Skocz do zawartości

Hybrydowe oświetlenie- gotowe taśmy LED+ 40W FS COB

allgreen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 48
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jeszcze raz podobne pytanie tym razem zestaw wspomagający który już jest u mnie, ale mam drobne wątpliwości. Chodzi mi szczególnie o ampery. Generalnie sprzedawca powiedział, że będzie odpowiedni do tej diody choć przeznaczenie inne co widać na obudowie. A że nie chce czegoś spalić wolę się upewnić ;) Czy zestaw w załączonym zdjęciu jest zgodny?

post-5686-1509646382_thumb.jpg

Jutro zabieram się za montaż :P

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówił Zawadiak świecić będą ale nie pełną mocą. A zaledwie 1/3 nawet nie to. Zasilacze pod diody 10W COB mają zwykle 900 lub 950mA a najlepiej 1000mA. Ten konkretny zasilacz jest dedykowany pod diody 1 W których maksymalne natężenie pracy nie przekracza 350mA. Powiem tak, szkoda takiego zasilacza używać do 10W.

Już nie mówię o tym że ta dioda ma oznaczone błędnie natężenie 350mA, ktoś tu sobie kpiny urządza powinno być znacznie wyższe jeśli to faktycznie epistar i jeśli mnie pamięć nie myli to ta hybryda powinna mieć coś koło 1A.

Odnośnik do odpowiedzi

Więc teoretycznie podlega reklamacji.

I tak i nie zależy jak na to spojrzeć. Osobiście napisałbym do sprzedającego, że coś jest jednak nie tak.

Ja używam takich zasilaczy to diod 10W COB, i też na takich działają właśnie u mnie hybrydy epistara royal blue + uv. Głównie ten na 4 diody który ma prąd na wyjściu 950mA oraz od niedawna ten na którym można zamontować już 6 diod, ale z prądem na wyjściu 900mA. Czyli teoretycznie moje diody royal blue + uv powinny dawno ulec przepaleniu jeśli były by zgodne z opisem sprzedającego od którego kupiłeś.

Zasilacz, który dostałeś teoretycznie zapewnia prace diody, ale na znacznie niższym poziomie niż możliwy i oczekiwany.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm not to trochę tu sprawę zawaliłem, że wcześniej tego nie zauważyłem. Jeżeli ta RB+UV faktycznie ma około 900 mA to wtedy ten zasilacz wychodzi już słabo, ale z tego co szukam nie ma zasilacza odpowiedniego do zasilenia 1 diody 10W o wyjściu 950 albo słabo szukałem albo nie przemyślałem kompozycji. Chyba będę musiał najwyżej zwrócić zasilacze i kupić 1 mocniejszy. Ale to już jutro porozmawiam ze sprzedającym. Ech a myślałem, że jutro poskładam całość <_<

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm not to trochę tu sprawę zawaliłem, że wcześniej tego nie zauważyłem. Jeżeli ta RB+UV faktycznie ma około 900 mA to wtedy ten zasilacz wychodzi już słabo, ale z tego co szukam nie ma zasilacza odpowiedniego do zasilenia 1 diody 10W o wyjściu 950 albo słabo szukałem albo nie przemyślałem kompozycji. Chyba będę musiał najwyżej zwrócić zasilacze i kupić 1 mocniejszy. Ale to już jutro porozmawiam ze sprzedającym. Ech a myślałem, że jutro poskładam całość <_>

Słabo szukałeś :Plink

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówił Zawadiak świecić będą ale nie pełną mocą. A zaledwie 1/3 nawet nie to. Zasilacze pod diody 10W COB mają zwykle 900 lub 950mA a najlepiej 1000mA. Ten konkretny zasilacz jest dedykowany pod diody 1 W których maksymalne natężenie pracy nie przekracza 350mA. Powiem tak, szkoda takiego zasilacza używać do 10W.

Już nie mówię o tym że ta dioda ma oznaczone błędnie natężenie 350mA, ktoś tu sobie kpiny urządza powinno być znacznie wyższe jeśli to faktycznie epistar i jeśli mnie pamięć nie myli to ta hybryda powinna mieć coś koło 1A.

Rozmawiałem z sprzedawcą i twierdzi, że to nie pomyłka one tyle mają ponieważ półprzewodniki są jakoś inaczej połączone. Mówił coś o połączeniu jak dobrze pamiętam równoległym a szeregowym półprzewodników w diodzie więc niby ta ma 350 mA. Nie wiem w takim układzie co zrobić, wymieniać czy zostawić 'zasilacz'. Jeżeli faktycznie tak jest a dobrze liczę to spadek wydajności będzie niecałe 15%? Jest to możliwe jakoś sprawdzić taką diodę? Wybaczcie moje nieogarnięcie :P

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiałem z sprzedawcą i twierdzi, że to nie pomyłka one tyle mają ponieważ półprzewodniki są jakoś inaczej połączone. Mówił coś o połączeniu jak dobrze pamiętam równoległym a szeregowym półprzewodników w diodzie więc niby ta ma 350 mA. Nie wiem w takim układzie co zrobić, wymieniać czy zostawić 'zasilacz'. Jeżeli faktycznie tak jest a dobrze liczę to spadek wydajności będzie niecałe 15%? Jest to możliwe jakoś sprawdzić taką diodę? Wybaczcie moje nieogarnięcie :P

Przyjrzałem się dokładniej tej aukcji skąd brałeś tą diodę i na zdjęciach faktycznie jest połączenie szeregowe co jeśli masz taką samą zmienia postać rzeczy. Przyznam szczerze, że jestem zaskoczony bo nowinki technologiczne w tej sprawie śledzę na bieżąco i pierwszy raz spotykam diodę 10W COB w połączeniu szeregowym 1 x 9. Cały czas diody 10W COB były w połączeniu półprzewodników 3 x 3 więc oznaczało to zwiększone natężenie, a zmniejszone napięcie. W tym wypadku zasilacz jest jak najbardziej w porządku i nie ma powodu do obaw, ale dla pewności jakbyś zrobił zbliżenie na półprzewodniki twojej diody. Problem w tym, że takie połączenie uniemożliwia połączenie wszystkich diod na jednym zasilaczu przez co wzrastają koszta. W skrócie rozwiązuje takie połączenie jeden problem, ale rodzi następne :P

Odnośnik do odpowiedzi

Nom jest tak

post-5686-1509729810_thumb.jpg

Rozbudowy dalszej i tak nie przewiduje, Ta royal blue+ UV w końcu to royal musi mieć osobne zasilanie :D

Czyli wszystko ok, to zaraz biorę się za przeprojektowanie starego oświetlenia może jeszcze wstępne przygotowania już dziś jak klejenie przycinanie i jutro chyba to zrobię :)

Dzięki bardzo za zainteresowanie tematem i wszelkie odpowiedzi.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Nom jest tak

P_20171103_181641.jpg

Rozbudowy dalszej i tak nie przewiduje, Ta royal blue+ UV w końcu to royal musi mieć osobne zasilanie :D

Czyli wszystko ok, to zaraz biorę się za przeprojektowanie starego oświetlenia może jeszcze wstępne przygotowania już dziś jak klejenie przycinanie i jutro chyba to zrobię :)

Dzięki bardzo za zainteresowanie tematem i wszelkie odpowiedzi.

Ta to jest połączenie szeregowe czyli wszystko jednak git ;). Jak skończysz daj fotkę.

Odnośnik do odpowiedzi