heliamfan Napisano 3 Października 2016 Share Napisano 3 Października 2016 Mam możliwość precyzyjnego komponowania składników chemicznych- postanowiłem więc zrobić a następnie przetestować własny nawóz dedykowany dzbanecznikom- pierwsze efekty przerosły najśmielsze oczekiwania: N. benstonei bukit bakar dwa ostatnie liście wytworzone po podaniu nawozu- najnowszy liść po zwiększeniu dawki tempo wzrostu skoczyło w tym wypadku niesamowicie, rośliny rosną ok 2x szybciej a dzbanki są wytwarzane szybciej oraz są dużo większe. Myślę, że mogę swobodnie brać się zanawóz do helek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Października 2016 Share Napisano 3 Października 2016 Mam możliwość precyzyjnego komponowania składników chemicznych- postanowiłem więc zrobić a następnie przetestować własny nawóz dedykowany dzbanecznikom- pierwsze efekty przerosły najśmielsze oczekiwania: N. benstonei bukit bakar dwa ostatnie liście wytworzone po podaniu nawozu- najnowszy liść po zwiększeniu dawki tempo wzrostu skoczyło w tym wypadku niesamowicie, rośliny rosną ok 2x szybciej a dzbanki są wytwarzane szybciej oraz są dużo większe. Myślę, że mogę swobodnie brać się zanawóz do helek Miałeś jakiś obiekt kontrolny czy stosowałeś nawóz na obu roślinach? I ile czasu minęło od rozpoczęcia dawkowania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 3 Października 2016 Autor Share Napisano 3 Października 2016 (edytowane) tracer: obiektem kontrolnym są inne benstonei- ten sam klon, to samo środowisko, to samo podłoże, nawet doniczki te same- rośliny "z jednej kolby" z tc. Przed rozpoczęciem dawkowania (ok 1,5 miesiąca temu) rośliny były IDENTYCZNE . Od jakichś 3 tyg stosuję nawóz dla wszystkich moich dzbanów tylko połowę mniejszą dawkę niż dla eksperymentalnych benstonei- dzieją się cuda obie rośliny dostawały nawoz ale w różnych koncentracjach. Grupa kontrolna jest sto lat za murzynami ze wzrostem N. deaniana- dzbanek, który odkąd go mam nie chciał zbytnio urosnąć ne średnicę- ok 3 tyg temu dostał pierwszą dawkę- efekt widzicie w rozmiarze nowego liścia plus produkuje dwa potężne dzbanki na raz. Widziałem deaniany w środowisku natyralnym- miały dobre 2-3m wysokości, myślałem, że za jakieś 100 lat doczekam się takiego potwora ale z nowym orężem przyszła nowa nadzieja . Edytowane 3 Października 2016 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Października 2016 Share Napisano 3 Października 2016 Widziałem deaniany w środowisku natyralnym- miały dobre 2-3m wysokości, myślałem, że za jakieś 100 lat doczekam się takiego potwora ale z nowym orężem przyszła nowa nadzieja . Magia nawożenia Pracuj pracuj ciekaw jestem co tam wymyślisz przy helkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 3 Października 2016 Autor Share Napisano 3 Października 2016 Przy helkach będzie dużo ciężej. Dzbanki wyskoczyły jak z procy, pływacze i rosiczki też, natomiast na helki ta formuła nie działa- muszę coś zmienić a może po prostu mają wolny metabolizm i koniec ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 3 Października 2016 Share Napisano 3 Października 2016 Może zechcesz się podzielić składem swojego nawozu ? Też chętnie wypróbowałbym u siebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 4 Października 2016 Autor Share Napisano 4 Października 2016 W skład wchodzi wiele związków organicznych jak i nieorganicznych zmieszanych w odpowiednich proporcjach- nie podam składu i proporcji, po upewnieniu się, że jest w 100% bezpieczny spróbuję może wprowadzić go na rynek Stworzenie go kosztowało mnie długie godziny spędzone na czytaniu opracowań naukowych, na zdobywaniu nowych kontaktów itp. helka której podaję nawóz od jakiegoś miesiąca: W tym wypadku zależało mi na przyspieszeniu wzrostu, bo sama roślina osiągnęła już chyba swój max (ok 45cm kielichy). Rezultatów