lipu Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Cześć Dwa tygodnie temu wprowadziłem na pożywkę nasiona muchołówki. Normalna pożywka jak dla muchołówek, bez hormonów. 1ml/l PPM dla pewności. Oświetlenie i temperatura odpowiednie. Wykiełkowało około 80 % nasion. aktualnie takich jak na zdjęciu mam 17. Wszystkie wyglądają tak samo, jedna z nich ma jasny zielony kolor ale pokrój ten sam. Nasiona których użyłem wyglądają jak na zdjęciu. Jest to moje pierwsze wprowadzenie Muchołówki na pożywkę więc się nie znam. Czy te rośliny są normalne? Czy to są w ogóle nasiona muchołówki? Roślinki te rosną szybko, a jedyny problem jaki przychodzi mi do głowy to to, że ciut za dużo agaru było dodane i pożywka jest twarda ale to chyba absurd Taka ciekawostka- przy próbie na torfie żadne z nasion nie wykiełkowało próba też 2 tyg temu rozpoczęta. Edytowane 8 Stycznia 2017 przez lipu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Zmarnowałeś odczynniki, to nie są nasiona muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipu Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) tak coś podejrzewałem, że to nie muchołówka. Pewnie mi sałata jakaś rośnie Jak ktoś wie, niech napisze co to może być. Zostawię te rośliny w spokoju, zobaczymy co z nich wyrośnie Edytowane 8 Stycznia 2017 przez lipu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawianus Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Może to celozja? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 tak coś podejrzewałem, że to nie muchołówka. Pewnie mi sałata jakaś rośnie Jak ktoś wie, niech napisze co to może być. Zostawię te rośliny w spokoju, zobaczymy co z nich wyrośnie Niech zgadnę nasiona z aliexpress co? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipu Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2017 Ta celozia nawet ładna jest istnieje możliwość, że to to. Akurat z Allegro zamawiane, ale teraz sprawdzałem sprzedawcę to już niczego nie sprzedaje :D Tak myślałem teraz aby wywalić te siewki i jeszcze użyć te pożywki. Są przecież prawie świeże- nie zużyte Zamówię z naszego forum nasiona. Może wyrośnie coś innego niż ta celozia Dziękuję za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Ta celozia nawet ładna jest istnieje możliwość, że to to. Akurat z Allegro zamawiane, ale teraz sprawdzałem sprzedawcę to już niczego nie sprzedaje :D Tak myślałem teraz aby wywalić te siewki i jeszcze użyć te pożywki. Są przecież prawie świeże- nie zużyte Zamówię z naszego forum nasiona. Może wyrośnie coś innego niż ta celozia Dziękuję za pomoc A nie lepiej zaczekać aż coś z tego konkretnego wyrośnie? Ja bym był ciekaw na twoim miejscu. Zawsze możesz się przełamać i zacząć hodować celozie Na Allegro niestety bardzo często oszukują. Kiedyś kupowałem na Allegro storczyki i gatunki wysokogórskie, to tylko co trzecia roślina była tym, co miało być. Co do pożywki to raczej już się nie nadaje. Powodem jest sterylność, a raczej jej brak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zupelnie_zielona Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 To celozja Miałam to samo. Zdj zamieściłam tu : czy to muchołówka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipu Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2017 Zostawię jeden pojemnik bo w nim mam 6 tych siewek. Plus jest w nim ta odmiana cała zielona może to będzie hit ogrodnictwa 2017 roku Resztę usunę bo są ważniejsze rośliny a miejsca mam mało Jak coś sensownego wyrośnie to wrzucę zdjęcia. A z muchołówkami będę próbował dalej. Z nimi akurat doświadczenia nie mam co widać po tym poście Mam na ten czas jeden fragment muchołówki wprowadzony do pożywki, trzyma się nieźle Niebawem wprowadzę kolejne Jeszcze raz dziękuję za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glencore Napisano 9 Stycznia 2017 Share Napisano 9 Stycznia 2017 To celozja Miałam to samo. Zdj zamieściłam tu : czy to muchołówka? To i ja dołączę. W ubiegłym roku to samo mi z chińskich nasionek wyrosło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 9 Stycznia 2017 Share Napisano 9 Stycznia 2017 No to gratuluje wam szczęścia,i życzę z całego serca sukcesów w uprawie tych jakże przepięknych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glencore Napisano 16 Stycznia 2017 Share Napisano 16 Stycznia 2017 No to gratuluje wam szczęścia,i życzę z całego serca sukcesów w uprawie tych jakże przepięknych roślin. warto było zaryzykować aż 1 centa za kilkadziesiąt nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipu Napisano 2 Lipca 2017 Autor Share Napisano 2 Lipca 2017 Update! Coś mi mówi, że nie jest to muchołówka Roślinka rośnie na szafie więc oświetlenie oraz ciepło ma takie, jakie ma. Widać, że nie pasuje jej tego typu pożywka(plus rośnie ciągle na tej samej). Pomimo tego próbuje zakwitnąć więc zasługuje na pochwałę Gdy będzie widoczny kwiat zrobię kolejny update Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi