7Sebalos7 Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Witam mojego cefala mam już dość długo jakieś 3 lata. Sporo już razem przeszliśmy w tym wygraną ciężką batalię z grzybem. Teraz pojawił się nowy problem . Coś go zżera. Co to może być i jak to zwalczyć naturalnymi metodami? Nie chcę używać chemii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Może ślimaki albo owady poszukaj dokładnie czy nie ma w doniczce jakiś ślimaków Edytowane 4 Października 2016 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 4 Października 2016 Autor Share Napisano 4 Października 2016 Może ślimaki albo owady poszukaj dokładnie czy nie ma w doniczce jakiś ślimaków Czyli to coś większego czy jakieś mniejsze stworzenia? Jak to zwalczyć naturalnymi sposobami? Jakieś wywary, ewentualnie przepisy? No i na grzyba od razu jeżeli ktoś zna żeby na zimę było zapobiegawczo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Mordercze Ślimaki Niestety, nie znam naturalnych sposobów na te bestie :/ Edytowane 4 Października 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Pewnie coś większego, może to być np. też opuchlak, one żerują w nocy, więc możesz spróbować przyuważyć szkodnika. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Nie skupiaj się tylko na owadach. To mógł być też jakiś ptak. Mi kiedyś kura zmasakrowała cefala i pułapki były podobnie porozrywane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Bardzo prawdopodobne, ze jakaś gąsienica. Kiedyś miałem takie same ślady po nich. Posprawdzaj w gąszczu, przeszukaj jak najdokładniej ręcznie całą roślinę, szczególnie pod liśćmi. Walka z gąsienicą jest prosta wystarczy wyłapać ręcznie intruza/ intruzów. Jeżeli to ślimak to podobnie. Meszugge nie zgodzę się, to na 100% nie ptactwo. Mam porównanie. Duży ptak wydziobał by wielkie dziury a mały zostawił trójkątne ślady. Wiem, bo stado wróbli powydziubywało mi w zeszłym roku tłustosze i rosiczki. Edytowane 4 Października 2016 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Przy okazji można by wymienić podłoże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 5 Października 2016 Autor Share Napisano 5 Października 2016 (edytowane) No i wszystko jasne, to nie mordercze ślimaki to mordercze owady. Wczoraj na prawdę długo przeglądałem swojego cefala i dopadłem 3 darmozjadów. Mam nadzieję że więcej już nie ma, bynajmniej nie zaobserwowałem dzisiaj nadgryzionych dzbanków. Okaże się z czasem. Zdjęcia łobuzów poniżej. Przy okazji odświeżyłem gęstwinę i usunąłem martwe elementy rośliny. Ciekaw jestem co to za owad no i mam nadzieję że jaj nie złożyły. Pozdrawiam. Edytowane 5 Października 2016 przez 7Sebalos7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Patrząc na zdjęcia to wygląda na pluskwiaka z rodziny tasznikowatych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 5 Października 2016 Autor Share Napisano 5 Października 2016 (edytowane) Patrząc na zdjęcia to wygląda na pluskwiaka z rodziny tasznikowatych. Jeżeli to pluskwiak a w sumie na to wygląda to zabiłem sprzymierzeńca :/ bo one raczej zabijają gąsienice itd. Trochę poszperałem i wygląda na Pinthaeus sanguinipes. No ale zobaczę co będzie z dzbankami za jakiś czas na razie cisza, nie ma śladu zniszczeń. Możliwe jeszcze że wraz ze zniszczonymi dzbankami wywaliłem to co je zżerało. To było by duże szczęście jak by udało mi się w ten sposób usunąć wszystkie szkodniki. Poczekamy i zdam relację z obserwacji. Edytowane 5 Października 2016 przez 7Sebalos7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 6 Października 2016 Autor Share Napisano 6 Października 2016 Na razie brak obgryzionych dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Nie wydaje mi się, żeby to były akurat pluskwiaki tymi złymi. Najpewniej są ukryte gąsienice! Może to być gąsienica koloru szarego nieduża, która cwana chowa się pod liściem lub w dzbanku. U mnie ostatnio siedziała pod liściem D. prolifera, którą wcześniej podjadała. Musisz cierpliwie wypatrywać bo wychodzą dość rzadko żerować. A każdy ruch, który stworzysz czy to przez poruszenie rośliny czy nawet podniesienie doniczki ostrzega je przed niebezpieczeństwem i nieruchomieją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 12 Października 2016 Autor Share Napisano 12 Października 2016 Tak jak napisałem wcześniej zgadzam się w 100% że to nie pluskwiaki. One raczej właśnie dla roślinki były by pożyteczne. Na razie nie zaobserwowałem kolejnych nadgryzionych dzbanków. Może to ze względu na spadek temperatury na zewnątrz, nie wiem. Dzsiaj przeniosłem wszystkie roślinki na strych na zimowanko bo mają być już pierwsze przymrozki. Obecnie na strychu jest cieplej niż dotychczas na dworzu więc szkodniki mogą się znowu uaktywnić... zobaczymy... . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Sebalos7 Napisano 13 Października 2016 Autor Share Napisano 13 Października 2016 Niestety jeden dzbanek zjedzony do połowy. Ręce opadają, zostaje tylko czekać co dalej bo chemii używać nie chcę :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi