witek_91 Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 Rozmawiałem z Łukaszem Kostiukiem zanim postanowiłem o tym napisac. 1. Czy muszę wlewac wodę do kielichów mojej sarraceni purpurea?: Odp. Nie ma potrzeby dolewania do kapturnicy wody, ponieważ wytwarza ona płyn trawiący na dnie kielicha, "jednak, żeby go zobaczyc, trzeba by rozerwac liśc" (cytat słów Łukasza) 2. Co mam zrobic jeżeli owad nie utopi się w płynie i nie będzie miał z nim bezpośredniego kontaktu? Odp. Liśc w środku jest cały "wyścielony" komórkami wytwarzającymi soki trawienne, więc nawet jeżeli owad nie będzie leżał w cieczy, to i tak bodziec mechaniczny (ruch ofiary) i chemiczny (reakcja na nadtrawienie owada) spowodują, że w miejscu gdzie on leży roślina zacznie wytwarzac substancja trawiąca. 3. Co się stanie jeżeli doleje do pułapki wody? Odp. Jeżeli nalejemy wody destylowanej to najprawdopodobniej nic. Jednak dolewanie wody powoduje rozcieńczenie płynu trawiennego, co w rezultacie daje wydłużenie procesu trawienia ofiary. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi