tracer274 Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 Ewentualnie jeśli już zaparłeś się na taśmy to niekwestionowanym liderem jest rzadko wspominanym typ 3014. Są jeszcze słabo rozpowszechnione ponieważ są świeże na rynku, ale ze wszystkich typów taśm led mają najwyższą wydajność z wata. Na rynku można dostać taśmy z tego typu diodami od Epistara (renomowany producent) z wydajnością 1900-2000 lumenów z metra. Dla porównania te co wrzucił boohkar (nie to żeby były złe) mają 1440-1800 lumenów z metra. Różnica też jest cenie, na niekorzyść 3014. Średnio za nie wychodzi jakieś 15-20zł za metr. Można dostać tańsze nawet mniej niż 10zł za metr, ale można mieć wątpliwość co do ich jakości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 4 Maja 2017 Autor Share Napisano 4 Maja 2017 Ok, dzięki. Skorzystam z któryś polecanych taśm. Przemyślę swoją prostą konstrukcję i pod koniec lata, albo latem przerobie oświetlenie. Na pewno dodam coś białego nie koniecznie listwy. Będzie to oddzielnie zasilane źródło światła, ale na jednej konstrukcji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 Tracer274 podaj proszę link do taśm z diodami 3014, które mają około 2000 lm na mb. Z góry dziękuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 Tracer274 podaj proszę link do taśm z diodami 3014, które mają około 2000 lm na mb. Z góry dziękuję. A tu proszę. 3014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lennA Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 (edytowane) teraz takie zestawy to zaden problem mozna kupic w byle markecie luw na www https://sklep.spirulina.pl/produkty/spiruli...letkach-bioalgi no problem Edytowane 28 Września 2017 przez lennA Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 13 Września 2017 Share Napisano 13 Września 2017 teraz takie zestawy to zaden problem mozna kupic w byle markecie Powiedz proszę w którym markecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 12 Października 2017 Autor Share Napisano 12 Października 2017 Witam. A więc biorę się za rozbudowę mojego wcześniejszego oświetlenia z tego tematu. Mam zamiar dodać odpowiednie chłodzenie i lepsze oświetlenie obserwując długo rożne tematy rezygnuję z gotowych listw i biorę pod lupę diody full spectrum lub mieszane czerwone i niebieskie. I teraz jakieś propozycje co do już istniejącego oświetlenia dobrać ? I też w jakiej ilości? Na razie dam nieprzemyślaną opcję 3* 10 W Diody full spectrum? na coś konkretnego zwracać uwagę przy wyborze diod FS czy wszystkie się nadadzą? Wymagania zwykłe oświetlanie na czas zimy głównie dla rosiczek tropikalnych, miniaturowych, bulwiastych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Generalnie każde FS powinno być takie samo. W praktyce różnie. Polecam wybrać sprawdzony (markowy układ Epistara albo Bridgeluxa) od sprawdzonego sprzedawcy - wtedy masz pewne że Cie nie oszukają. Przykładowo na aliexpres masz mnóstwo diód na układzie epistara - w praktyce pewnie połowa to podróby. Jest jeszcze White Full Spectrum czyli niby FS z wybieleniem. Technicznie jest to możliwe, trzeba jedynie wynaleźć odpowiedni związek, zmieniający widmo niebieskie. Na razie są to diody niesprawdzone. W chwili obecnej coś takiego testuję - dopiero zacząłem, jest jeszcze za wcześnie na wynik. Znalazłem to u jednego sprzedawcy (polecanego mi przez innych forumowiczów), mierzone spektrometrem i wydaje się że te mogą być dobre. U innych którzy sprzedawali te diody i zarzekali się że też są mierzone przez nich spektrometrem, tak naprawdę były zamieszczane zdjęcia producenta lub dostępne na aliexpres. Edit: Ogólnie polecam temat użytkownika Tracer gdzie stosował 4 diody cob. Ja osobiście się na tym wzorowałem w stosunku różnych diód (ja użyłem osobiście diód 3w). Edytowane 12 Października 2017 przez grabi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Witam. A więc biorę się za rozbudowę mojego wcześniejszego oświetlenia z tego tematu. Mam zamiar dodać odpowiednie chłodzenie i lepsze oświetlenie obserwując długo rożne tematy rezygnuję z gotowych listw i biorę pod lupę diody full spectrum lub mieszane czerwone i niebieskie. I teraz jakieś propozycje co do już istniejącego oświetlenia dobrać ? I też w jakiej ilości? Na razie dam nieprzemyślaną opcję 3* 10 W Diody full spectrum? na coś konkretnego zwracać uwagę przy wyborze diod FS czy wszystkie się nadadzą? Wymagania zwykłe oświetlanie na czas zimy głównie dla rosiczek tropikalnych, miniaturowych, bulwiastych Jak już chcesz dać FS w liczbie 30W to zamiast 3W x 10 to lepiej dać 30W COB x 1szt. Lepsza wydajność i mniej klejenia i lutowania. Za tą samą moc masz więcej światła. Chociaż do tego powinno się dodać diod wytwarzających światło z niebieskiego zakresu widma. Bo same FS mają jak oświetlanie roślin w wzroście wegetatywnym zbyt dużo czerwonego do niebieskiego. Same FS stosuje tylko i wyłącznie przy pływaczach a tak to zawsze dokładam coś do nich. I jeszcze jakąś pojedynczą UV dla lepszego wybarwiania. Tylko, że wtedy jak zaczniesz dokładać kolejne diody do FS to wzrasta całkowity pobór układu. Więc musiałbyś zdecydować czy chcesz ograniczyć role diod FS czy też nie. P.S Możesz poszukać ale nie wiem czy znajdziesz bo wiem tylko o 50W FS na 230V bez potrzeby montażu zasilacza, ale jak postaraj się poszukać diod 30W FS COB na 230V Zawsze to jakieś 60-100zł do przodu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 12 Października 2017 Autor Share Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Nie musi to być full spectrum. Mogą być w ogóle osobno niebieskie i czerwone. Nie mam obecnie znajomości w temacie posiadam tylko wiedzę ogólną technicznie na poziomie amatorskim i ogólną o oświetleniu dla roślin. Może być cokolwiek, byle by to nie było lutowanie 500 diod i równe podobny koszt Lutownica cynka jest, teraz mam inne nastawienie niż wcześniej, może być i lutowanie 20 diod, ale co do ilości 1x 30W? toż to będzie chyba słabe rozłożenie na rośliny powierzchniowo. Chyba, że jakieś soczewki w zupełności wystarczą. I teraz tak czy te powiedzmy około 30 W do takiego oświetlania na zimę styknie czy to za mało mówię tu o głównym oświetleniu + to co jest w temacie i ewentualnie jakieś diody wspomagające uv itp? A i tak jeżeli by sie przydało mam jako ewentualny wspomagacz 2,5 m tasma RGB czy tu miała by jakieś przydatne znaczenie? to zamiast 3W x 10 to Niby nie ale różnica, bo pisałem o 3 sztukach po 10W edit: na allegro widzę 3 oferty Diody COB FS 30W 2 oferty na zasilacz i jedna moduł na 230V Edytowane 12 Października 2017 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 Nie musi to być full spectrum. Mogą być w ogóle osobno niebieskie i czerwone. Nie mam obecnie znajomości w temacie posiadam tylko wiedzę ogólną technicznie na poziomie amatorskim i ogólną o oświetleniu dla roślin. Może być cokolwiek, byle by to nie było lutowanie 500 diod i równe podobny koszt Lutownica cynka jest, teraz mam inne nastawienie niż wcześniej, może być i lutowanie 20 diod, ale co do ilości 1x 30W? toż to będzie chyba słabe rozłożenie na rośliny powierzchniowo. Chyba, że jakieś soczewki w zupełności wystarczą. I teraz tak czy te powiedzmy około 30 W do takiego oświetlania na zimę styknie czy to za mało mówię tu o głównym oświetleniu + to co jest w temacie i ewentualnie jakieś diody wspomagające uv itp? A i tak jeżeli by sie przydało mam jako ewentualny wspomagacz 2,5 m tasma RGB czy tu miała by jakieś przydatne znaczenie? FS jest jednak lepszym rozwiązaniem jako baza do dołożenia kolejnych diod niż samo czerwone i niebieskie bo pokrywa większy zakres spektrum. Problemem jest tylko bardzo duża przewaga czerwonego nad niebieskim, ale nie ma takiego problemu, którego nie da się rozwiązać. Co do oświetlania powierzchni jedną dużą diodą tutaj musisz określić czy 140 stopni kąta świecenia to w na twoje potrzeby za dużo czy za mało. Generalnie to musiałbyś podać powierzchnie jaką chcesz oświetlić, czy będzie jeszcze jakieś oświetlenie naturalne i z jakiej wysokości chcesz to zamontować. Jeśli chcesz odpowiedzi co do mocy. Co do taśm RGB to szkoda prądu Nawet nie wiesz jakie długości fal ma czerwony i niebieski w nich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 12 Października 2017 Autor Share Napisano 12 Października 2017 (edytowane) http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t&p=1030714 powierzchnia szafki= miejsce do oświetlania roślin to 75x40 cm wysokość punktu oświetlenia do podstawy na której są rośliny to 40 cm reszta jak na zdjęciach Ok, to już mam jakiś konkret. W takim razie zakładam, że wezmę full spectrum z dokładką. Edytowane 12 Października 2017 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Października 2017 Share Napisano 12 Października 2017 http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t&p=1030714 powierzchnia szafki= miejsce do oświetlania roślin to 75x40 cm wysokość punktu oświetlenia do podstawy na której są rośliny to 40 cm reszta jak na zdjęciach Ok, to już mam jakiś konkret. W takim razie zakładam, że wezmę full spectrum z dokładką. To masz bardzo podobny układ co do mojego. Tyle, że ja mam szerzej nie 75cm tylko 90cm. Do tego dla muchołówek przez cały rok jako jedyne źródło światła na kilku półkach jest 40W. Układ ten co pisałem w swoim temacie 2xFS 10W, 1x hybryda Royal blue + UV 10W, 1x hybryda Royal blue + Green 10W. I jest w sam raz. W twoim wypadku musiało by być ciut więcej tak do 50W bo ja mam oklejone lustrami więc duża cześć wraca, chyba, że masz białe ściany to taka 40W w sam raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 12 Października 2017 Autor Share Napisano 12 Października 2017 Ok, dziękuję za odpowiedź. Przemyślę i coś zamówię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 30 Października 2017 Autor Share Napisano 30 Października 2017 Jeszcze takie pytanie na szybko dla 100% pewności czy TAK ZASILACZ będzie odpowiedni dla trzech sztuk diod podanych w linku ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi