Skocz do zawartości

Budowa nowego terrarium

Dieball

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Chciałbym wam przedstawić relację z budowy mojego pierwszego terrarium dla drzewołazów.

Praca jest w toku i mam nadzieję że uda mi się wszystko skończyć najdalej do połowy miesiąca. Zobaczymy jak to wyjdzie, ale jestem dobrej myśli, pomimo tego, że jest to pierwsze terrarium na taką skalę, jakie buduję. Choć nie pierwsze ogółem :)

Zacznijmy od początku.

wGYosAL.jpg

Terrarium 85x52x40 udało mi się kupić za zawrotną kwotę 20zł. Stan do generalnego remontu. Usyfione do granic możliwości, brak dolnej wentylacji, za to górna na praktycznie całą szybę. Musiałem zatem zdemontować front i górę, a także ściankę strukturalną, która mi się nie podobała. Zmieniłem także orientację zbiornika na 85x40x52.

XoPd5Pu.jpg

Początkowo plan był taki, żeby wystrój robić na bazie pianki montażowej, pokrytej żywicą i kokosem, ale ostatecznie poszedłem w bardziej ambitny plan. Na powyższym zdjęciu były pierwotne przymiarki z doniczkami, w których docelowo znajdą się dzbaneczniki Nepenthes ampullaria.

nJcnh6W.jpg

Tutaj już się bawię styropianem

UgLolGd.jpg

Po prawej jest zbiornik w którym znajdzie się pompa zasilająca wodospad i strumyk.

SF9dxSn.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dalej się babram w styropianie, ale widać już efekty. Do zrobienia została jeszcze jedna boczna ścianka i wodospad, a potem można już zacząć nakładać zaprawę, żywicę i torf.

Ogólna bryła wodospadu już gotowa. Teraz tylko pozostaje to wyrzeźbić

v6JKsjg.jpg

Zastanawiałem się jak zrobić fragment ścianki, na który nie chciałem efektu warstwowych skał. Ostatecznie zdecydowałem się na naklejenie kawałków styropianu i zabawę lutownicą. Muszę przyznać, że jestem zadowolony z efektu.

SzEF65N.jpg

WxKnGAx.jpg

Sj1OCtg.jpg

sBjn6yy.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ze względu na to, że złapało mnie paskudne przeziębienie, oraz to, że musiałem już kilka razy zmieniać koncepcję wodospadu, prace nieco przyhamowały. Ale, mogę już powiedzieć, że etap rzeźbienia mam już za sobą i teraz pozostało mi tylko nakładać zaprawę, potem żywicę i torf/kokos i sadzić rośliny :)

Tutaj pierwsza przymiarka lian

x7jj6Fv.jpg

Widok na całość terrarium, jak to obecnie wygląda

hvXvU31.jpg

I koniec końców stanęło na takiej formie wodospadu. Próbowałem rzeźbić z dużych brył styropianu. Próbowałem robić z prawdziwych kamieni. Nic z tego. Tak osiągnąłem najbardziej zadowalający mnie efekt, a ze strumyka zrezygnowałem całkowicie, na rzecz małego stawiku (będzie miał może ze 2-3 cm głębokości).

lnbJvy4.jpg

OM9vI9c.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie udało mi się nałożyć pierwszą warstwę zaprawy (z prawdopodobnie 3-4). Skały wyglądają całkiem fajnie (jak na moje zdolności plastyczne :P) i mam nadzieję, że uda mi się jeszcze ten efekt poprawić. Strasznie mnie tylko drażni ten prostokątny fragment na samym środku, maskujący doniczki. Ale w sumie nie powinienem się przejmować, bo będzie go zasłaniać spory konar i w niedługim czasie pewnie mech torfowiec, zwisający z doniczek.

3BKGrLb.jpg

sbMCzOy.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli nabiera kształtu. Jedyne co to bym na twoim miejscu przy nakładaniu kolejnych warstw spróbował chociaż trochę zlikwidować te kanciaste kształty. Wodospad, góra i pod doniczkami wygląda fajnie, ale przy doniczkach można by trochę wymodelować.

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli nabiera kształtu. Jedyne co to bym na twoim miejscu przy nakładaniu kolejnych warstw spróbował chociaż trochę zlikwidować te kanciaste kształty. Wodospad, góra i pod doniczkami wygląda fajnie, ale przy doniczkach można by trochę wymodelować.

Tam będę na samym końcu działał pianką, jak będę montował główny konar i potem te fragmenty jeszcze raz pokrywał chociaż jedną warstwą zaprawy, a potem Epidianem i torfem

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Mogę powiedzieć, że prace wreszcie dobiegają końca :)

Wytruj jest już gotowy. Pozostało mi tylko zamontować przednią szybkę pod prowadnicę i wentylację i dokupić przesuwną szybę na front (póki co, nakleiłem folię dla utrzymania wilgotności).

Ale zdjęcie gotowego zbiornika będzie na końcu, jako że miała być fotorelacja, to uzupełnię zdjęcia z postępu prac.

Po nałożeniu zaprawy, przymocowałem konar i liany.

ZCCLXTF.jpg

Następnie, miejscami pomalowałem ściankę żywicą epoksydową Epidian 5 z utwardzaczem Z1, którą potem pokryłem torfem:

uXLdYct.jpg

No i na kolejnych zdjęciach jest już efekt końcowy

UcLHsSB.jpg

uRkqu84.jpg

4BFqTxy.jpg

Teraz już tylko czekać na bardziej ruchliwych mieszkańców :)

Rośliny użyte do wystroju:

-Owadożerne-

Nepenthes ampullaria [Tayave, Irian Jaya]

Nepenthes ampullaria 'Harlequin'

Nepenthes ampullaria 'Lime Twist'

Nepenthes ampullaria 'Red Specled'

Nepenthes ampullaria x spectabilis

Nepenthes bicalcarata

Nepenthes campanulata

Nepenthes sibuyanensis

Utricularia alpina

Utricularia chrysantha

Utricularia longifolia

-Pozostałe-

Tillandsia cyanea

Tillandsia feldhofii

Tillandsia ionantha

Catopsis moreniana

Neoregelia 'Donger'

Vriesea splendens

Cryptanthus sp.

Fittonie z obi (biała oraz z czerwonymi żyłkami)

Trzykrotka

Odnośnik do odpowiedzi