brak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 W tym wypadku zależało mi na przyspieszeniu wzrostu, bo sama roślina osiągnęła już chyba swój max (ok 45cm kielichy). Rezultatów brak. Tutaj bardziej w grę wchodzą hormony. Ewentualnie możesz spróbować zwiększyć częstotliwość dawkowania dwukrotnie, a zmniejszyć dawkę o jakieś 30% lub też skupić się bardziej na związkach organicznych pochodzenia roślinnego i stosować je w formie oprysków dolistnych. Składniki pokarmowe zawarte w tych związkach przyswajają się najszybciej i w największej liczbie. Są jeszcze związki odpowiedzialne na zwiększenie pobierania przez roślinę makro i mikroelementów więc te też mogą być przydatne przy helkach. I jeszcze jedno. Musisz sobie określić dawkę maksymalną, której przekroczenia dla określonej rośliny może być zabójcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 4 Października 2016 Autor Share Napisano 4 Października 2016 (edytowane) tracer: Kombinuję ze wszystkimi wymienionymi przez Ciebie substancjami, metodami . Przy helkach odpadają opryski dolistne i nawożenie doglebowe- tylko podawanie małych ilości do wnętrza kielicha. Przy opryskach dolisnych robi się glon i grzyb, przez co rośliny wyglądają fatalnie. U dzbanków jest podobny problem ale nie na taką skalę jak u helek. Edytowane 4 Października 2016 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Przy opryskach dolisnych robi się glon i grzyb, przez co rośliny wyglądają fatalnie. U dzbanków jest podobny problem ale nie na taką skalę jak u helek. Wysoka wilgotność słaba cyrkulacja powietrza, w "pokojowych" warunkach nic takiego nie ma miejsca. W takim razie możesz stosować preparaty z pożytecznymi grzybami lub bakteriami, które monopolizują powierzchnie występowania i wypleniają inne gatunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 4 Października 2016 Autor Share Napisano 4 Października 2016 (edytowane) stosuję trichodermy różne ale to szukanie po omacku- a nóż widelec jakiś gatunek skolonizuje korzenie... cyrkulację powietrza mam potężną: krzyżowo umieszczone wentylatory bardzo wysokiej wydajności wymuszające obiegowy ruch powietrza sufit-podłoga wilgotność 60% dzien i 100% noc. Edytowane 4 Października 2016 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 stosuję trichodermy różne ale to szukanie po omacku- a nóż widelec jakiś gatunek skolonizuje korzenie... cyrkulację powietrza mam potężną: krzyżowo umieszczone wentylatory bardzo wysokiej wydajności wymuszające obiegowy ruch powietrza sufit-podłoga wilgotność 60% dzien i 100% noc. Trichodermy mają problem w rozwijaniu w podłożu o pH niższym niż 5, a niektóre gatunki w niższym niż 4 więc na rozwój ich w kwaśnym podłożu mocno bym nie liczył. Może się uda, a może nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 4 Października 2016 Autor Share Napisano 4 Października 2016 U dzbanków nie mam niższego niż 6 a w niektórych przypadkach próbuję dobić do obojętnego/lekko zasadowego, u helek nie sprawdzałem ale raczej nie jest niższe niż 5 (muszę sprawdzić). W setupach z helkami dzienna wilgotność jest niska- problemem nie jest tu wilgoć i brak cyrkulacji a obfite wydzielanie nektaru przez gruczoły- to na nich i w ich pobliżu dochodzi do rozwoju glonów i grzybów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 4 Października 2016 Autor Share Napisano 4 Października 2016 N. maxima f. mini Napu Valley, Sulawesi. Roślinę mam z 7 lat- była wielokrotnie przycinana, obecnie ma 5 pnących się stożków wzrostu. Od paru ładnych lat produkowała dzbanki tej samej wielkości, myślałem więc, że to maks na jaki ją stać. Dzbanek z lewej wytworzony po podaniu nawozu (kosmicznie szybko się wykształcił), ten z prawej- przed zastosowaniem nawożenia. H. pulchella z nasion z natury- na kilku egzemplarzach będę testował formułę dla helek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi