LazaR Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Witam, Parę dni temu zauważyłem u siebie w terrarium dziwne robactwo. Wielkość około 4mm kolor delikatnie podchodzący w róż, krem. I stąd moje pytanko. Co to jest, jak się tego pozbyć, tak by nie zaszkodzić moim dzbanecznikom i innym roślinom znajdującym się w tym terrarium. Dołączam zdjęcia tych robaków. Będę wdzięczny za odpowiedź. Ps. Jeśli temat w złym miejscu proszę admina o przyklejenie w odpowiednie miejsce. Pozdrawiam, LazaR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Najprawdopodobniej jakaś muchówka Ci się tam zalęgła. Czy te larwy łażą tylko po powierzchni ziemi? Czy są też w jej wnętrzu? Prawdopodobnie żywią się jakimiś mikroorganizmami lub martwą materią organiczną. Jak żyją sobie na powierzchni ziemi to można je po prostu wyłapać. Jeżeli penetrują w głąb ziemi to mogą poważnie uszkadzać korzenie. Wówczas najprostszym rozwiązaniem jest wymienić podłoże. Można też używać chemii w odpowiednim stężeniu, ale możesz zniszczyć rośliny (w tej kwestii musisz się kogoś innego poradzić, kogoś kto stosował już pestycydy). A czy zauważyłeś może jak te larwy wpływają na wzrost i kondycję roślin? Edytowane 28 Września 2016 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Na ilu roślinach te robactwa sie znajdują? Bo jesli na nie wielkiej ich ilości to warto wymienić podłoże by uniknąć ewentualnych komplikacji po opryskach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LazaR Napisano 29 Września 2016 Autor Share Napisano 29 Września 2016 Więc tak, Jeśli chodzi o wymianę podłoża to trochę odpada. Jak pisałem dzbnki znajdują się w terra 100x50x40...więc troche tej ziemi byłoby do wywalenia..... a dwa ciężko byłoby wszystko usunąć.. te robaki dla mnie wyglądają jak miniaturowe gąsienice...więc nie wiem czy to coś z rodzaju muchołówki... ale głowy nie dam uciąć... A czym można je potraktować??? jaki środek lub naturalny specyfik? Docelowo będę miał tam drzewołazy i myślę że one by mogły załatwić sprawę jednak do tego momentu potrzebuje pomocy:( Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 29 Września 2016 Share Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Może jakiś uniwersalny środek na szkodniki?popatrz w Google jakie są środki na robaki. PS.Czy te drzewołazy będą z dzbanecznikami? Edytowane 29 Września 2016 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LazaR Napisano 30 Września 2016 Autor Share Napisano 30 Września 2016 Może jakiś uniwersalny środek na szkodniki?popatrz w Google jakie są środki na robaki. PS.Czy te drzewołazy będą z dzbanecznikami? Tak, a czemu pytasz??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Września 2016 Share Napisano 30 Września 2016 Do dzbanecznika taka żabka czy tam drzewołaz z łatwością może wpaść bo w naturze jedynym pokarmem dla dzbanecznika nie są owady lecz drobne zwierzęta. PS.całkiem niezły obiadek był by dla dzbanecznika :rotfl: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LazaR Napisano 30 Września 2016 Autor Share Napisano 30 Września 2016 Do dzbanecznika taka żabka czy tam drzewołaz z łatwością może wpaść bo w naturze jedynym pokarmem dla dzbanecznika nie są owady lecz drobne zwierzęta. PS.całkiem niezły obiadek był by dla dzbanecznika :rotfl: taki drzewołaz ma kolo 2-3 cm:D żaden z moich dzbanków nie ma większego ujścia do dzbanka niż 3 cm:):0 więc nie powinno być źle:P:P Ale zbaczamy z tematu a ja dalej nie wiem co to za robaki w tym terra i czy je wyeliminować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Z drugiej strony to jak spryskasz te robaki to ja bym tam drzewołazów nie wpuszczał bo mogło by im to zaszkodzić a tak poza tym to te drzewołazy może wyjedzą te robaczki. PS.moim zdaniem i tak taka żabka się przeciśnie do dzbanka choćby jak urośnie nowy większy dzbanek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 W temacie robaczków nie pomogę. Z niczym mi się nie kojarzą. Rośliny odczuły ich obecność czy na razie nie widać jakiś zmian? Co do łączenia ich z drzewołazami to byłbym ostrożny w naturze razem nie żyją wiec jak już to dobrałbym rośliny z niewielkimi dzbankami. Zawsze to mniejsza szansa że do nich wpadną. Z drugiej strony są gatunki azjatyckich żab które wręcz żyją w dzbanecznikach. Za to nie używałbym chemii jeśli wpuścisz tam drzewołazy. Płazy są są na to bardzo wrażliwe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Rozumiem ze masz wszystkie rośliny zasadzone w jednym podlozu bez podziału poszczególnych roślin na doniczki? Moze najpierw napisz jakie podłoże zastosowales w tym terrarium. Co do drzewolazow to raczej polecam bym bromelie. Moze ryzyko skończenia zabek jako posilek jest niewielkie ale zawsze istnieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 (edytowane) Łącząc temat robali z wplecionym tematem żabek. Można do ich zwalczenia użyć jadu tych drzewołazów. Jak na większe zwierzęta działa to czemu nie ma działać na jakieś paskudne larwy A tak z ciekawości jakimi gatunkami drzewołazów chcesz nakarmić dzbaneczniki? Edytowane 1 Października 2016 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 1 Października 2016 Share Napisano 1 Października 2016 Drzewołazy nie są jadowite. W każdym razie te w hodowlach. W naturze kumulują w sobie trujące substancje z pożeranych owadów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LazaR Napisano 1 Października 2016 Autor Share Napisano 1 Października 2016 Panowie odbiegamy od tematu... po roślinach nie widzę aby coś im się działo.... co do podłoża....użyłem torfu,z domieszką podłoża do storczyków 3/1 aby ziemia po jakimś czasie nie zrobiła się jak skała.... do tego na wierzch położyłem mech torfowiec... (mech niedawno więc jeszcze nie zaczął się rozwijać. rośliny w terrarium są już rok i nic do tej pory się z nimi nie działo. wcześniej miałem atak ziemiórek ale żółty lepiec dał radę.. Co do opryskiwania.... wiem że nie powinienem później wpuszczać żab( dendrobates leucomelas) ale za nim będę je miał minie jeszcze z pół roku- muszę żonę przekonać że hodowanie muszki owocówki nie jest złe... Oprócz dzbanków śa tam bromelie, 2 rosiczki , i pare innych gatunków roślin.... a Czy ze zdjęć nie widać co to może być?? bo nie chciałbym aby mi się to rozmnażało, a coraz więcej wydaje mi się że tego widzę. Co do jadowitości tych żabek. żabki owszem są trujące ale tylko te które są na wolności. Wynika to z faktu, że w środowisku naturalnym najprawdopodobniej zjadają jakiś rodzaj mrówek silnie toksycznych i stąd też ich toksyczność... Po okolo 6 miesiącach bez jedzenia tych mrówek drzewołazy są zwykłymi kolorowymi żabkami, bez śladu toksyczności. tak jak pisałem żabki będą w przyszłośći, a do tego czasu chciałbym się pozbyć tego paskudztwa. Jak już będą drzewołazy to dla mnie tylko na plus że będzie tam coś pełzało:) sam też wpuszce do tego terrarium skoczogonki:) aby same się pożywiały. oczywiscie ode mnie też będą dostawały różnego rodzaju pokarm:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi