Skocz do zawartości

Okres sadzenia roślin.

Ola1990

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

piszę do was prosto ze sklepu gdzie akurat kupuję Ecomiasto (czyszczeniekostkiopole.pl) powiedzcie mi czy bardzo rygorystycznie podchodzicie do okresu, w którym należy posadzić daną roślinę? Posadzona w innym czasie (nie mówię, że w inną porę roku, ale np. miesiąc później) ma taką samą szansę na prawidłowy wzrost czy mniejszą i dlaczego?

Edytowane przez Ola1990
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli posadzisz miesiąc puźniej to raczej nic się nie stanie ja swoje rośliny przesadziłem z konieczności latem i rosną bez problemu jednak jak nie musisz przesadzać to poczekaj do wiosny oraz zależy co przesadzasz bo jeśli przesadzasz rosiczkę to nic się jej nie stanie ale jak dzbanecznika to może przestać rosnąć i stracić dzbanki

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pzesadzam cały rok. tzn.jak widzę,ze trzeba to przesadzam dane rośliny.

Podczas ostatniego zimowania nawet muchołówki przesadzałem i kapturnice. Rosną dalej.

wg.mnie zależy od warunków,a nie pory roku.

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas ostatniego zimowania nawet muchołówki przesadzałem i kapturnice. Rosną dalej.

Rośliny zimujące należy przesadzać właśnie podczas zimowania, a nie w trakcie okresu wegetacyjnego.

Przesadzać możesz cały czas, ale o ile roślina nie zimuje to i tak i tak, mniej lub bardziej to odchoruje.

Jeśli chodzi o rośliny zimujące to przesadzam je zawsze podczas spoczynku, a wtedy na wiosnę "jak by nigdy nic" rosną pięknie.

Wyjątkiem jest cafalotus, tego nigdy nie przesadzam chyba, że przerośnie całą doniczkę korzeniami i wtedy z całą zawartością doniczki wędruje do większej - ten przypadek strasznie przeżywa przesadzanie.

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie podczas okresu wegetacyjnego?

Jak przesadzamy podczas okresu spoczynku to taka roślina musi mieć podłoże bardziej wilgotne lub nawet mokre od rośliny nie przesadzanej/dzielonej? Musze jej dostarczyć wtedy więcej światła(patrz:doświetlanie)? Czy temperatura też musi być wyższa?

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie podczas okresu wegetacyjnego?

Jak przesadzamy podczas okresu spoczynku to taka roślina musi mieć podłoże bardziej wilgotne lub nawet mokre od rośliny nie przesadzanej/dzielonej? Musze jej dostarczyć wtedy więcej światła(patrz:doświetlanie)? Czy temperatura też musi być wyższa?

Podczas okresu wegetacyjnego roślina rośnie i przesadzanie jej jest ingerencją w ten proces. Podczas spoczynku roślina nie rośnie więc przenosząc ją nie ingerujemy w jej wzrost. Ta zasada tyczy się wszystkich roślin nie tylko owadożernych, bardziej stosowana jest przy podziale kłączy czy bulw ale przy przesadzaniu sprawdza się równie dobrze. Warunków zupełnie nie zmieniamy, roślina po przesadzeniu ma nadal spać, a na wiosnę obudzi się i przyjmie nowe warunki jak "startowe", a jeśli przesadzamy roślinę gdy rośnie musi się aklimatyzować do nowych warunków, a to zawsze spowalnia wzrost lub powoduje deformacje.

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas okresu wegetacyjnego roślina rośnie i przesadzanie jej jest ingerencją w ten proces. Podczas spoczynku roślina nie rośnie więc przenosząc ją nie ingerujemy w jej wzrost. Ta zasada tyczy się wszystkich roślin nie tylko owadożernych, bardziej stosowana jest przy podziale kłączy czy bulw ale przy przesadzaniu sprawdza się równie dobrze. Warunków zupełnie nie zmieniamy, roślina po przesadzeniu ma nadal spać, a na wiosnę obudzi się i przyjmie nowe warunki jak "startowe", a jeśli przesadzamy roślinę gdy rośnie musi się aklimatyzować do nowych warunków, a to zawsze spowalnia wzrost lub powoduje deformacje.

eeek

Przykro mi,ale nie mogę się zgodzić z tą opinią.

Odnośnik do odpowiedzi

eeek

Przykro mi,ale nie mogę się zgodzić z tą opinią.

W zasadzie dużo zależy też od sposobu przesadzania, jeśli wyciągnie się całą zawartość doniczki i wsadzi do większej bez otrzepywania to roślina nie zauważy zmiany, ale jeśli się otrzepie ziemie w celu wymiany podłoża, albo sama odpadnie to wtedy mogą być nieprzyjemność. To moje obserwacje, nie tylko opinia.

Odnośnik do odpowiedzi