tracer274 Napisano 10 Listopada 2016 Share Napisano 10 Listopada 2016 W głównym temacie jest trochę chaosu, więc myślę, że dobrze będzie go trochę podzielić na jakieś kategorie. W tym będzie wszystko związane z oświetleniem do roślin, które wyjdzie z pod mojej ręki. Pierwszy panel jaki robiłem kiedyś tam wyglądał tak. Złożony z diod 15x1W Czerwone, niebieskie i jedna UV. Panel miałem postawiony w pokoju. O ile w piwnicy gdzie trzymam większość roślin fioletowy kolor z oświetlenia nie przeszkadza to tutaj z czasem kolor zaczął mnie irytować. Plan był prosty wymienić diody z 15x1W na 3x10W w jakimś białym kolorze. Padło na 4500K, biały neutralny. Ni to ziemna biel ni ciepła. Coś pośrodku. Bardzo przyjemny mogę powiedzieć. Sprawa skomplikowała się gdy musiałem wymienić zasilacz. Zabrakło mnie 5mm w środku bym mógł go zmieścić. Mogłem poszukać innego zasilacza o mniejszych wymiarach lub... Całkowicie rozbebeszyć stary panel i na podstawie radiatora zbudować nowy. Muszę stwierdzić że robienie paneli na paru diodach o dużej mocy to sama przyjemność. Nie licząc czasu schnięcia kleju termoprzewodzącego lutowanie to 2-3 minuty roboty. W przypadku wielu diod o mocy 1 lub 3 wat wszystko zajmuję o wiele więcej czasu, a tu raz dwa i gotowe. Jeszcze tylko domontuje frontowy odbłyśnik i będzie wszystko jak trzeba. Przy okazji okazało się, że panel można wykorzystać jako ręczną lampkę. Uchwyt jest i świeci dosyć mocno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 10 Listopada 2016 Share Napisano 10 Listopada 2016 Świeci fajnie! Ciekaw jestem jak rośliny będą rosły pod samymi białymi ledami. Czekamy na relacje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 11 Listopada 2016 Share Napisano 11 Listopada 2016 Rzeczywiście fajnie to wygląda. Mała konstrukcja o wielkim potencjale Tracer skąd takie duże radiatorki masz?? Bo raczej nie ze sklepu dział chłodzenie komputerowe Robione? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Listopada 2016 Autor Share Napisano 11 Listopada 2016 Świeci fajnie! Ciekaw jestem jak rośliny będą rosły pod samymi białymi ledami. Czekamy na relacje Myślę, że wrzucę jakąś fotkę od czasu do czasu. Rzeczywiście fajnie to wygląda. Mała konstrukcja o wielkim potencjale Tracer skąd takie duże radiatorki masz?? Bo raczej nie ze sklepu dział chłodzenie komputerowe Robione? W internetach. Tam jest pełno sklepów gdzie można zamówić takie radiatory nawet na metry lub docięte do wymiary w różnych kształtach. Tego konkretnego zamawiałem w sklepie, ale już sam nie pamiętam w którym dokładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 30 Listopada 2016 Autor Share Napisano 30 Listopada 2016 Wrzucam zdjęcia roślin z pod panelu 4500K. Wrzuciłem wszystkie 6 do jednego dla lepszego porównania. Zdjęcia od 13 Listopada do 30 Listopada. Tak żeby nie było ten panel to tak naprawdę jedyne źródło światła dla roślin. W sumie w to w pokoju nie zapalam już nawet światła bo po co Wydaję mnie się że najbardziej zmianę cenią sobie cefale. Czy to prawda czas pokaże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 Po trzech miesiącach zakończyłem testowanie diod 4400K. Teraz mogę co nie co o nich powiedzieć. W trakcie testu zanotowałem jeden zgon w postaci D. affinis, ale najbardziej prawdopodobną przyczyną obumarcia byłby tu stres po przesadzeniu. Sama roślina zostawiła bo sobie jednak sporo odrostów, które rozwijają się w przyzwoitym tempie. Wybitnie radzą sobie pod tymi diodami cefale. Rosną i produkują dużo odrostów. Generalnie rośliny rosną pod nimi przyzwoicie, ale za to w ogóle nie chcą się wybarwiać. No i bardzo ładnie kiełkują nasiona. Tutaj ocenę w skali od 1 do 5 dałbym na 3+. Osobną kwestią jest efekt wizualny. Musze przyznać, że diody 4400K dają bardzo przyjemne światło. Świetnie pod nim ogląda się rośliny ponieważ mają bardzo naturalne kolory. Tutaj ocena w skali od 1 do 5 będzie 5. Następnym zestawem diod do testowania będą: - 1 dioda 10W COB Full spectrum 380nm - 840 nm, - 2 diody 10W COB Royal blue 450nm / Green 525nm w stosunku 5:4 Czemu tak. Dioda full spectrum pokrywa większość spektrum biorącego udział w fotosyntezie. Jednak z znaczną przewagą światła z zakresu czerwonej barwy widma. Dioda ma około 1300K i jej stosunek czerwonego do niebieskiego wychodzi jakieś 9:1. Czyli zdecydowanie za dużo, jak na mój gust. Jak kiedyś wspominałem sama dioda full spectrum do oświetlania roślin w fazie wegetatywnej nadaje się tak sobie. Jest to dioda typowo pod fazę generatywną. Jednak dodając do niej odpowiednie ilości światła z zakresu widma niebieskiego oraz zielonego (dla uzyskania koloru białego, światło zielone nie bierze udziału w fotosyntezie) można bardzo łatwo wyrównać widmo tak aby przeszło ono na wspomaganie fazy wegetatywnej. Odpowiednią ilość dodatkowych diod można dobrać dzięki czytelnemu wykresowi rozkładu spektralnego widma oraz reszcie danych dostępnych u producenta. Czyli w skrócie roboty mało, a widmo pokrywa pełne spektrum i jest pod rozwój masy zielonej roślin. Oraz ma ładnie wybarwiać rośliny. W teorii oczywiście. Za kolejne 3mc wszystko się okaże. Z kolorem białym udało się trafić całkiem przyzwoicie. Wyszła tak zimna biel jakby nie patrzeć Śmiesznie tylko wygląda jak kładą się cienie z różnych diod, ale całościowo wychodzi zimny biały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipu Napisano 3 Lutego 2017 Share Napisano 3 Lutego 2017 Rzeczywiście fajnie to wygląda. Mała konstrukcja o wielkim potencjale Tracer skąd takie duże radiatorki masz?? Bo raczej nie ze sklepu dział chłodzenie komputerowe Robione? Ja w taki sposób poradziłem sobie z nadmiarem ciepła i za małym radiatorem rura z kartki A4 położona na radiatorze wymusza ruch powietrza. Efekt kominowy Na jednym ze zdjęć wziąłem i przyłożyłem lutownicę z pastą lutowniczą aby dym zrobić widać jak zasysa powietrze radiator był nagrzany- przy włączonym oświetleniu zdjęcia były paskudne. oceniam tego typu rozwiązanie za bardzo skuteczne aczkolwiek większe gabaryty ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Maja 2017 Autor Share Napisano 3 Maja 2017 Po kolejnych 3mc aktualizuje temat. Drugiego lutego 2017 zaczynałem kolejną zmianę diod z tym: Przypomnę, że 3 diody 4400K zamieniłem na 1 diodę Full spectrum 10W oraz 2 diody 10W COB Royal blue 450nm / Green 525nm w stosunku 5:4. Przyznam szczerze, że po paru tygodniach nie byłem zadowolony z efektów spodziewałem się czegoś więcej. Rośliny rosły bardzo dobrze (ba nawet odżyła D. affinis, którą uznałem za zmarłą) jednak rośliny wybarwiały się słabo i wolno. I wtedy mnie olśniło, zawsze przy wszystkich swoich panelach stosowałem diody UV tym razem ich zabrakło. Dodatkowo odkryłem, że rośliny mają w moim pokoju zbyt niską wilgotność powietrza. Tak roślin wyglądały 8 kwietnia. Tak więc 8 kwietnia 2017 postanowiłem nieco zmienić układ diod (zachowując jednak typ 10W COB) co okazało się nie mogło być lepszym wyborem. Jedną hybrydę zielono niebieską wymieniłem na 10W COB Royal blue 450nm / UV 390 nm w stosunku 6:3 oraz dołożyłem dodatkową diodę 10W COB full spectrum. Po pierwszym tygodniu użytkowania wiedziałem już że w takim układzie będą powstawały kolejne panele. Dodatkowo przeniosłem rośliny do piwnicy ze względu na zbyt niską wilgotność powietrza u mnie. Na dzień dzisiejszy wyglądają tak. Wszystkie rośliny zaczęły się wybarwiać w dobrym tempie co przy szybkim wzroście przy jedynie sztucznym oświetleniu jest wynikiem jakiego szukałem. Tylko duży cefal nie wybarwia się tak jak powinien, ale myślę, że powodem tego jest fakt, że cały czas jest osłaniany przez D. capensis i część światła do niego nie dociera. Chociaż zauważyłem, że wszystkie cefale zaczęły produkować dzbanki zamiast liści. Układ sprawdził się na tyle, że 2 tygodnie temu postanowiłem dorzucić pod panel dużą część muchołówek a to jedne z nich: "Whale" Inny "Whale" "Pink Venus" "Pluto" Muchołówka z nasion. Muchołówka z nasion. Muchołówka z nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) Bardzo ciekawy temat. Dziwię się, że nie wystarczało UV z tej 1 diody FS. Może jednak ten typ roślin faktycznie potrzebuje więcej tego widma niż inne. PS Teraz jest 4 x 10W? Edytowane 4 Maja 2017 przez MaciekMM Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Maja 2017 Autor Share Napisano 6 Maja 2017 Bardzo ciekawy temat. Dziwię się, że nie wystarczało UV z tej 1 diody FS. Może jednak ten typ roślin faktycznie potrzebuje więcej tego widma niż inne. PS Teraz jest 4 x 10W? Jak widać na wykresach diod FS promieniowania o długości fali poniżej 400nm jest niewiele. Linia szoruje już prawie przy ziemi w tamtym miejscu. Jakiś czas temu w angielskojęzycznym artykule przeczytałem, że przy budowie takich paneli światło UV powinno stanowić optymalnie od 3 do 5% całości. Co wydaje się być zgodne z tym co zaobserwowałem przez cały czas budowy paneli. Obecnie układ jest taki: - 2 diody 10W COB Full spectrum 380nm - 840 nm, - 1 dioda 10W COB Royal blue 450nm / Green 525nm w stosunku 5:4 - 1 dioda 10W COB Royal blue 450nm / UV 390 nm w stosunku 6:3 Trochę technologicznego bełkotu na temat diod 10W COB (chip on board) O co chodzi z tym stosunkiem. Diody 10w mają w sobie 9 półprzewodników czyli np. w hybrydzie zielonego 5 szt. półprzewodników jest niebieskich a 4 szt. zielone. Druga sprawa, że ze względu na unowocześnioną technologie montażu wszystkie półprzewodniki operują na jednym chipie dzięki czemu taka dioda jest wydajniejsza od innych diod mocy. Do uzyskania białego koloru wystarczy dołożyć 3x3W diody zielone (zimny biały) lub dla ocieplenia białej barwy np 2x3W zielone + 1x3W żółta. Z tego powiem, że parę dni temu złożyłem kolejny panel w oparciu o ten schemat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 A jaki tam zapodałeś zasilacz? Wszystkie chodzą na jednym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Maja 2017 Autor Share Napisano 8 Maja 2017 A jaki tam zapodałeś zasilacz? Wszystkie chodzą na jednym? Zasilaczy do tego układu używam takiego Link. Wystarcza na 4x10W COB. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 A jak tam z ciepłem z tych diod COB? Jakie masz odstępy między diodami? Ja planuję coś podobnego tylko z wykorzystaniem starego radiatora od komputera. Zastanawiam się tylko czy mi się to nie spali jak zamontuję 4 albo 5 takich diod. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 12 Maja 2017 Share Napisano 12 Maja 2017 A jak tam z ciepłem z tych diod COB? Jakie masz odstępy między diodami? Ja planuję coś podobnego tylko z wykorzystaniem starego radiatora od komputera. Zastanawiam się tylko czy mi się to nie spali jak zamontuję 4 albo 5 takich diod. Trochę wcisnę się w temat, ale też używam diód COB 10W tyle że do oświetlenia akwarium. Diody montuje na takim radiatorze jak na zdjęciu. Radiator do dostania w cenie od ~35 zł w górę na znanym portalu aukcyjnym, używany do pasywnego chłodzenia komputerów btx, wymiarami duży ale diody COB na niego się fajnie mieszczą. W lampie do akwarium dwie diody COB 10W nagrzewają radiator bez wentylatora do około 60-80 stopni, dlatego też mam do radiatora mam dobudowany wentylator na 12 V i zasilony z niższego napięcia (9V) żeby zmniejszyć obroty i żeby wentylator nie hałasował, przy tak wymuszonym przepływie powietrza radiator jest ledwie ciepły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Maja 2017 Autor Share Napisano 12 Maja 2017 A jak tam z ciepłem z tych diod COB? Jakie masz odstępy między diodami? Ja planuję coś podobnego tylko z wykorzystaniem starego radiatora od komputera. Zastanawiam się tylko czy mi się to nie spali jak zamontuję 4 albo 5 takich diod. Między diodami staram się zachować minimum 1,5cm odstępu chociaż one mają duży kąt świecenia to odstęp może być nawet 8-10cm. Przy obecnym układzie przy diodach jest około 26 stopni co jest b. dobrym wynikiem. Im mniejsza temperatura przy pracy diod tym dłużej poświecą. Już kiedyś to pisałem w innym temacie na forum, ale tu powtórzę. Lepiej dać mały radiator i jakikolwiek wentylator niż duży radiator bez wentylatora. Znacząco potęguje efekt wymiany ciepła radiatora z powietrzem jeśli powietrze przy radiatorze jest w ruchu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi