Michael Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Witam Pisze w imieniu mojego kuzyna który otrzymał od współpracowników rosiczkę. Ma z nią dwa problemy, pierwszy to to że nie wiadomo co to za rodzaj rosiczki, jest bardzo młoda i ciężko określić. Drugi problem to taki że zaczęła gnić. Od spodu, na początku myślałem że to z powodu źle dobranej wody, braku dostępu do słońca i zbyt dużej ilości wody. Roślinka niestety stoi w biurze, wiadomo klima, brak okien itp. Czytałem podobny post o takich samych problemach i wyszło że szykuje się do zimowania. Tak jak w podobnym temacie ta również wypuściła pędy kwiatowe. Fotki: https://zapodaj.net/78f5bb6d26651.jpg.html https://zapodaj.net/acdec83b86a00.jpg.html https://zapodaj.net/f8f4b5badf7eb.jpg.html https://zapodaj.net/82cd199d552c0.jpg.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Heh obraz nędzy i rozpaczy, jak nie zmienicie warunków ona nie przeżyje o ile już nie jest za późno, ta rosiczka nie zimuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michael Napisano 4 Października 2016 Autor Share Napisano 4 Października 2016 Heh obraz nędzy i rozpaczy, jak nie zmienicie warunków ona nie przeżyje o ile już nie jest za późno, ta rosiczka nie zimuje. Właśnie gdzie doczytałem że one nie zimują i zdziwiłem się że taka odpowiedź była pod innym postem. Warunki tak jak mówiłem, dużo słońca wody również nie za dużo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Jak najwięcej słońca, wody (miękkiej) dużo w podstawek, pewnie przydałoby się też przesadzić do świeżego kwaśnego torfu i tyle. Rosiczka zwie się D. aliciae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 4 Października 2016 Share Napisano 4 Października 2016 Jeszcze do odratowania, wystawić na słońce i utrzymywać mocno wilgotne podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Co do rosiczki wygląda trochę jak Drosera Alicae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Pisze w imieniu mojego kuzyna który otrzymał od współpracowników rosiczkę. Ma z nią dwa problemy, pierwszy to to że nie wiadomo co to za rodzaj rosiczki, jest bardzo młoda i ciężko określić. To jest dorosła roślina, a raczej kilka. Drosera aliciae jak już niektórzy napisali. Witam Drugi problem to taki że zaczęła gnić. Od spodu, na początku myślałem że to z powodu źle dobranej wody, braku dostępu do słońca i zbyt dużej ilości wody. Roślinka niestety stoi w biurze, wiadomo klima, brak okien itp. Czytałem podobny post o takich samych problemach i wyszło że szykuje się do zimowania. Tak jak w podobnym temacie ta również wypuściła pędy kwiatowe. Rośline jeśli ma żyć trzeba koniecznie zabrać do domu. Te rośliny potrzebują bardzo mocnego światła do przeżycia. Ew jeśli ma stać w biurze w ciemni koniecznie to załatwić ze 100W oświetlenia 12h dziennie. Podlewać mniej. Niektóre gatunki rosiczek zimują, ale ten nie, pochodzi z RPA dla ciekawostki. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) 100w oświetlenia!??moja rosiczka i dzbaneczniki rosną pod 2x 24w 12h dziennie bez innego światła i mają sie dobrze i się wybarwiają. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Zakładam zwykłą świetlówkę kompaktową a nie specjalistyczną. No, może dla alicji wystarczyłoby ciut mniej. Dzbanki to rośliny z dna dżungli, natomiast D. aliciae rośnie na otwartych przestrzeniach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Acha chyba że zwykła świetlówka kompaktowa.Jak specjalistyczna to 24w sylvania grolux 8500k wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Nie ma sensu wieszać rurki 44 czy 55cm nad doniczką która ma maksymalnie 12cm średnicy. To 40cm zmarnowanego światła. Poza tym ty masz 48W w sumie nad roślinami, no chyba, ze nie wiszą obok siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi