tracer274 Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Dawno niczego nie wrzucałem, to podrzucam najnowszy projekt. Przerabiam właśnie terrarium dla Sióstr z Queensland. Oprócz wymiany oświetlenia dojdzie też stworzenie kompozycji, tło graficzne dołożenie progu itp, ale tutaj tylko o oświetleniu ponieważ postanowiłem spróbować nowej metody. Głównym mankamentem paneli led jest to, że nijak można je montować w środku terrariów o wysokiej wilgotności ponieważ ciężko ochronić wrażliwe podzespoły przed wilgocią. Druga sprawa co zrobić z ciepłem z takiego panelu. Myślę, że udało mnie się dwa problemy rozwiązać. Panel ustawiony na zewnątrz. W górnej pokrywie dziura o średnicy 70mm przez którą przechodzi do środka soczewka na 90 stopni dla diody 50W COB nowego typu. Jest to dioda bezpośrednio na 230V. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) Dobrze wygląda i to chyba jedyne dobre rozwiązanie. Jeszcze według mnie można dookoła soczewki silikon bezbarwny dla uszczelnienia żeby na spokojnie odseparować wilgoć. Edit: Jeszcze jedno. Radiator stoi bezpośrednio na pokrywie czy nóżki radiatora są przyklejone? Edytowane 28 Lipca 2017 przez grabi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 No nieźle daje "ognia". Możesz podać dokładniejsze parametry diody? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 (edytowane) Obecnie układ jest taki: - 2 diody 10W COB Full spectrum 380nm - 840 nm, - 1 dioda 10W COB Royal blue 450nm / Green 525nm w stosunku 5:4 - 1 dioda 10W COB Royal blue 450nm / UV 390 nm w stosunku 6:3 Trochę odkopię i nieco zmienię obecny temat. Czy nadal stosujesz gdzieś takie oświetlenie? Jak się sprawdza, jak roślinki reagują na takie oświetlenie? Jaki jest kolor światła, różowy, czy też biały? Na jaki obszar sprawdzi się jeden komplet takich diód? Na zimę bd musiał skombinować jakieś oświetlenie, a jestem trochę laikiem w takich tematach, a chciałbym coś samemu zmajstrować edit. Sorki, już zobaczyłem, że pisałeś o dodaniu diód zielonych do wybielenia Edytowane 28 Lipca 2017 przez luki174 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 31 Lipca 2017 Autor Share Napisano 31 Lipca 2017 Dobrze wygląda i to chyba jedyne dobre rozwiązanie. Jeszcze według mnie można dookoła soczewki silikon bezbarwny dla uszczelnienia żeby na spokojnie odseparować wilgoć. Edit: Jeszcze jedno. Radiator stoi bezpośrednio na pokrywie czy nóżki radiatora są przyklejone? Będzie okrągła uszczelka przyklejona do nakrętki od soczewki. Nóżki radiatora to zwykłe śruby. Wkręcając je w radiator lub wykręcając mogę regulować jego wysokość. Nic nie przyklejałem do płyty górnej bo zamysł jest taki by móc w bardzo krótkim czasie oczyścić soczewkę z kurzu i zabrudzeń tak by strata była jak najmniejsza. Kwestia 30sek. nie więcej. No nieźle daje "ognia". Możesz podać dokładniejsze parametry diody? 50W, 6500-7000K. Normalnie bym nie dawał tylko białej, ale że głównym zamysłem jest przetestowanie w działaniu tych diod na 230V to wybrałem tą. Siostry z Queensland nie są jakieś bardzo wymagające pod względem światła więc dla nich będzie ok. Trochę odkopię i nieco zmienię obecny temat. Czy nadal stosujesz gdzieś takie oświetlenie? Jak się sprawdza, jak roślinki reagują na takie oświetlenie? Jaki jest kolor światła, różowy, czy też biały? Na jaki obszar sprawdzi się jeden komplet takich diód? Na zimę bd musiał skombinować jakieś oświetlenie, a jestem trochę laikiem w takich tematach, a chciałbym coś samemu zmajstrować edit. Sorki, już zobaczyłem, że pisałeś o dodaniu diód zielonych do wybielenia Ten układ jest główny który stosuje. I generalnie nie zapowiada się bym coś zmieniał. Chyba, że przyjdzie jakaś nowa technologia. Jak na razie jest to bardzo dobrze działający układ. Jeden taki panel wystarczy na 0,45m2. W większości są to muchołówki, a one potrzebują dużo światła. Obecnie nie ma problemu z ich wzrostem jak i wybarwieniem na mocny czerwony kolor. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Będzie okrągła uszczelka przyklejona do nakrętki od soczewki. Nóżki radiatora to zwykłe śruby. Wkręcając je w radiator lub wykręcając mogę regulować jego wysokość. Nic nie przyklejałem do płyty górnej bo zamysł jest taki by móc w bardzo krótkim czasie oczyścić soczewkę z kurzu i zabrudzeń tak by strata była jak najmniejsza. Kwestia 30sek. nie więcej. Ten układ jest główny który stosuje. I generalnie nie zapowiada się bym coś zmieniał. Chyba, że przyjdzie jakaś nowa technologia. Jak na razie jest to bardzo dobrze działający układ. Jeden taki panel wystarczy na 0,45m2. W większości są to muchołówki, a one potrzebują dużo światła. Obecnie nie ma problemu z ich wzrostem jak i wybarwieniem na mocny czerwony kolor. Dzięki za odpowiedź. W takim razie na zimę będę coś takiego konstruował. Jak już będę w trakcie kupowania komponentów itd., to będę pisał o porady, jeśli nie masz nic przeciwko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 13 Listopada 2017 Autor Share Napisano 13 Listopada 2017 Jeden nowy panel i drugi prawie nowy. Pierwszy w typowym już układzie 4 x 10W, drugi 4 x 3W z używanych diod. Musiałem zrobić oświetlenie na niską półkę, a przy układzie 10W ciężko było by zrobić jakieś rozsądne spektrum, zresztą miałem trochę diod 3W których trzeba było się pozbyć. A tutaj zestawienie na nowy panel 5 x 50W na diodach Bridgelex. 2 szt. 455nmm oraz 3 szt. FS. Diody na 230V, wszystkie będą z niezależnym podłączeniem tak bym mógł włączać i wyłączać je biorąc pod uwagę aktualne potrzeby roślin. Głównie planuje 3 typy, które będą się zmieniały ze względu na porę roku i aktualną fazę wzrostu roślin. Panel będzie do szklarni i jako bazy użyje nie używanego już radiatora o wymiarach 200x500x35mm. Dla porównania wielkości na dole jedna dioda 10W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 14 Listopada 2017 Share Napisano 14 Listopada 2017 3W zawsze się przydają. Może nie zawsze to najlepszy wybór ale są uniwersalne i w twoim przypadku cena też jest ok (darmo). Co do tego monstrum, to tymi 250W planujesz duży obszar oświetlić? Dużą masz tą szklarnię? Co do diód to chyba dobrze wybrałeś. W zimie jest przewaga niebieskiego światła. A odbłyśnik jakiś zamierzasz dać po bokach przy radiatorze? I na koniec. Uwielbiam oglądać twoje projekty. Osobiście nic takiego raczej nigdy nie zrobię z braku miejsca, czasu itd., ale fajnie jest zobaczyć jakiegoś wariata (w pozytywnym sensie) i przy okazji czegoś się nauczyć. Proszę jeszcze o zdjęcie zrobione na zewnątrz szklarni przy włączonym oświetleniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 15 Listopada 2017 Share Napisano 15 Listopada 2017 Dla porównania wielkości na dole jedna dioda 10W. Niezłe kolubryny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) jakie przewidziałeś chłodzenie dla tych diod 50W? domyślam się że aktywne ale jakie wymiary radiatora? kupiłem taką diodę FS do oświetlania podczas zimowania i zastanawiam się czy radiator z wentylatorem od kompa dał by radę bo procek też nieźle grzeje choć nie wymaga tak niskich temperatur jak dioda Edytowane 16 Listopada 2017 przez godzil Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 17 Listopada 2017 Share Napisano 17 Listopada 2017 Tracer napisał, że użyje do tego radiatora 200x500x35. Radiator widać, że ma jeden. Na jego miejscu bym chyba dał 2 żeby na każdą (albo na prawie każdą) ścieżkę dmuchało. Ciężko mi powiedzieć, bo nigdy nie miałem takiego ustrojstwa, ale wydaje mi się, że krawędzie mogą być gorące a środek zimny. @godzil w twoim wypadku radiator od procesora da radę. Oczywiście aktywny i nie zapomnij o paście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Listopada 2017 Autor Share Napisano 18 Listopada 2017 Co do tego monstrum, to tymi 250W planujesz duży obszar oświetlić? Dużą masz tą szklarnię? Co do diód to chyba dobrze wybrałeś. W zimie jest przewaga niebieskiego światła. Szklarnia jest taka, tutaj świeci panel 50W FS. I jest na odwrót w zimie, jest więcej światła o dłuższej długości fali czyli czerwonej niż niebieskiej. A odbłyśnik jakiś zamierzasz dać po bokach przy radiatorze? Proszę jeszcze o zdjęcie zrobione na zewnątrz szklarni przy włączonym oświetleniu. Raczej nie będę montował odbłyśnika, a jak zamontuje tam panel, docelowo mają być takie dwa to wtedy wrzucę zdjęcie. Tracer napisał, że użyje do tego radiatora 200x500x35. Radiator widać, że ma jeden. Na jego miejscu bym chyba dał 2 żeby na każdą (albo na prawie każdą) ścieżkę dmuchało. Ciężko mi powiedzieć, bo nigdy nie miałem takiego ustrojstwa, ale wydaje mi się, że krawędzie mogą być gorące a środek zimny. @godzil w twoim wypadku radiator od procesora da radę. Oczywiście aktywny i nie zapomnij o paście jakie przewidziałeś chłodzenie dla tych diod 50W? domyślam się że aktywne ale jakie wymiary radiatora? kupiłem taką diodę FS do oświetlania podczas zimowania i zastanawiam się czy radiator z wentylatorem od kompa dał by radę bo procek też nieźle grzeje choć nie wymaga tak niskich temperatur jak dioda Chłodzenie oprócz radiatora będą zapewniały trzy wentylatory. Dużej różnicy pomiędzy krawędziami a środkiem nie ma. Tym bardziej że diody ułożone są w linii i dokładnie na tej linii są wmontowane wentylatory. A teraz zdjęcia. Tak panel wyglądał wcześniej. Tak wygląda po kilku godzinach. Diody zerwałem, powierzchnie radiatora wyczyściłem za pomocą papieru ściernego. Wszystkie zasilacze wymontowałem i zamontwałem nowe wentylatory, których nie było ponieważ poprzednie poszły do budowy innych paneli led. Jak wspominałem wcześniej ten panel stał nie używany jako zestaw części zapasowych do skanibalizowania. Wieczorem będę podłączał diody więc, może wrzucę zdjęcie jak działa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Listopada 2017 Autor Share Napisano 18 Listopada 2017 Podłączyłem diody i jest tak: Same niebieskie: Same FS: Wszystkie diody: Obszar, który oświetlają jest dość spory, świecą mocno. Teraz tylko podłącze wentylatory do zasilacza i zrobię przełączniki i panel będzie skończony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Na pewno sąsiedzi i przechodnie się zastanawiają, co tak nawala na różowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi