Skocz do zawartości

Cefalotus - co z nim?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jestem nowy. Starałem się znaleźć coś na forum, ale niewiele się dowiedziałem więc piszę nowy temat.

Posadziłem sobie w nowym paludarium małego cefalotusa w mieszance perlitu i torfu 1:1. W środku ma utrzymywaną wilgotność na poziomie około 80%, temp. 28-30C w dzień i 22/23C w nocy.

Niestety obumarły mu wszystkie dzbanki. Spodziewałem się tego przez zmianę warunków. Kiedy do mnie przyszedł miał zaledwie kilka listków wystających z gąszczu dzbanków. Wszystko obumarło. Wyrosło za to te kilka listków. Nie wiem czy coś jeszcze z tego będzie? Da się to uratować? Warunki ma chyba dobre? Może po prostu nie przyjął się po przesadzeniu? Może ma za ciepło? Na zdjęciach może nie najlepiej widać, ale takie światło i pod innym kątem nie dam rady fotek zrobić.

Przy okazji, jak już piszę o cefalotusie to wstawiam zdjęcia tłustosza P.Tina. Listki rosną, ale zmieniły kształt i nie polują. Czy to zmiana rozety, czy może ma coś nie tak z podłożem, światłem? Szukałem informacji o tym i też nigdzie nie znalazłem Tiny z takimi listkami...może źle szukałem.

https://drive.google.com/drive/folders/0Bxg...VDg?usp=sharing

Dzięki za odpowiedzi. Pozdro!

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

najpierw proszę o potwierdzenie zaznajomienia się z treścią tego tematu: KLIKNIJ TUTAJ.

Dopiero po otrzymaniu odpowiedzi twierdzącej, wejdę w dalsza dyskusję w temacie w późnych godzinach wieczornych, bo wcześniej nie będę mógł sobie na to pozwolić. A tymczasem chciałbym abym mógł dyskutować z osobą świadomą odnośnie tego jakie ogólne preferencje ma Cephalotus.

Bardzo uprzejmie proszę o zapoznanie się z zawartością linku, który znajduje się tuż nad czerwonym napisem z datą edycji. Czasu do wieczora trochę jest, można to na spokojne przeczytać.

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że zgodnie z obietnicą nie odezwałem się wczoraj, ale niespodziewanie zasnęło mi się po pracy do dzisiaj... :/ Dzisiaj wypowiem się więcej, a na chwilę obecną mogę napisać, że nie wiem nic konkretnego na temat Twojego oświetlenia, bo nic nie napisałeś, a ono jest jednym z ważniejszych czynników. Podwyższona wilgotność powietrza jest trochę ryzykowna u Cephalotusa, mam wrażenie, że widzę grzyby na jego liściach, choć przy dostępnych zdjęciach takiej pewności mieć nie mogę. Jeżeli na dodatek Cephalotus był przesadzany w zimie - to duży błąd.

Fakt, że tłustosz jest zupełnie zielonkawy świadczy, że w tym terrarium/akwarium jest zdecydowanie za mało światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie mam 10W ledów zamkniętych w a'la świetlówkę 50cm 8000K. Zawieszone około 40cm nad cefalem. Tłustosz jest nieco wyżej. Czy to będzie za mało? Dodałem kolejną fotkę do folderu. Może jest lepsza...

Edytowane przez MichuTajemniczy
Odnośnik do odpowiedzi