Skocz do zawartości

Walka z nicieniami (i ziemiórkami też)

MarcinS

Rekomendowane odpowiedzi

Czy umierające tłustosze wyglądały tak jak na filmie? 

https://www.youtube.com/watch?v=MDhJOrqwIPg

Pokazany jest przykład tzw brown heart disease, choroby powiązanej z aktywnością nicieni, która powoduje infekcję grzybową. Rzadko kiedy udaje się cokolwiek z tłustosza uratować. Jak już widać że środek rośliny gnije to znaczy że jest za późno. 

Pamiętam, że u siebie, jak jeszcze trzymałem wszystkie rośliny razem w jednym pojemniku to zdarzały się "placki śmierci" wśród mchów. Mchy robiły się rude i takie placki powoli się rozrastały. W zdechłych mchach były nicienie. Rosiczki, które znalazły się w takim placku rosły źle. Nie wiem czy przyczyną były nicienie, ale za bardzo by mnie to nie zdziwiło. 

Ziemiórki to też są paskudne szkodniki, jeśli jest ich dużo to potrafią zabić dużą roślinę. Ja polecam walkę biologiczną, u mnie okazała się skuteczna.

https://sklep-ogrodnik.pl/entonem-50-m-steinernema-feltiae-50-mln-nicieni-p-3232.html

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Ja przez ziemiórki też swoje straciłem. Z biologicznych metod polecam rozstawić w newralgicznych miejscach uprawy kilka szklanek z wodą zabarwioną żółtym płynem do naczyń, albo czymkolwiek co zabarwi wodę na żółto, ważne aby dodać płynu do mycia naczyń. Ziemiórki uwielbiają żółty kolor i siadają na powierzchni, po parę godzinach topiło się ich kilkadziesiąt na szklankę. Metoda nie jest może błyskawiczna, ale z czasem osobniki znikają na tyle że nie mogą się masowo rozmnożyć.

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11/22/2020 o 10:38 PM, MarcinS napisał:

Czy umierające tłustosze wyglądały tak jak na filmie? 

https://www.youtube.com/watch?v=MDhJOrqwIPg

Pokazany jest przykład tzw brown heart disease, choroby powiązanej z aktywnością nicieni, która powoduje infekcję grzybową. Rzadko kiedy udaje się cokolwiek z tłustosza uratować. Jak już widać że środek rośliny gnije to znaczy że jest za późno. 

Pamiętam, że u siebie, jak jeszcze trzymałem wszystkie rośliny razem w jednym pojemniku to zdarzały się "placki śmierci" wśród mchów. Mchy robiły się rude i takie placki powoli się rozrastały. W zdechłych mchach były nicienie.

Cześć,

tak, tłustosze umierały właśnie w ten sposób. Od kiedy mam podłoże mineralne i wysuszam na bryłę na zimę, problem znikł całkowicie.

Zauważyłem, że w żenliseach mam nicienie. Muszę użyc Twojego preparatu, bo być może szkodzą moim roślin i doprowadzają do ich choroby.

Z ziemiórkami radze sobie w mało elegandzki sposob - żółte lepy. Po stosownym czasie znikają całkowicie. Przynajmniej w terrariach, bo z domu ich nie wytępię. Przeżyły dinozaury, przeżyją i nasze lepy.

Odnośnik do odpowiedzi