Skocz do zawartości

Rosiczki bulwiaste z nasion

bookhar

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 4 weeks later...

Mija 4 lata od rozpoczęcia przygody z rosiczkami bulwiastymi. Do sukcesów muszę zaliczyć D. rupicola w tym roku zakwitnie jedna z 4 sztuk, D. thysanosepala, która zakwitła już w poprzednim sezonie 5 szt. z kilkunastu, czy też jedna z dwóch D. lowriei, która zakwitnie w tym roku. Przybyło D. eryth. imbecila z trzech roślin zakupionych od Krzyśka zrobiło się 8 szt. Niestety nie udała się uprawa D. basifolia , a z D. zigzagia zostało 2 szt., które prawdopodobnie zakwitną. Udało mi się uzyskać kilka nasion D. monantha, która dosyć dobrze się u mnie czuje. Cieszę się, że udało mi się prawie zamknąć cykl od nasiona do rośliny potomnej. Czekam na rozwój największej D. rupicola, bo szykuje się dużo rozgałęzień. Co być może kogoś zaciekawi po czterech latach wzeszły dwa nasiona choć nie wiem jakiego gatunku, bo zużyłem substrat dosypując go do innych doniczek. Przekonam się pewnie dopiero w następnym sezonie jak dobrze pójdzie. Poza tym mega zadowolenie 😍

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Moje D. rupicola się rozpędzają. Czwarty sezon i dwie będą kwitnąć, ale pochodzą z jednej bulwy więc w tym roku raczej nasion nie będzie. Reszta mniejsza i później zaczęły wychodzić nad substrat.

1692416654_D.rupicola.thumb.jpg.5a7d9d4cc7b7df8c929ccaa0b193ee49.jpg

Edytowane przez bookhar
Odnośnik do odpowiedzi

Bulwiaki to fenomenalna grupa roślin i cieszę się, że jeszcze ktoś w Polsce się nimi zajmuje :) Niestety ze względu na ograniczoną ilość miejsca uprawiam zaledwie kilka gatunków zepchniętych gdzieś w kąt terrarium, ale radość mam ogromną gdy towarzystwo "wyskakuje" jesienią z ziemi :)

Świetna robota i dzięki za zdjęcia!

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
  • 8 months later...

Dziękuję bardzo i dzisiaj bardziej klimatyczne zdjęcie D. thysanosepala. Ta rosiczka bulwiasta doczekała sie niewielu zdjęć publikowanych w Internecie, a szczególnie z uprawy w domu.

D. thysanosepala.jpg

Odnośnik do odpowiedzi