Skocz do zawartości

Pogryzione liście dzbanecznika

Damian1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ponad rok temu kupiłem dwa dzbaneczniki. Zarówno w lato jak i zimę nie było z żadnym problemu. Dzbanki dobrze się rozwijały a i rosły w całkiem szybkim tempie. Ale niedawno zauważyłem, że liście jednego dzbanecznika są po prostu pogryzione. Na początku myślałem, że to gąsienica ale nie udało mi się jej namierzyć. Kilka dni później sytuacja się pogorszyła bo każdy nowo wypuszczony liść zanim jeszcze rozwinął się w całości już był na brzegach ogryziony. Ponadto koniec pędu z którego miał się rozwinąć dzban również został zjedzony. Oprócz tego na parapecie wokół rośliny porozrzucane są jakieś czarne paprochy i prawdopodobnie ma to związek z tym szkodnikiem. Zaznaczam, że na tym samym parapecie stoi drugi dzbanecznik, który jest zdrowy w 100% tzn. liście ma całe a wokół doniczki nie ma żadnych czarnych paprochów. Próbowałem poszukać czegoś w Internecie ale bez większych rezultatów. Czy miał ktoś podobny przypadek i wie co to jest? A najważniejsze to jak się tego pozbyć? Czy druga roślina może się zarazić od tej pierwszej? Poniżej zdjęcia przedstawiające sytuację.

post-7221-1485274898_thumb.jpg

post-7221-1485274912_thumb.jpg

post-7221-1485274924_thumb.jpg

post-7221-1485274938_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Pogryzione liście wyglądają na ślimaki,a te paprochy wyglądają jak mysie bobki.

To gdzie by były skoro żadnego nie zauważyłem. Ponadto o myszach nie ma tu mowy bo one stoją u mnie w pokoju, a nawet jeśli to rozsiane byłyby na całym parapecie a nie wokół jednej rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu to coś co pogryzło liście było głodne. Jak ja jestem głodny też gryzę :D

Tak na poważnie, to może być wiele żyjątek. Żerują w nocy, a w dzień chowają się tak że się ich nie znajdzie. Ja bym popryskał zapobiegawczo jakimś insektycydem w niskim stężeniu. Stawiam na jakieś gąsienice.

Edytowane przez Drapieżnik2000
Odnośnik do odpowiedzi