Skocz do zawartości

Darlingtonia - zimowanie

Mateo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam drobne pytanie odnośnie zimowania darlingtoni w uprawie 'torfowcowej'. Otóż czy zimując ją w temperaturze 5-9*C należy doniczkę mieć zalaną tak jak podczas okresu wegetacyjnego czy utrzymywać podłoże tylko lekko wilgotne? (torfowiec jest żywy)

Edytowane przez Mateo
Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam drobne pytanie odnośnie zimowania darlingtoni w uprawie 'torfowcowej'. Otóż czy zimując ją w temperaturze 5-9*C należy doniczkę mieć zalaną tak jak podczas okresu wegetacyjnego czy utrzymywać podłoże tylko lekko wilgotne? (torfowiec jest żywy)

Stanowczo lekko wilgotne wystarczy, zahibernowana roślina nie korzysta z wody, woda jest potrzebna tylko po to żeby bryła korzeniowa nie wyschła. Co więcej wysoka wilgotność sprzyja rozwojowi grzybicy.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja trzymam zalane nawet do 4-5 cm poniżej poziomu roślin. Zimuję w podobnych warunkach temperaturowych, czyli ok 5*C, ale jak przyjdą mroźne dni, to temp spada poniżej 0. W ubiegłą zimę były takie 2 tygodnie gdzie nocą temp spadała nawet do -20*C. Moje darlingtonie trzymam na parapecie na nieogrzewanym piętrze domu. Przed zapowiedzią tych największych mrozów jak w nocy było -10, poszedłem sprawdzić i woda w wiaderku z donicą była jeszcze ciekła, po tygodniu największych mrozów jak zajrzałem zastałem wszystko zamarznięte, włącznie z roślinami i torfowcem. :D Przeniosłem do nieco cieplejszego pokoju gdzie temperatura utrzymuje sie powyżej 0, bo w ścianie jest komin. Jak się wszystko rozmroziło, to wszystko żyło. Mam wrażenie, że moje darlingtonie rosną cały czas jak temperetura jest dodatnia, ale w niższej temperaturze rosną dużo wolniej.

Utrzymywanie małej wilgoci przy uprawie w żywym torfowcu, może się źle odbić na samym torfowcu. A co do rozwoju grzybów, to w żywym torfowcu słabo one rosną, jeśli torfowiec jest martwy to prędzej. U mnie nawet jak jakiś grzyb się pojawi to rośnie na obrzeżach doniczki, zapewne tam gdzie podsiąkająca woda z substancjami organicznymi odparowuje, pozostawiając same te substancje i to nimi ten grzyb się żywi, ew martwymi glonami, ale darlingtoni nic nie tyka.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi