Skocz do zawartości

plesniejący torf

Maks02

Rekomendowane odpowiedzi

czesc,mam problem poniewaz torf w ktorym są siewki d.venusta zaczol plesniec.torf pryskam bez przerwy topsinem od 2 tygodni ale pleśn powraca,co robić?

torf firmy hollas czy jakoś tak.bede dmuchał wiatraczkiem

Maks mam dla Ciebie idealną piosenkę.

. Właściwe od 0:46.

Wątpię w jakość tego torfu patrząc na cenę :( nie widziałem go, ale przeczytaj w http://www.rosliny-owadozerne.pl/Rosiczki-...nie-t18235.html

Są tam zdjęcia jak powinien wyglądać dobry torf :)

Aura jest w tym roku przyzwoita, nie jest to cud nad cudy, ale generalnie nie ma do czego się przyczepić za bardzo. Jeśli już coś jest powodem powstawania pleśni to zbyt słaba wentylacja.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Ja dopiero zacząłem przygodę z owadożernymi i o ile w lecie nie było problemu to na zimę powstał - w postaci rzecz jasna pleśni...

(co ciekawe używam ciągle tego samego i na torfie użytym do przesadzania w lecie nie pojawiła się teraz pleśń, natomiast przy wysiewie miesiąc temu już po tygodniu było go miejscami widać)

Też na początku pastwiłem się nad pleśnią używając topsina ale skutku to żadnego nie przynosiło, ba zaczęło mi się nawet wydawać, że za każdym razem jest tego coraz więcej... :/ doszliśmy z kolegą w końcu do wniosku, że to na pewno nie wina torfu, ani wentylacji - bo postawiłem im nawet mały wiatraczek...

sam już byłem strasznie tym poirytowany więc spróbowałem z wodą (do tej pory używałem własnej deszczówki - może nie była krystalicznie czysta ale na pewno nie zanieczyszczona), wypróbowałem więc destylowaną... na początek do spryskiwacza i przeleciałem wszystkie doniczki delikatnie... a jak woda w podstawkach wyschła także wlałem destylowaną...

Rezultat - problem z pleśnią zniknął po 5 dniach (całkowicie)...

więc jeśli torf nie masz dobrej jakości (tak jak to sugerują przedmówcy - chociaż ja też używam taniego), a topsin nie daje rady... to może też poświęć te 2.50 dla dobra sprawy i spróbuj w ten sposób... :)

Odnośnik do odpowiedzi