bookhar Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 (edytowane) Witam Może kogoś zainteresuje Będę tutaj informował na bieżąco. Zakupiłem w tym roku nasiona rosiczek bulwiastych. Wysiew koniec czerwca początek lipca. Stratyfikacja: 1 - bez dodatkowej stratyfikacji 2 - GA 3 3 - podchloryn 4 - gorąca woda Właśnie kiełkują: D. monantha (2) 5 na 5 (3) 4 na 5 (4) 0 na 5 D. zigzagia (1) około 20 na 30 D. thysanosepala (1) około 20 na 30 D. basifolia (1) 7 na 30 D. lowriei 'Holt' (3) 2 na 15 D. rupicola (3) 2 na 2 (4) 2 na 2 (1) 0 na 2 D. macrophylla (1) 0 na 4 (3) 0 na 2 (4) 0 na 4 D. stolonifera (1) 0 na 3 (2) 0 na 4 (4) 0 na 4 D. platypoda (1) 0 na 3 (2) 0 na 4 (4) 0 na 3 D. squamosa (1) 1 na 1 (3) 1 na 1 (4) 0 na 1 D. major (2) 0 na 1 (3) 0 na 1 (4) 0 na 1 D. bulbosa 'El Caballo Blanco' (1) 0 na 1 (3) 0 na 1 (4) 0 na 1 D. browniana (1) 0 na 1 (3) 0 na 1 (4) 0 na 1 Niestety nie dysponuję obiektywem macro więc zdjęcia dopiero jak podrosną, o ile nie padną. Edytowane 25 Grudnia 2016 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 25 Listopada 2016 Autor Share Napisano 25 Listopada 2016 (edytowane) 3 pierwsze zdjątka. Przepraszam za słabą jakość zdjęć ale jeszcze nie mam obiektywu do macro. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Bardzo ładne Informuj jak tam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 Bardzo ładne Informuj jak tam Poczekam jeszcze ze dwa tygodnie i zrobię aktualne zdjęcia. Rosną strasznie wolno, także zmiany będą raczej niewielkie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 23 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Moje bulwiaste mają już prawie dwa miesiące. Rosną dosyć wolno. Wydaje mi się, że już nic nowego nie wykiełkuje. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 No fajne Przybliż mi twoje warunkiu uprawiania:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 23 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2016 No fajne Przybliż mi twoje warunkiu uprawiania:) Wschodni parapet plus doświetlanie 2 x T5 39W przez 7 godz. Temperatura od 15 do 19 st. C. Mieszanka standardowa 1 : 3 torf z piaskiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek Napisano 23 Grudnia 2016 Share Napisano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Ja zasialem d.peltate bo tylko takie znalazlem PS. Dzienk za odp. Edytowane 23 Grudnia 2016 przez kulek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 24 Grudnia 2016 Share Napisano 24 Grudnia 2016 Niech zdrowo rosną! Masz ich całkiem sporo! Teraz tylko czekać aż wyrosną. Pozdrawiam i liczę na kolejne zdjęcia! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 24 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2016 (edytowane) Podobno się nie dziękuje Czekam z niecierpliwością na wzrost, bo są po prostu fascynujące! Pozdrawiam P.S. Zdjęcia za miesiąc Edytowane 24 Grudnia 2016 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 Mija prawie trzy miesiące od wykiełkowania większości rosiczek. Jedna monantha przeniosła się w krainę wiecznego kwitnienia, a reszta przetrwała. Rosną wolno, a niektóre zakończyły już wzrost i mam nadzieję, że tworzą stolon lub zbierają materiał zapasowy w bulwach . Drosera monantha Drosera rupicola Drosera squamosa Drosera thysanosepala Drosera zigzagia i na koniec Drosera peltata (trochę starsza) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 23 Września 2017 Autor Share Napisano 23 Września 2017 Sezon bulwiastych uważam za otwarty Na początku września bulwy, które zdecydowałem się wyjąć na lato zostały posadzone. Jako pierwsze drugi sezon życia zaczęły D. thysanosepala. Do dzisiaj pojawiło się 4 szt. w tym jedna ma już ponad 3cm. Zaczęły wschodzić również D. erythrorhiza var imbecilia (dzięki Krzysiek) wszystkie 3 szt. Zdjęcia będę systematycznie zamieszczał choć na razie krucho z czasem ;( Pojawiły się również 2 szt. D. zigzagi, ale to z zeszłorocznych nasion. Jestem bardzo niecierpliwym człowiekiem więc czekanie, czy wyjdą z ziemi jest męczarnią . Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 23 Września 2017 Share Napisano 23 Września 2017 U mnie ta D. erythrorhiza var imbecilia też już ładnie rośnie, a że ja jestem jeszcze mniej cierpliwy od Ciebie, to nie wyciągam bulw. Póki co radzi sobie w ten sposób już trzy lata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 23 Września 2017 Autor Share Napisano 23 Września 2017 Jeden "listek" tej D. e.var imbecilia rósł w wakacje przy temperaturach na balkonie około 35 st. C także jest moc w tej rosiczce! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 17 Października 2017 Autor Share Napisano 17 Października 2017 (edytowane) Pokazały się następne rosiczki. Niestety temperatury są jak dla bulwiastych strasznie wysokie. Na powierzchni wyższych doniczek mam 24 st. co może niestety spowodować obumarcie tego co zaczęło wyrastać ;((( Zobaczymy. Pokazały się do 24.10. : D. rupicola 4 szt. D. thysanosepala 10 szt. i 2 siewki D. lowriei 1 szt. D. zigzagia 6 szt. D. erythrorhiza var imbecilia 3 szt. D. basifolia 2 szt. Jak przetrwają to porobię zdjęcia. Na razie nie padły. Czekam na D. monantha Edytowane 24 Października 2017 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi