Stoczek Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Witam, Mam pytanie dotyczące podlewania mojej muchołówki. Chce ją hodować w szklanej, małej kuli. Jak wszystko zasypie torfem nie będę miał jak dostarczać jej wody od dołu. No w ostateczności zrobię jakiś system pozwalający to robić, ale czy jest może jakiś sposób, żeby inaczej ją podlewać? Na przykład jak podlewają je ludzie sadzący muchołówki w ogródkach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Ja bym nie wsadzał do szklanej kuli bo muchołówka nie potrzebuje wilgotności a po drugie musiał byś wywiercić otwory od dołu bo muchołówka z góry nie podlewa się. roślina najlepiej się czuje w doniczce z torfem a nie w kuli z wysoką wilgotnością więc radzę ci przestać cudować a pomyśleć gdzie ją przezimowaćć bo to już ważniejszy problem. Edytowane 15 Października 2016 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoczek Napisano 15 Października 2016 Autor Share Napisano 15 Października 2016 A jak ludzie sadzą w ogródkach to raczej podlewają od góry i nic im się nie dzieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 A jak ludzie sadzą w ogródkach to raczej podlewają od góry i nic im się nie dzieje. Wodę wlewa siędo specjalnego zbiornika/kastry która jest głęboko pod torfem i nie w ogródkach tylko torfowiskach Muchołówki nie trzyma się w terrariach i innych podobnych wynalazkach!!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 (edytowane) Sama myślałam o podobnym rozwiązaniu dla podlewania w czymś co nie będzie miało podstawki, tylko że zamiast szklanej kuli mam geometryczną doniczkę z pleksi Póki co się za to nie zabieram, bo nie mogę się zdecydować jaką roślinkę tam wsadzić... No ale nie o mnie... bo ja dopiero na wiosnę się za to wezmę Na Twoim miejscu muchołówkę w szklanej kuli zaaranżowałabym tak: - muchołówke rosnącą w zwykłej doniczce - wsadziłabym do tej szklanej kuli (i tu musisz dobrać doniczkę do kuli lub na odwrót, wiadomo, żeby doniczka była mniejsza ) - wolną przestrzeń między doniczką a szkłem uzupełniła kamyczkami/ perlitem/ czymkolwiek (to już zależy od preferencji) tak żeby nie było widać tej plastikowej doniczki i w taki oto sposób masz muchołówkę rosnącą w szklanej kuli a jednocześnie możesz podlewać przez podsiąkanie, bo wlejesz wodę tak gdzie są kamyczki i kula będzie służyć jako mega podstawka :)a przez szkło będzie widać ile wody jest. Mam nadzieję, że dobrze to opisałam, bo prawdę mówiąc łatwiej by to było narysować Edytowane 15 Października 2016 przez zupelnie_zielona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoczek Napisano 15 Października 2016 Autor Share Napisano 15 Października 2016 O widzisz i to jest dobry pomysł, dzięki wielkie Na razie to ogarnąłem tak: Przesadziłem normalnie muchołówkę do kuli, tylko wziąłem cztery grubsze słomki do picia, podocinałem tak, żeby nie wystawały ponad torf. U dołu każdej zrobiłem dużą dziurę i ściąłem na ukos, żeby woda mogła swobodnie przepływać i powsadzałem je po czterech stronach w torf. Teraz jak chcę podlać to wlewam do każdej dziury i widzę u dołu jaki jest poziom. Ale Twój sposób też wykorzystam przy następnej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 A wsadziłeś tak, że roślina wystaje poza kulę czy jest w środku? Trzymam kciuki żeby roślina dobrze rosła. Ja poczekam z tym do wiosny, bo już w sumie zimowanie Jeśli masz możliwość to wstaw tu zdj jak wygląda, bo jestem ciekawa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoczek Napisano 15 Października 2016 Autor Share Napisano 15 Października 2016 No więc nie pykło :/ Kula była ze zbyt cienkiego szkła i sama z siebie pękła. Udało mi się na kilka minut przed rozpadem zrobić zdjęcie. Zdjęcie przed: I po: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Wiedziałem że to zły pomysł. Hihi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Szkoda... Ładnie wyglądało Zbyt duży napór na ścianki... Mój pomysł myślę by się udał Ale każdy uczy się na błędach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stoczek Napisano 15 Października 2016 Autor Share Napisano 15 Października 2016 Maks, pomysł był dobry i działało jak trzeba, tylko naczynie po prostu za cienkie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Mówi się że to roślina ma stanowić ozdobę a nie doniczka........ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vylemar Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Mówi się że to roślina ma stanowić ozdobę a nie doniczka........ Nie w przypadku bonsai, a właśnie w taki sposób niektórzy traktują swoje roślinki Szkoda, że nie wyszło bo naprawdę ładnie wyglądało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Dla mnie takie sobie ale kształt doniczki taki okrągły to nawet w miarę fajny tylko widać przez szybki torf i to niszczy wygłąd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Zależy co się komu podoba, z wiekiem pewnie Ci się Maks zmieni gust Dla mnie to wyglądało mega, szkoda że się nie udało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi