jo-cane Napisano 11 Grudnia 2016 Share Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Witam Będę się starała na bieżąco aktualizować stan mojego akwarium Akwarium ma wymiary 100 cm x 40 cm (głębokość} i 50 cm (wysokość) Rośliny rosną pod ledami (świetlówka jest na chwilę - do zdjęć). Temperatura 20-25 C, wilgotność 85-95 proc. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez jo-cane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzo3 Napisano 11 Grudnia 2016 Share Napisano 11 Grudnia 2016 Piękne :-) Sam choruję na kompozycję, póki co dopiero zaczynam, więc zbieram różne okazy roślinek i daję im czas by podrosły w mini-paludarium w typie doniczkowym. W przyszłym roku planuję już z rozmachem stworzyć coś ciekawego. Może podzielisz się z nami dokładniejszym opisem, jakie są wymiary zbiornika, jakie rozwiązania techniczne zastosowałaś, jakie roślinki masz, jakie warunki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo-cane Napisano 11 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2016 I jeszcze zdjątka z ledami - czy ktoś zna jakiś program graficzny skutecznie przywracający naturalne kolory? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo-cane Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2016 Mieszkańcy mojego lasu deszczowego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo-cane Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2016 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 22 Grudnia 2016 Share Napisano 22 Grudnia 2016 Czy na tym pierwszym zdjęciu ja widzę darlinktonie? Podobnie też jak cefalotus i Drosera binata wymagają okresu spoczynku inaczej będzie marnieć w przyszłym roku. Tak przy okazji masz piękny las deszczowy, też zamierzam coś takiego zrobić u siebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo-cane Napisano 23 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2016 Czy na tym pierwszym zdjęciu ja widzę darlinktonie? Podobnie też jak cefalotus i Drosera binata wymagają okresu spoczynku inaczej będzie marnieć w przyszłym roku. Tak przy okazji masz piękny las deszczowy, też zamierzam coś takiego zrobić u siebie Dzięki za miłe słowa. Darlingtonia jest tymczasowo (to bardzo młoda roślina) natomiast co do zimowanie binaty i cefala zdania są podzielone. "Górkę" przy heliamforach obłożyłam niezimującymi pigmejkami (gemmae) i czekam aż się zazieleni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 cefalotus i Drosera binata wymagają okresu spoczynku inaczej będzie marnieć w przyszłym roku. Miałem dosyć długo cefala który rozrósł się do kilkunastu odgalezień, takie bydle było 12x12cm nigdy go nie zimowałem. Ba, zmieniałem mu nawet warunki z terra na suche i w ogóle go nie ruszyło Piękna kompozycja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo-cane Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 Drosera trinervia (w sumie 11 sztuk) gremialnie zabierają się za kwitnienie Ciekawe, czy uda się je zapylić? Czy ktoś próbował? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo-cane Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Przy okazji (od 10-16 dni) w akwarium zagościło kilka doniczek z nasionami Jako pierwsze wzeszły D. nidiformis oraz D. collinsiae (Usuthu, Swaziland) i jeszcze fotka 5-miesięcznej D. regii Edytowane 28 Grudnia 2016 przez jo-cane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi