Skocz do zawartości

Hybrydowe oświetlenie- gotowe taśmy LED+ 40W FS COB

allgreen

Rekomendowane odpowiedzi

Ok wstępnie złożony panel jest i działa. Po wstępnych próbach odwrócony ledami do góry światło przepaliło mi sufit i poleciało 2 piętra wyżej :D A tak na poważnie to niesamowicie mocne światło- rażące to mało powiedziane. Widać klasę i porównując z tymi "paseczkami led" które jeszcze wiszą na aktualnej lampie to bez porównania. Generalnie się zastanawiam czy zostawić te stare oświetlenie jako support czy dać w odstawkę, bo to tylko bezowocne nabijanie licznika? Hmm muszę się zastanowić. Tam w sumie w watach jest prawe też 40 W a tego nie widać a ju na pewno nie po roślinach. Tak pod względem mocy/wydajności i ogólnej jakości świecenia to te power ledy 4x10W są jakieś (takie odnoszę wrażenie) z 8x mocniejsze od aktualnego oświetlenia. Jutro jeszcze tego do końca nie podłączę. Brakuje mi czegoś do mocowania.

Aktualnie i oficjalnie jest to zrobiona belka na radiatorze typu "jeleń"

img654mini1.png

Obecna długość radiatora 60 cm (szczegółowo to 58 cm) gdzie wydajność chłodzenia w przeliczeniu na moc diod LED~7.5W/L=10cm co jak się nie mylę około 12,5 cm radiatora na jedna diodę led 10W trochę wcześniej machłem się przy pozycjonowaniu diod bo ubzdurała mi się wartość 10 W na 10 cm, ale na szczęście przez wzięcie marginesu błędu i tak wyszło dobrze.

A i taki test na szybko zrobiłem na telefonie, nie wiem na ile rzetelny, ale do porównania uważam za wystarczający. Mając telefon z średniej a nawet niższej półki a teraz to chyba już standard, że smartfon posiada czujnik światła, który w zależności od warunków ściemnia lub zwiększa podświetlenie ekranu. Po ściągnięci odpowiedniej aplikacji z marketu zmierzyłem oświetlenie stare kontra nowe i co wyszło 20 cm od źródła światła paski led osiągnęły poziom 368 Lx gdzie obecna nowa belka weszła na... i tu wahania z racji na pomieszanie 3:1 ledów plus mniejszej ilości ale mocnego oświetlenie i wyszło 3500-4000 Lx. Tak test banalny i nie do końca wiarygodny, ale do porównania wystarczy i pokazuje ogólna siłę tych dwóch źródeł światła :) Może jakieś wstępne zdjęcia zaraz dam, niestety trudno to zrobić bo nie łapie ostrości a gdy mocno przyciemnię zdjęcie to wychodzi czarne zdjęcie z plamą światła generalnie mało to sensowne raczej dam zdjęcia poglądowe jak całość będzie siedziała na miejscu :) i tu ukłony w stronę Tracera dzięki za wszelkie rady i wskazówki wszystko pomogło filmiki też. Galar przed odpaleniem też był ;)

edit: ok jak ktoś lubi patrzeć na takie techniczne rzeczy to tu podczas klejenia

https://drive.google.com/file/d/15-Bg3UuaQJ...iew?usp=sharing

I tu dziś w trakcie lutowania:

https://drive.google.com/file/d/1M2-7yGVtPU...iew?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/17zyklK7A43...iew?usp=sharing

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 48
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Podejrzewam, że nie tylko ja chcę zobaczyć twoje wypociny biggrinll.gif

Taaa :D

post-5686-1509985775_thumb.jpg post-5686-1509985765_thumb.jpg

Na rośliny nie patrzcie zabiedzone mocno, bo były już od jakiegoś czasu pod źle działającym wcześniejszym oświetleniem mam nadzieję, że teraz będzie lepiej ;)

Całość będzie jeszcze przekształcana na pewno zostaną dodane duże lustra na boki i tył+ jak coś będzie nie tak z chłodzeniem to zostanie zmodyfikowane. Aktualnie chłodzenie pół-pasywne tzn. radiator od 4*10W nie ma swojego wiatraczka, ale nad nim są 2 które zresztą widać na zdjęciu i nieco chłodzą a na pewno zapewniają przepływ chłodniejszego powietrza. Aktualnie będę obserwował czy coś poprawić. Jest opcja dodać jeszcze większy 12cm wiatraczek od pc. Nie patrzcie na stronę wizualną bo na tym jeszcze nie pracowałem. W planach miałem dodać obudowę, ale nie ma sprzętu do cięcia blachy a z plastikiem czy innym materiałem nadającym się na obudowę jest ciężko, bostatnio nie mogę znaleźć dużego arkusza spienionego PCV a kiedyś już robiłem obudowę do innego projektu gdzie wyszło to nawet ładnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda dobrze. W sumie jelenie są przewidziane na pasywne chłodzenie. Może u Ciebie będzie dobrze tak jak jest. Jeśli radiatory byłyby za ciepłe (testuj blisko diody), to z wentylacją spróbuj może zrobić tunel w tym radiatorze. Przykryj i uszczelnij środkowy kanał i daj wentylator, tak żeby powietrze, którym dmucha wentylator rozchodziło się kanałami i chłodziło większą część radiatora.

Odnośnik do odpowiedzi