Lukaszz88 Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 Witam. Przejżałem forum i nie znalazłem zadnego posta który by krok po kroku opisał krzyżowanie rosiczek. Niech ktoś z doświadczeniem sie wypowie. Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 też kiedyś szukałem na to odpowiedzi a wiec robimy tak: -bierzemy jeden kwiatek (dobrze gdyby był cały otwarty) -odcinamy mu pręciki (takie pomarańczowe) żeby roslina sama sie nie zapyliła (nie wyrzycamt pręcików) -tak samo postępujemy z drugim kwiatkiem(innej rosliny) -bierzemy preciki drugiej rośliny i pocieramy nimi o słupki pierwszej -tak samo postepujemy z drugą i jeśli wszystko poszło ok to za 2-3 tygodnie otrzymamy naszą własną krzyżówke Dzisiaj własnie próbowałem otrzymać krzyżówke sapltulataXcapeneis oraz jakiś czas temu capilarisXspaltulata Mojim marzeniem jest otrzymanie aliciaeXcapensis (obie maja pędy więc to kwestia czasu ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Major Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 kiler_89 napisał: -bierzemy jeden kwiatek (dobrze gdyby był cały otwarty) O ile się nie mylę w przypadku Capensis i wielu innych do samozapylenia dochodzi jeszcze przed otwarciem kwiatu. Z tego powodu operację usunięcia pręcików radzi się przeprowadzać jeszcze kiedy kwiat jest zamknięty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek_91 Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 A to można zapylac rośliny inne gatunkowo?? :shock: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 można ale trzeba sie liczyć z tym ze większość nie wyjdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 Major napisał: kiler_89 napisał: -bierzemy jeden kwiatek (dobrze gdyby był cały otwarty) O ile się nie mylę w przypadku Capensis i wielu innych do samozapylenia dochodzi jeszcze przed otwarciem kwiatu. Z tego powodu operację usunięcia pręcików radzi się przeprowadzać jeszcze kiedy kwiat jest zamknięty. Tak, dokladnie, wtedy mamy najwieksze szanse na sukces. Bez problemu mozecie poprobowac skrzyzowac aliciae z capensis lub nidiformis. Wszystkie maja te sama liczbe chromosomow i krzyzowanie jest mozliwe. Niedlugo w galerii przedstawimy zdjecia d.capiciae czyli krzyzowki capensis i aliciae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 a capensis ze spaltulatą ? kiedy będą te zdiecia :twisted: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel-kr Napisano 1 Lipca 2006 Share Napisano 1 Lipca 2006 A można tak skrzyżować d. prolifera z d. spatulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 2 Lipca 2006 Share Napisano 2 Lipca 2006 :: nie one są supełnie inne Mojim zdaniem najlepiej patrzeć po kwiatach jeśli są podobne to można krzyżować (to moja teoria) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 2 Lipca 2006 Share Napisano 2 Lipca 2006 Zależy od tego ile mają chromosomów. Fajnie by było skrzyżować prolifere z adelą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArthasPL Napisano 4 Lipca 2006 Share Napisano 4 Lipca 2006 A skąd można sie dowiedzieć ile która roślinka ma chromosomów? Wtedy mozna by było kombinować z przeróżnymi krzyżówkami roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 5 Lipca 2006 Share Napisano 5 Lipca 2006 Prawdopodobnie nie jest to jeszcze zbadane we wszystkich owadożerach (jest to kosztowne). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 6 Lipca 2006 Share Napisano 6 Lipca 2006 ludzie zebrałem dzisiaj 5 (tak 5) nasion spaltulata x capensis broad leaf (wyciołem pręciki spaltulaty i dałem preciki broad lefa) ciekawe co z tego wyjdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 6 Lipca 2006 Share Napisano 6 Lipca 2006 Ooo ... no prosze . Też jestem ciekawy - uzupełniaj obserwacje jakich dokonasz po wykiełkowaniu ( o ile takie zaistnieje ). Ja niestety nie mam takiej możłiwości bo mam mało rosiczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 6 Lipca 2006 Share Napisano 6 Lipca 2006 mam nadzieje ze jednak mi wyrośnie coś nowego a nie spaltulata wiekszość nasion była nie zapłodniona (białe, ciękie, wyschniete) tylko te 5 było dobrych. 2 kwiat jeszcze dojżewa ciekawe czy tam też cos będzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi