StachuRosja Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Witam mam taki (być może) problem bo w słoju (z pływaczami jeden epifityczny jeden lądowy) mam małe dziwne robaczki mają ok 1 mm długości (co niestety uniemożliwiło zrobienie zdj) biegają po glebie i się chowają w zakamarkach gleby (nie skaczą) są takie jasno szare nie wiem czy szkodzą rośliną mam w środku żywy mech torfowiec więc możliwe że są to mieszkańcy mchu (w lato było ich mało więc nie zauważyłem w zimę się namnożyły) a możliwe że szkodniki Proszę o pomoc i Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Pytanie czy wyglądają jak te na filmie, a prawdopodobnie są nimi. Jak potwierdzisz to wtedy powiem co to jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2017 Bardzo podobny jednak nie jestem pewny skali (jak duży jest robak na filmie) jeśli jest ustawione duże powiększenie to tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 Bardzo podobny jednak nie jestem pewny skali (jak duży jest robak na filmie) jeśli jest ustawione duże powiększenie to tak Jest to skoczogonek, który nie skacze. Są takie. Dopiero od jakiś czas temu zdałem sobie sprawę, że nie wszystkie skoczogonki maja taką możliwość. Ten konkretny gatunek pozbawiony jest widełek skokowych co zresztą można zauważyć na filmie. Wszystko inne charakterystyczne cechy dla skoczogonków posiada. Kiedyś sam miałem problem z jego identyfikacją. Na samym początku myślałem, że to może jakiś gatunek pierwogonka, ale dopiero pod mikroskopem sytuacja się wyjaśniła. Kolor ma srebno-szary i czasami odbija światło, przez co zamazuje kontury gdy patrzy się na niego gołym okiem. Szybko biega po torfie i chowa się w zakamarkach. Tak jak opisałeś. Długość nie przekracza 1,5mm. W porównaniu z innymi większymi gatunkami skoczogonków lub tym drugim, który u mnie występuje to zwyczajny konus. Chociaż są też inne gatunki tak małe jak ten. Jest saprofitem więc nie należy obawiać się jego obecności. Chyba, że namnoży się zbytnio. Po więcej informacji odsyłam do tematu z szkodnikami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2017 Dziękuję za informację i pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi