Alusair Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Niedługo po przesadzeniu mojej rosiczki na torfie pojawił się biały meszek. Co to może być? W tym temacie: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...0&hl=meszek przeczytałam że to może być pleśń, ale niestety zdjęcia nie działają, wiec chciała bym się upewnić czy to jest pleśń czy może coś innego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Wata cukrowa tak to jest pleśń spryskaj to wodą destylowaną najlepiej rano i wieczorem przez kilka dni i pleśń powinna zniknąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 12 Października 2016 Share Napisano 12 Października 2016 Wata cukrowa tak to jest pleśń spryskaj to wodą destylowaną najlepiej rano i wieczorem przez kilka dni i pleśń powinna zniknąć Generalnie pleśń jest saprofitem rozkładającym to co znajduje się w glebie, sama destylka nie wiele pomoże póki jest jedzonko w glebie oraz nieprzewiewne stanowisko z dużą wilgotnością. Proponuję abyś tą pleśń zebrał jakimś patyczkiem, oprócz tej destylki zastosować jakiś przewiew, ruch powietrza. Jak to nie pomoże to użyć środka grzybobójczego w bardzo małym stężeniu, a w ostateczności wymienić podłoże z wierzchu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alusair Napisano 12 Października 2016 Autor Share Napisano 12 Października 2016 Dziękuje bardzo za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Luna_ Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 Mam też pytanie dotyczące pleśni. Może ona jakoś zaszkodzić roślinom i trzeba ją koniecznie usuwać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefju_mefju Napisano 13 Października 2016 Share Napisano 13 Października 2016 (edytowane) Mam też pytanie dotyczące pleśni. Może ona jakoś zaszkodzić roślinom i trzeba ją koniecznie usuwać? Pleśń ogranicza roślinie możliwość pobierania wody i składników odżywczych jeżeli dotrze do korzeni, co za tym idzie na pewno nie wyjdzie to na dobre roślinkom Edytowane 13 Października 2016 przez Mefju_mefju Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi