Skocz do zawartości

Świetlówka t8 led

Maks02

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przemnożysz liczbę diód przez deklarowaną moc to nie wyjdzie 100W. Generalnie trochę ściema. Jak bym tego nie kupił, nawet za 1/3 ceny.

Za cenę jaką proponują sam sobie złożysz porządny panel ledowy o takim kształcie i układzie diód jaki chcesz. Na Twoje akwarium powinien wystarczyć panel o mocy około 30W.

Odnośnik do odpowiedzi

70zł za coś co ma jakieś 5mm ledy :rotfl: taniej ci wyjdzie budowa panelu led :)

Przydatność diod nie określa się przez ich wymiar tylko wydajność.

Obawiam się że nie dam rady złożyć takiego panelu.Lutowanie i te inne to raczej nie dla mnie,więc wole kupić

Zawsze możesz komuś zlecić, ale prawdą jest to że kupne panele w sklepach są o jakieś 30-40% droższe niż być powinny, a w skrajnych wypadkach nawet 3/4 ceny jest wzięte z kosmosu.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten panel do którego dałem wyżej link pomijając kosmiczną cenę ma dobre parametry?

Jak dla mnie mocno średni. Z dwóch powodów. Zbyt duża przepaść pomiędzy ilością diod czerwonych do niebieskich oraz to że są tylko te dwa typy diod. Czerwony i niebieski na długości fali 445nm oraz 660nm przez co brakuje pozostałych np 625nm czy 425nm. Co do samych diod nie ma nic podane o nich oprócz tego że producent to Bridgelux. Więc tutaj nic nie można stwierdzić.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio (miesiąc temu) kupiłem 2 komplety http://www.zoolight.pl/product-pol-1508-Ze...TAR-GROLUX.html i zamontowałem to w foremkach do pieczenia jako oprawach. Jestem bardzo zadowolony. Oświetlają około 1,5 m kwadratowego, i roślinki nawet zaczęły się ładnie wybarwiać. A jak masz pokrywę od tego akwarium to możesz łatwo taki komplet zainstalować.

Odnośnik do odpowiedzi