Maks02 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Cześć,ostatnio wysiałem nasiona i gemmae na torf,wszystko wykiełkowało jednak powierzchnia torfu zrobiła się biała i nie wygląda to na pleśń i raczej tym nie jest.Dodam jeszcze że to pojawiło się najszybciej na torfie z perlitem,i tylko na tych doniczkach.torf był przechowywany dłuższy czas w piwnicy. Wieczorem dostane nasiona i mam wątpliwości czy je wysiać,czy mógłbym torf wypłukać w wodzie destylowanej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Dodam jeszcze że to pojawiło się najszybciej na torfie z perlitem, i tylko na tych doniczkach. Po pierwsze do takich przypadków zawsze zdjęcie i jakiej firmy jest torf. To raz, a dwa wytłumacz jeszcze raz na jakich doniczkach, ponieważ do tej pory głowie się czy na wszystkich czy tylko tych z perlitem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2017 Po pierwsze do takich przypadków zawsze zdjęcie i jakiej firmy jest torf. To raz, a dwa wytłumacz jeszcze raz na jakich doniczkach, ponieważ do tej pory głowie się czy na wszystkich czy tylko tych z perlitem. Zdjęcia zaraz dam,to coś pojawiło się tylko na 3 doniczkach do których tydzień temu wsypałem torf z perlitem,torf był w piwnicy,jest to torf ogrodniczy o ph 3,5-4,5 strelux firmy hollas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Zdjęcia zaraz dam,to coś pojawiło się tylko na 3 doniczkach do których tydzień temu wsypałem torf z perlitem,torf był w piwnicy,jest to torf ogrodniczy o ph 3,5-4,5 strelux firmy hollas Sterlux i wszystko jasne. Prawdopodobnie to grzyb. W tamtym roku kupiłem worek i było to samo. Na powierzchni torfu pojawiały się plamy z grzybem. Zdarzały się przypadki, że w jednej doniczce był, a w drugiej nie. Jednak zdecydowana większość go miała. Od tamtej pory Sterluxa nie tykam. Zmień torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2017 Mogę go zalac gorącą wodą i do doniczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Mogę go zalac gorącą wodą i do doniczki? Nie, w sensie możesz, ale mało będzie pomocne. Temperatura przy odkażaniu torfu musi być utrzymywana przez określony czas. 30 minut to minimum. Temperatura bliska 100 stopni. Ale dalej zalecałbym wymianę torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi