Skocz do zawartości

Darlingtonia w martwym mchu torfowcu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uspokajam na początek że moja Darlingtonia ma się świetnie i cudownie wygląda (nie widać po niej zimy chodź ją zimuje). Ale nie oto chciałem zapytać. Już niebawem będzie mijał rok od czasu w którym kupiłem swoją roślinkę przesadziłem ją do mchu (czytałem że najlepiej jest ją hodować w mchu torfowcu) i tutaj pytanie. Gdzieś kiedyś widziałem stwierdzenie że rośliny w martwym mchu torfowcu trzeba co rok przesadzać. Nie wiem czy to prawda a nawet jeśli to roślina roślinie nie równa więc. Jak często trzeba przesadzać Darlingtonia rosnącą w mchu torfowcu?

Jeśli chodzi o doniczkę to roślina jej nie przerosła (zresztą jak w zeszłym roku przesadzałem to większą doniczkę jej dałem)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji wynika że mech torfowiec z naszej strefy klimatycznej uprawiany w domowych warunkach często umiera.

W takim wypadku proponowałbym przesadzić delikwenta do nowego torfowca. Ale to już wiosną, bo wtedy jest pora. O tej metodzie dowiedziałem się poraz pierwszy od Cephalotusa. On bardziej Ci pomoże.

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji wynika że mech torfowiec z naszej strefy klimatycznej uprawiany w domowych warunkach często umiera.

W takim wypadku proponowałbym przesadzić delikwenta do nowego torfowca. Ale to już wiosną, bo wtedy jest pora. O tej metodzie dowiedziałem się poraz pierwszy od Cephalotusa. On bardziej Ci pomoże.

A gdzie widzisz stwierdzenie jakoby był to nasz rodzimy torfowiec? Jeśli użyto np. nowozelandzkiego suszonego torfowca, to może się utrzymać przez dobrych kilka lat. Wiem z autopsji.

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie widzisz stwierdzenie jakoby był to nasz rodzimy torfowiec? Jeśli użyto np. nowozelandzkiego suszonego torfowca, to może się utrzymać przez dobrych kilka lat. Wiem z autopsji.

Napisałem to co udało mi się zaobserwować na krajowych gatunkach torfowców. A pod względem pochodzenia torfowca, no cóż treść postu nie bała pod tym względem sprecyzowana, dlatego moim pierwszym skojarzeniem były gatunki z naszej strefy klimatycznej.

Ale i tak warto roślinę przesadzić na wiosnę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie wiem jaki to jest mech torfowiec kupiłem go w sklepie heldros

Jeśli zakupiłeś martwy torfowiec, to najpewniej jest to wysokiej jakości mech nowozelandzki. Pozostawiłbym roślinę w spokoju jeśli bryła korzeniowa nie przerosła doniczki. W innym wypadku jaki jest sens przesadzenia? Bo tak?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dodam pewną rzecz. W martwym torfowcu jest większe prawdopodobieństwo rozwijania się całej masy organizmów saprofitycznych a także pasożytów które mogą wyniszczyć roślinę. Obserwowałem to na swoich osobnikach darlinktonii, które rosły w martwym torfowcu. Takie rośliny częściej chorowały, niż uprawiane w żywym torfowcu. I nie jest ważne skąd ten torfowiec pochodzi, w tym przypadku.

Odnośnik do odpowiedzi