Skocz do zawartości

Modliszki

Dieball

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Podobnie jak to było z roślinami owadożernymi, od dawna łaziła mi po głowie hodowla modliszek i wreszcie coś pękło i zacząłem wprowadzać pomysł w życie :) W drodze do mnie jest 7 młodych Creobroter gemmatus.

Jeżeli ktoś z was również hoduje te nietypowe owady, to chętnie poczytam o waszych doświadczeniach. Chwalcie się swoimi terrariami i pojemnikami i wrzucajcie zdjęcia owadów. A może ktoś je próbował hodować z roślinami owadożernymi? (życie na krawędzi!)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Modliszki są wspaniałe ;D Co prawda na razie hodowałem tylko kilkanaście gatunków,

ale i tak je pokochałem ;D Hoduj dalej i się rozwijaj-polski rynek jest zacofany (w porównaniu np. z ptasznikami i chrząszczami) więc im więcej hodowców tym lepiej ;D

Odnośnik do odpowiedzi

Od modliszek zaczynałem przygodę z terrarystyką. Modliszki to świetny początek :)

PS.

Jak masz pytania to wall śmiało teraz osobiście hoduje ptaszniki :)

Edytowane przez kulek
Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, zauważam, że z modliszkami jest zdecydowanie mniej wiedzy do pochłonięcia, niż odnośnie roślin owadożernych. Cóż, w tym hobby radość będzie mi sprawiać (poza samą hodowlą i rozmnażaniem oczywiście) szlifowanie sztuki miniaturyzacji estetycznego wystroju, tak by równocześnie nie wadził modliszce w wylince. Bo jednak estetyka pojemników jest dla mnie ważna i na pewno nie zdzierżę plastikowego kubka z plastikową siatką na ściance i suficie i papierowym ręczniku na dnie. Już mi chodzą jakieś miniaturowe ścianki, mech, pływacze :P Będzie z tym zabawy. Bo modliszce ma być dobrze i mnie oko cieszyć.

A co do pytań... na razie chyba nie ma żadnych. Poza może tanim i pewnym źródłem tych owadów, bo na forach mało ludzi sprzedaje i wybór jest słaby, a exo-factory ma złe opinie.

Odnośnik do odpowiedzi

Co kto lubi :) Jak dla mnie, to storczykowa jest cudowna, póki nie wejdzie w imago. Tymczasem moim ulubionym gatunkiem chyba jest Phyllocrania paradoxa. Ze względu na swoją prostotę, interesujący wygląd i możliwość grupowej hodowli.

A żeby nie było tutaj tak niekolorowo, to wrzucam zdjęcia moich maluchów

Creobroter gemmatus L1

sLYHEoR.jpg

NzQDuUt.jpg

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Ja cale zycie hoduje modliszkiw plastku -i to jest najlepsza metoda (kropka) no chyba ze ktoś ma za duzo czasu jak ja na poczatku ;D Milo ze odwiedzileś nasze forum i mam jedno pytanie, Creobrotery zamówileś u modliszkarium? Phylacrania paradoxa faktycznie jest piekna - to mój ulubiony gatunek ;)

Odnośnik do odpowiedzi

@Blapheropsis co masz na myśli mówiąc "Milo ze odwiedzileś nasze forum"? Ja tu siedzę nałogowo od ponad roku :P

A w plastikach też będę próbował robić jakiś miniaturowy wystrój, ścianki itp. Ma być estetycznie. No chyba że mówimy o maluchach l1-l3/4. Szklane terraria będę miał tylko na grupę paradox i 20x20x30 na jakąś dużą. Pewnie Hierodula majascula. Chyba, że zachce mi się kiedyś stada Gongylusów, czy Idolomantisów, to kolejne szkła się pojawią.

Creobrotery kupowałem na OLX od Jaro.

@Iglacy, To zanim znajdziesz trochę czasu, to może będę miał się czym podzielić, jutro powinna dotrzeć do mnie parka Phyllocrania Paradoxa L4-5 :D

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

Do wszystkich modliszek jak gongylus gongylodes , idolomantis diabolica czy phyllacrania paradoxa fajne sa patyki podwieszone pod pokrywka (je trzyma sie na sucho- afryka ;D) ale dla creobroter sp. hymenopus sp. hieradula sp. (azjia) sie nie sprawdzaja bo te modliszki trzeba trzymać w wysokiej wilgotności a choćby milimetr pleśni i trup :( tam ci zostaje tylko plastiki i cztuczne rośliny (blee) .

Co do forum to chodzi mi o modliszki.p2a rzecz jasna. ;D

Edytowane przez Blapheropsis
Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale modliszki.p2a.pl jest martwe :/ Nikt tam praktycznie nie pisze, a użytecznych informacji też jest skąpo. Dużo żywszym i bogatszym w wiedzę jest Mantidforum.

Co do drewna i pleśni... obejrzyj moje terraria na tym forum :) Odpowiednie przygotwanie drewna, prawidłowa wentylacja i nie ma mowy o pleśni. Mam doświadczenie w tym temacie. A storczykową akurat mam zamiar trzymać z jakimś miniaturowym storczykiem.

I nie masz racji co do trzymania Idolomantisów na sucho. Diabolici wydzielają przez pory w pancerzyku swego rodzaju "pot", który ma je nawilżać i wilgotność terrarium musi być dostosowana do takiego poziomu, aby nie traciły swojej własnej wigloci. To prawda że młodsze osobniki potrafią przejść wylinkę w 30% wilgotności (choć i to jest ryzykiem), ale przy sub imago, a już na pewno imago, zalecane jest przynajmniej 75% wilgotności, aby wylinka przebiegała prawidłowo. Ale to prwada, że wiele osobników znosi spadki wilgotności. Tutaj najważniejsza jest temperatura i jej spadki w nocy. Na mantidforum jest spora dyskusja w której starają się zebrać i podsumować doświadczenia w hodowli Idolomantisów.

Odnośnik do odpowiedzi