Alusair Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Posiadam dzbanecznik Nepenthes Ventrata i spora jego część zdrewniała i chciałabym się dowiedzieć co z tym zrobić? Zostawić to tak? Wypuści z tego miejsca młode listki czy taki już zostanie? Chciałabym dowiedzieć się jeszcze czy zimą dzbanki rosną wolniej? Bo od dłuższego czasu wypuszcza same liście na których są malutkie dzbaneczki ale one nie rosną tylko cały czas są takie same, zostało mu tylko kilka już brzydkich starych dzbanków. Czy jest to normalne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Posiadam dzbanecznik Nepenthes Ventrata i spora jego część zdrewniała i chciałabym się dowiedzieć co z tym zrobić? Zostawić to tak? Wypuści z tego miejsca młode listki czy taki już zostanie? Chciałabym dowiedzieć się jeszcze czy zimą dzbanki rosną wolniej? Bo od dłuższego czasu wypuszcza same liście na których są malutkie dzbaneczki ale one nie rosną tylko cały czas są takie same, zostało mu tylko kilka już brzydkich starych dzbanków. Czy jest to normalne? Domyslam się że go nie doświetlasz? Jeśli nie, to jest to normalne, jako że teraz jest znacznie mniej światła. A dzbaneczniki z czasem drewnieją i takie już pozostają. Jedyne na co możesz liczyć, to że wypuści odrosty u podstawy rośliny i one przysłonią zdrewniałą część jak trochę podrosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Z zdrewniałej części będą wyrastać nowe odrosty które możesz po pewnym czasie odciąć i ukorzenić jeśli chcesz lub zostawić . Zimą jeśli nie zapewnisz odpowiedniej temperatury i oświetlenia dzbanecznik będzie puszczał liście ale nie będą rosły na nich dzbanki (końcówki z dzbankami uschną i zostaną same liście). Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Lemiesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Bez doświetlania w zimę nie będą rosły dzbanki.Zdrewniała łodygo to normalne i wiekszość dzbaneczników tak ma (jeśli nie każdy),nic nie musisz robić wypuści nowe odrosty które zarosną zdrewniałą łodygę. edit:w czasie pisania odpowiedziały 2 osoby więc nie mówcie że powtarzam po innych. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alusair Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź mam nadzieje ze szybko wypuści nowe odrosty bo trochę łyso wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź mam nadzieje ze szybko wypuści nowe odrosty bo trochę łyso wygląda Ventrata rośnie jak szalona. Poszukaj też na forum tematu o rozmnażaniu przez sadzonki łodygowe. Ja jak pochlastałem swoją ventratę, to zaraz zaczęła puszczać odrosty. Plus to co wyszło z sadzonek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 5 Stycznia 2017 Share Napisano 5 Stycznia 2017 To samo miałem z hooklerką ;/ więc postanowiłem skrócić ja o głowę ,teraz mam niższą ładną roślinę plus 20 ukożenionych sadzonek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi