Maks02 Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 Załóżmy że mam akwarium 65x45x50,ile takich świetlówek jest potrzebnych do oświetlenia akwarium żeby mogły rosnąć rośliny? https://www.growtent.pl/product-pol-39-LED-...0W-T8-60cm.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 Pojęcie rośliny to bardzo ogólnikowo powiedziałeś. Jedne potrzebują więcej światła, a innym wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 70zł za coś co ma jakieś 5mm ledy taniej ci wyjdzie budowa panelu led Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2016 a ta? https://www.growtent.pl/product-pol-20-Lamp...60nm-445nm.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 Jak przemnożysz liczbę diód przez deklarowaną moc to nie wyjdzie 100W. Generalnie trochę ściema. Jak bym tego nie kupił, nawet za 1/3 ceny. Za cenę jaką proponują sam sobie złożysz porządny panel ledowy o takim kształcie i układzie diód jaki chcesz. Na Twoje akwarium powinien wystarczyć panel o mocy około 30W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Obawiam się że nie dam rady złożyć takiego panelu.Lutowanie i te inne to raczej nie dla mnie,więc wole kupić Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 70zł za coś co ma jakieś 5mm ledy taniej ci wyjdzie budowa panelu led Przydatność diod nie określa się przez ich wymiar tylko wydajność. Obawiam się że nie dam rady złożyć takiego panelu.Lutowanie i te inne to raczej nie dla mnie,więc wole kupić Zawsze możesz komuś zlecić, ale prawdą jest to że kupne panele w sklepach są o jakieś 30-40% droższe niż być powinny, a w skrajnych wypadkach nawet 3/4 ceny jest wzięte z kosmosu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2016 Ale ten panel do którego dałem wyżej link pomijając kosmiczną cenę ma dobre parametry? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 15 Grudnia 2016 Share Napisano 15 Grudnia 2016 Ale ten panel do którego dałem wyżej link pomijając kosmiczną cenę ma dobre parametry? Jak dla mnie mocno średni. Z dwóch powodów. Zbyt duża przepaść pomiędzy ilością diod czerwonych do niebieskich oraz to że są tylko te dwa typy diod. Czerwony i niebieski na długości fali 445nm oraz 660nm przez co brakuje pozostałych np 625nm czy 425nm. Co do samych diod nie ma nic podane o nich oprócz tego że producent to Bridgelux. Więc tutaj nic nie można stwierdzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2016 A czy taki mocno średni panel wybarwi trochę dzbanki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzo3 Napisano 16 Grudnia 2016 Share Napisano 16 Grudnia 2016 Jak nie chce Ci się bawić w lutowanie, to nie łatwiej byłoby Ci zamontować zwykłą świetlówkę, a nie LED? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 16 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2016 (edytowane) takie świetlówki? http://www.ajzu.pl/oswietlenie-tneon/670-s...36w-wzrost.html http://www.ajzu.pl/oswietlenie-tneon/707-z...neon-3x55w.html które lepsze? Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulek Napisano 16 Grudnia 2016 Share Napisano 16 Grudnia 2016 Jeżeli chodzi o świetlówki to polecam sylvania grolux bardzo ładnie się wybarwiają rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 16 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2016 a te u góry są złe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 16 Grudnia 2016 Share Napisano 16 Grudnia 2016 Ja ostatnio (miesiąc temu) kupiłem 2 komplety http://www.zoolight.pl/product-pol-1508-Ze...TAR-GROLUX.html i zamontowałem to w foremkach do pieczenia jako oprawach. Jestem bardzo zadowolony. Oświetlają około 1,5 m kwadratowego, i roślinki nawet zaczęły się ładnie wybarwiać. A jak masz pokrywę od tego akwarium to możesz łatwo taki komplet zainstalować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi