Skocz do zawartości

[KRZYŻOWANIE ROSICZEK]- W Jaki Sposób?

Lukaszz88

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

też kiedyś szukałem na to odpowiedzi ;)

a wiec robimy tak:

-bierzemy jeden kwiatek (dobrze gdyby był cały otwarty)

-odcinamy mu pręciki (takie pomarańczowe) żeby roslina sama sie nie zapyliła (nie wyrzycamt pręcików)

-tak samo postępujemy z drugim kwiatkiem(innej rosliny)

-bierzemy preciki drugiej rośliny i pocieramy nimi o słupki pierwszej

-tak samo postepujemy z drugą

i jeśli wszystko poszło ok to za 2-3 tygodnie otrzymamy naszą własną krzyżówke :D

Dzisiaj własnie próbowałem otrzymać krzyżówke sapltulataXcapeneis oraz jakiś czas temu capilarisXspaltulata

Mojim marzeniem jest otrzymanie aliciaeXcapensis (obie maja pędy więc to kwestia czasu :D )

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się nie mylę w przypadku Capensis i wielu innych do samozapylenia dochodzi jeszcze przed otwarciem kwiatu. Z tego powodu operację usunięcia pręcików radzi się przeprowadzać jeszcze kiedy kwiat jest zamknięty.

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się nie mylę w przypadku Capensis i wielu innych do samozapylenia dochodzi jeszcze przed otwarciem kwiatu. Z tego powodu operację usunięcia pręcików radzi się przeprowadzać jeszcze kiedy kwiat jest zamknięty.

Tak, dokladnie, wtedy mamy najwieksze szanse na sukces. Bez problemu mozecie poprobowac skrzyzowac aliciae z capensis lub nidiformis. Wszystkie maja te sama liczbe chromosomow i krzyzowanie jest mozliwe. Niedlugo w galerii przedstawimy zdjecia d.capiciae czyli krzyzowki capensis i aliciae

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie zebrałem dzisiaj 5 (tak 5) nasion spaltulata x capensis broad leaf (wyciołem pręciki spaltulaty i dałem preciki broad lefa) ciekawe co z tego wyjdzie

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze jednak mi wyrośnie coś nowego a nie spaltulata :D wiekszość nasion była nie zapłodniona (białe, ciękie, wyschniete) tylko te 5 było dobrych. 2 kwiat jeszcze dojżewa ciekawe czy tam też cos będzie

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.