nati Napisano 3 Listopada 2016 Share Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) Witajcie. Zamówiłam kilka roślin w tym p.ehlersiae. Porcja zawierała 3szt. - jeden z wykształconym ale nierozkwitniętym kwiatem, drugi z ledwo widocznym pączkiem i trzeci jeszcze mały tłustosz. Kwiat na pierwszej rozecie ładnie stał i pączek prawie się rozwijał ale padł, znaczy stoi ale po fiolecie nie ma już śladu, zastąpił go jakiś taki półprzezroczysty dziwny kolor. Zastanawia mnie co mogło spowodować ten stan. Podłoże ma raczej suche, wody dostaje tylko trochę mniej-więcej co tydzień- jest w fazie rozety zimowej i czytałam o ograniczeniu podlewania. Nie chciałam przedobrzyć po tym jak prawie zabiłam agnatę nadmiarem wilgoci. Pączek w drugiej rozetce rośnie dalej i chciałabym żeby dotrwał do rozkwitnięcia. Czy ten pierwszy kwiat zdechł z braku wody czy po prostu nie przetrwał aklimatyzacji w nowym otoczeniu. Edytowane 4 Listopada 2016 przez nati Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Mógł zostać nawet lekko uszkodzony w transporcie, kwiaty tłustoszy są dość delikatne. Długo po przyjściu stracił kolor? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nati Napisano 5 Listopada 2016 Autor Share Napisano 5 Listopada 2016 Kilka dni, nie więcej niż tydzień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Ja bym w takim razie obstawiała jakieś uszkodzenie, ew lekkie zmarznięcie czy coś w tym stylu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi