś ją cały czas na południowym p?

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale:

zakwitła Tobie, po czym poczuła, że czas na zimowanie i powolutku zaczęła wchodzić w okres spoczynku...

u mnie wszystkie zakwitły, po czym zawiązały nasiona i zrobiły to samo co ta Twoja - poszły już spać.

nie ma za bardzo co panikować,

jedyny dziw to ten marniejący pęd kwiatowy, chociaż może tak być, że to tylko "foch" samej roślinki. :P

Powiedz mi, czemu nie trzymałeś ją cały czas na południowym p?

Dzięki bardzo za odpowiedź. Ten zachodni parapet jest od balkonu, więc stojąc na zewnątrz ma więcej światła niż od wewnętrznej strony, przeniosłam ją po coś i tak już została. Czyli teraz mam poczekać tak do końca października i dać ją do niższych temperatur? Przyznam, że to jest moje pierwsze zimowanie i nie wiem za bardzo co i jak. Wiem, jaka ma być najlepsza temperatura i jak podlewać( teoretycznie) i od kiedy do kiedy najlepiej zimować, ale to wszystko na razie wiem z teorii :) Nie wiedziałam kiedy rośliny zaczynają tworzyć turiony( myślałam, że w okolicach października) tymczasem drosera filiformis x intermedia i d x obovata już w nie wchodzą. Porównuję sobie właśnie mają d. intermedię i roślinę jb-skorpiona i wygląda to zupełnie inaczej.

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj na rozwój wydarzeń, zobaczymy jak dalej będzie się zachowywała.

Ogranicz ciupkę podlewanie, aby nie miała cały czas mokro i czekaj ;)

A zimowanie rozpoczynasz wtedy, kiedy na dworze pojawią się pierwsze przymrozki - to znak, że czas szybciutko chować rośliny.

Piszę to, bo obecny rok jest porąbany pod względem temperatur i sądzę, że możemy mieć cieplejszy listopad niż kiedykolwiek.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm nie wiem, czy to "przechodzenie w okres zimowania". U moich roślin to tak nie wygląda, ale może Twoje zachowuja się po prostu inaczej, muszę zapytać się koleżanki która pracuje w schody nierdzewne z Warszawy https://creoarti.pl/schody-nierdzewne-warszawa/ jak to jest, zna się na tym.

Edytowane przez Ola1990
Odnośnik do odpowiedzi