jacko Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Hej Zakupiłem kilka miesięcy temu cefalotusa. Mam kilka pytań dotyczących jego uprawy, głównie oświetlenia. - Mam zamiar umieścić roślinkę w garażu, gdzie temperatura wynosi 10 - 12 stopni C. Oczywiście stałaby pod oknem. Czy powinienem ją dodatkowo doświetlić?? Jeśli tak to ile światła dziennie potrzebuje roślinka?? (Łącznie - słońce + lampa) w zimie? - Czy w lecie również należy ją doświetlać, gdy stoi przy dużym oknie wschodnim?? - Kiedy roślinkę mogę wynieść z garażu na parapet wschodni?? - Jak długiego okresu spoczynku potrzebuje roślinka? Czy bezpośrednio po okresie spoczynku mogę ją dać od razu na parapet?? - Czy okres spoczynku jest w ogóle jej potrzebny? Spotkałem się z opinią, że nie, ale bez niego nie zakwitnie. Jeśli tak to jakie potrzebuje warunki - światło temperatura, jeśli nie - takie samo pytanie Bardzo proszę o w możliwie szybką odpowiedź Pozdro JB Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 Wiele odpowiedzi na zadane pytania znajdziesz -> TUTAJ. Natomiast tutaj masz sporo informacji z profesjonalnej pozycji naukowej z przetłumaczonymi fragmentami odnośnie hodowli Cephalotusa. Tam znajdziesz sporo dodatkowych informacji: KLIKNIJ TUTAJ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 W linku który mi wysłałeś jest napisane żeby cefala doświetlac zimą 12 - 14 godz. Czy ta zasada obowiązuje gdy roślinka ma kontakt ze światłem słonecznym, czy jeżeli jest Tylko doświetlana sztucznie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Grudnia 2016 Share Napisano 12 Grudnia 2016 W linku który mi wysłałeś jest napisane żeby cefala doświetlac zimą 12 - 14 godz. Czy ta zasada obowiązuje gdy roślinka ma kontakt ze światłem słonecznym, czy jeżeli jest Tylko doświetlana sztucznie?? Cytując "Przy hodowli cefalotusa zalecane jest sztuczne doświetlanie do 12-14 godzin dziennie, jednak głównie zimą." Słowo "Doświetlane" jest odpowiedzią na twoje pytanie. W tym wypadku należy dodatkowo zapewnić oświetlenie sztuczne przez określony czas w ciągu dnia. Czyli światło naturalne plus jeszcze to ze sztucznego. W przypadku gdy zapewnia się roślinie w zdecydowanej większości światło sztuczne lub wyłącznie sztuczne mówi się o oświetlaniu światłem sztucznym rośliny. I tutaj jest różnica pomiędzy dooświetlaniem, a oświetlaniem. Tak więc odpowiedź cały czas tam była. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź Pozdrawiam JB Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 Jeszcze jedno pytanko: Czy cefal potrzebuje takiej ilości światła gdy zimuje, czy wtedy gdy utrzymujemy przez cały rok takie same warunki?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Grudnia 2016 Share Napisano 13 Grudnia 2016 Jeszcze jedno pytanko: Czy cefal potrzebuje takiej ilości światła gdy zimuje, czy wtedy gdy utrzymujemy przez cały rok takie same warunki?? Powiedz, czytałeś to co podesłałem w drugim linku? Tam jest kilka użytecznych informacji w tym również po części odpowiadające na to pytanie. Może to Ci jeszcze trochę coś wyjaśni: KLIKNIJ TUTAJ. Daję Ci odpowiedzi w formie surowej, gdyż możesz z nich wyciągnąć coś więcej niż tylko to, co chcesz na już usłyszeć z naszej strony. Kiedyś, różne osoby na tym forum, poświęciły sporo swojego cennego czasu, aby umieścić na nim wiele informacji. Może i nie są wszystkie łatwe do odszukania, ale są do znalezienia. Czasami sprawdzam na ile trudno się do nich dokopać wpisując banalne hasła w forumową wyszukiwarkę, która jest w górno-prawym rogu strony. Wielokrotnie okazuje się, że tematy, które w sposób bardzo dokładny odpowiadają na zadane pytania znajdują się w pierwszej 10 wyników i nie rzadko jest więcej jak jeden pozytywny strzał. Akurat odpowiedzi na Twoje pytania wymagają nieco głębszego przeszukania, choć pierwsze dwa linki są bardzo łatwe do znalezienia. Natomiast zadawanie pytań, na które odpowiedzi już są zawarte w podpowiedziach z mojej strony, to jest trochę oznaka lenistwa. Nie bądź leniwy. Przeczytaj to co podesłałem, ja już to zrobiłem, żeby upewnić się czy znajdziesz tam odpowiedzi i wiem, że znajdziesz. Dodam, że nie jesteśmy leniwi i mógłbym Ci napisać mały wykładzik o wymaganiach świetlnych Cephalotusa, ale to forum jest jak szwedzki stół - masz swoją tackę, więc częstuj się wiedzą, której jest tutaj mnóstwo. Nie licz tylko na to, że ktoś Ci ją pod nos przyniesie i wsadzi w umysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko Napisano 13 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2016 Hej! Dzięki za odpowiedzi. Sory jestem trochę zabiegany i faktycznie ogrnęło mnie lenistwo, wolałem żeby ktos po prostu podał informacje, bo tak jest szybciej i bardziej wygodnie:)) Przeczytam z pewnością linki, które mi wysłałeś. Thx i Pozdro:) JB Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi