Skocz do zawartości

Podlewanie muchołówki

Stoczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie dotyczące podlewania mojej muchołówki. Chce ją hodować w szklanej, małej kuli. Jak wszystko zasypie torfem nie będę miał jak dostarczać jej wody od dołu. No w ostateczności zrobię jakiś system pozwalający to robić, ale czy jest może jakiś sposób, żeby inaczej ją podlewać? Na przykład jak podlewają je ludzie sadzący muchołówki w ogródkach?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie wsadzał do szklanej kuli bo muchołówka nie potrzebuje wilgotności a po drugie musiał byś wywiercić otwory od dołu bo muchołówka z góry nie podlewa się. roślina najlepiej się czuje w doniczce z torfem a nie w kuli z wysoką wilgotnością więc radzę ci przestać cudować a pomyśleć gdzie ją przezimowaćć bo to już ważniejszy problem.

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi

A jak ludzie sadzą w ogródkach to raczej podlewają od góry i nic im się nie dzieje.

Wodę wlewa siędo specjalnego zbiornika/kastry która jest głęboko pod torfem i nie w ogródkach tylko torfowiskach

Muchołówki nie trzyma się w terrariach i innych podobnych wynalazkach!!!!

Odnośnik do odpowiedzi

Sama myślałam o podobnym rozwiązaniu dla podlewania w czymś co nie będzie miało podstawki, tylko że zamiast szklanej kuli mam geometryczną doniczkę z pleksi ;)

Póki co się za to nie zabieram, bo nie mogę się zdecydować jaką roślinkę tam wsadzić...

No ale nie o mnie... bo ja dopiero na wiosnę się za to wezmę :P

Na Twoim miejscu muchołówkę w szklanej kuli zaaranżowałabym tak:

- muchołówke rosnącą w zwykłej doniczce

- wsadziłabym do tej szklanej kuli (i tu musisz dobrać doniczkę do kuli lub na odwrót, wiadomo, żeby doniczka była mniejsza :P )

- wolną przestrzeń między doniczką a szkłem uzupełniła kamyczkami/ perlitem/ czymkolwiek (to już zależy od preferencji) tak żeby nie było widać tej plastikowej doniczki

i w taki oto sposób masz muchołówkę rosnącą w szklanej kuli a jednocześnie możesz podlewać przez podsiąkanie, bo wlejesz wodę tak gdzie są kamyczki i kula będzie służyć jako mega podstawka :)a przez szkło będzie widać ile wody jest.

Mam nadzieję, że dobrze to opisałam, bo prawdę mówiąc łatwiej by to było narysować :rotfl:

Edytowane przez zupelnie_zielona
Odnośnik do odpowiedzi

O widzisz i to jest dobry pomysł, dzięki wielkie :) Na razie to ogarnąłem tak: Przesadziłem normalnie muchołówkę do kuli, tylko wziąłem cztery grubsze słomki do picia, podocinałem tak, żeby nie wystawały ponad torf. U dołu każdej zrobiłem dużą dziurę i ściąłem na ukos, żeby woda mogła swobodnie przepływać i powsadzałem je po czterech stronach w torf. Teraz jak chcę podlać to wlewam do każdej dziury i widzę u dołu jaki jest poziom. Ale Twój sposób też wykorzystam przy następnej ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Mówi się że to roślina ma stanowić ozdobę a nie doniczka........

Nie w przypadku bonsai, a właśnie w taki sposób niektórzy traktują swoje roślinki ;)

Szkoda, że nie wyszło bo naprawdę ładnie wyglądało :(

Odnośnik do odpowiedzi