rosiczka Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Na powierzchi ziemi w której rosną młode rosiczki pojawiła sie dziwna klejąca brązowa substancja co może byc przyczyna powstawania czegoś takiego? Próbowałam to usuwac ale za chwilę się to odradzało.Proszę o pomoc, z góry dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 może poprostu glony ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Mateusz ma rację, to mogą być glony, albo jakieś śluzówce. Też często miewam podobne sprawy w doniczkach, ale nie zauważyłem, żeby było szkodliwe dla którejkolwiek z nich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Ja też miałem styczność z tym brązowym czymś. To coś pojawiło się kiedyś w doniczce z D.paradoxa. Ale roślince nic sie nie stało. Ja sądze że nie jest to groźne. __________ Pozdrawiam, Marek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 mam to w doniczce w której rosną mi malutkie d.capensis alba, mam nadzieję, że to nie zaszkodzi roślinkom w rośnięciu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 4 Lutego 2006 Autor Share Napisano 4 Lutego 2006 Jak na razie maja się dobrze i rosna jak na drożdzach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 5 Lutego 2006 Share Napisano 5 Lutego 2006 Skoro rosną to są chyba glony.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 5 Lutego 2006 Autor Share Napisano 5 Lutego 2006 Nie sadze to jest kleiste i brazowe jak ropa nie mam pojecia co toale zaczynaja zarastac to zielone glony wiec moe bedzie ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 5 Lutego 2006 Share Napisano 5 Lutego 2006 jeżeli to "coś " bardzo wam przeszkadza zawsze można to ręcznie usunąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 5 Lutego 2006 Autor Share Napisano 5 Lutego 2006 Probowalam ale pojawia sie na nowo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ariella Napisano 5 Lutego 2006 Share Napisano 5 Lutego 2006 U mnie również w doniczce z d. capensis pojawia się coś takiego brązowego i kleistego :cry: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Lutego 2006 Share Napisano 5 Lutego 2006 Nie przejmujcie się tym aż tak bardzo. to może być groźne w wypadku Genlisei, bo one wolno rosną i to je zarasta. Rzadkiej w przypadku pływaczy, ale rosiczkom to na pewno nie zaszkodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 5 Lutego 2006 Autor Share Napisano 5 Lutego 2006 A muchołówce? bo w tej samej doniczce na srodku z nasionka wyrosła mi muchołówka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 5 Lutego 2006 Share Napisano 5 Lutego 2006 też nie zaszkodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Lutego 2006 Share Napisano 5 Lutego 2006 To może zaszkodzić roślinkom bardzo małym, albo wolno rosnącym, jeżeli to zarośnie roślinę, to oczywiście ją zadusi. Jeżeli jednak nie jej nie zarośnie, to nic się nie stanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi