Skocz do zawartości

Stratyfikacja nasion cefala a silny mróz

jo-cane

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Na początku grudnia wysiałam cefale (plastikowy pojemnik spożywczy, torf z perlitem) i wstawiłam je do lodówki. Później były święta, więc lodówka była potrzebna na inne cele. Cefale (i tak samo kapturnica purpurowa - nasiona) powędrowały do ażurowej altany (w pudle do butów obłożone zgniecionymi gazetami, całość w zawiązanej reklamówce, zaciszne miejsce} i przez kolejne dni były na lekkich plusach. Jednej nocy temperatura spadła jednak do minus dziesięć, oczywiście zaraz potem pudełka trafiły znów do lodówki. I tu pytanie - czy taki jednonocny eksces zabił nasiona cefala czy mogę je nadal stratyfikować?

Dodam tylko, że lekko wilgotne podłoże zmieniło się w kamień i dwa dni potem odtajało.

Z góry dzięki za pomoc

Asia

Edytowane przez jo-cane
Odnośnik do odpowiedzi

Jednej nocy temperatura spadła jednak do minus dziesięć, oczywiście zaraz potem pudełka trafiły znów do lodówki. I tu pytanie - czy taki jednonocny eksces zabił nasiona cefala czy mogę je nadal stratyfikować?

Dowiemy się wiosną. Czy zabiło, czy nie i tak należy sprawdzić czy coś żyje, a pewności się nie ma. Tak samo jak tego, że z nasion wykiełkowałoby cokolwiek nawet przy prawidłowej stratyfikacji, bo nie muszą być pełne, choć mogły na takie wyglądać.

Odnośnik do odpowiedzi