mietek87 Napisano 11 Listopada 2016 Share Napisano 11 Listopada 2016 (edytowane) jak w temacie chciałbym zapytać w jakich warunkach zimować muchołówke? z tego co widze zahamowała swój wzrost nowych łapek z powodu braku światła nowe liście z niewykształconymi paszczami czernieją więc chyba nadszedł czas aby zimować trzymam je na korytarzu dom 1 piętrowy na parapecie więc temperatura dość niska tylko nie wiem czy to dobrze w ramach eksperymentu zaniosłem na dzień dzisiejszy do szklarni tylko nie wiem czy nie zmarznie? wiem że jest pełno tematów o tym na forum ale jak czytam jeden robi tak drugi tak a trzeci inaczej jeszcze zgłupieć idzie prosiłbym o wypowiedz doświadczonego hodowcy co mam zrobic nie chce stracić rosliny przez złe zimowanie mam ją od czerwca przeżyła ziemórki teraz walcze ze mszycami siedzą pod niektórymi liściami . Edytowane 12 Listopada 2016 przez Cephalotus Proszę stotować zasady poprawnej pisowni w swoich wypowiedziach jak ujmuje to regulamin! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 12 Listopada 2016 Share Napisano 12 Listopada 2016 Witam. I owszem tematów jest masa i się nie dziwię. Na pewno warto przeczytać nad czym namęczyła się kadra oraz bardziej doświadczeni forumowicze, są tu pewne informacje. W szczególności polecam: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...nie-t16209.html http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...wli-t18490.html Oraz tematy główne i przypięte. Po pierwsze nie latasz z zimującymi roślinami. Zapewnij stałe optymalne warunki. Po drugie im cieplej podczas zimowania ma muchołówka tym więcej powinna być doświetlana/ mieć dostęp do światła. Po trzecie zwracaj uwagę na pleśnienie tak torfu jak i rośliny. Warto mieć pod ręką jakiś środek na pleśń i grzyby. Zimową porą torf lubi strasznie pleśnieć. Po czwarte nie stresuj się nawet jak zmarnujesz roślinę, to następnym razem będziesz wiedzieć czego nie robić Nie chce tego polecać, ale ja muchołówki ze względu na słabe warunki do zimowania trzymam w lodówce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi