you-know Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 Witam Kilka miesięcy temu kwitła mi D. filiformis, duża dorosła już lekko rozkrzewiona roślina, gdy torebki nasienne dojrzały zebrałem co się dało by się nasiona nierozsiały przypadkowo a dokładnie tam gdzie chce. I tak zapakowane torebki nasienne czekały aż do dziś kiedy postanowiłem wysiac nasiona by zaczać je już chłodzic. I tu pojawił się problem, w pond 30 zebranych torebkach nie było ani jednego nasiona, a gatunek ponoć samopylny. Wiele miałem gatunków rosiczek, i nie zajmuje się mięsożerami od wczoraj ale sytuacja kiedy u gatunku który jest powszechnie uznawany za samopylny nie znajduje ani jednego nasiona jest dla mnie czymś zupełnie nowym. Ktoś ma pomysł co mogła odbić mojej roślinie? co było nie tak? do jakich bóstw się modlić by sytuacja sie nie powtarzała? Dodam że rośliny od chwili zakupu w połowie maja rosły pod chmurką razem z moimi mucholami i innymi rosiczkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 20 Listopada 2016 Share Napisano 20 Listopada 2016 (edytowane) Z tego co kojarzę, to zarówno filiformis jak i binata samopylne nie są - chyba tylko jest kilka wyjątkowych samopylnych odmian/kultywarów, ale zdecydowana większość jest samozgodna, ale nie samopylna. Edytowane 20 Listopada 2016 przez Painkiler1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 22 Listopada 2016 Autor Share Napisano 22 Listopada 2016 wedle tego co tu na forum widnieje w odpowniednim temacie, gatunek ten jest jednak samopylny a nie tylko samozgodny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 22 Listopada 2016 Share Napisano 22 Listopada 2016 Często jest to właśnie pomylone - bo jednak dużo osób myśli, że samozgodne=samopylne, a tak nie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi