Skocz do zawartości

Coś nie tak z liśćmi... Grzyb?

mieczus

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Na liściach moich dzbanków (hookeriana, blady marry, ampullaria) pojawiają się jakieś niepokojące mnie plamy. Dzbanki trzymam w terrarium - światła ok. 12-13h. Na początku myślałem, że to może kwestia aklimatyzacji (zmiany na liściach, spowolniony wzrost, brak dzbanków), ale trwa to już chyba zbyt długo (ponad pół roku), dlatego też proszę o Waszą opinię...

post-6636-1486201742_thumb.jpg

post-6636-1486201753_thumb.jpg

post-6636-1486201760_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Na liściach moich dzbanków (hookeriana, blady marry, ampullaria) pojawiają się jakieś niepokojące mnie plamy. Dzbanki trzymam w terrarium - światła ok. 12-13h. Na początku myślałem, że to może kwestia aklimatyzacji (zmiany na liściach, spowolniony wzrost, brak dzbanków), ale trwa to już chyba zbyt długo (ponad pół roku), dlatego też proszę o Waszą opinię...

Grzyb jak się patrzy, jaką masz wentylację w terra ?

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylacja chyba aż za duża. Jak wieczorem pryskam (ok. 0,5l), to przed kolejnym pryskaniem jest sucho.

Jak z tym walczyć? Topsin?

Topsin, ale jak każdy fungicyd ma on postać zawiesiny, która pozostaje na liściach i nie wygląda to zbyt ładnie. Też miałem kiedyś problem z grzybem w terra i wiem, że nie łatwo go usunąć. Jeśli pojawia się grzyb to znaczy że wentylację masz za słabą. Ja u siebie w terra 1m x 0,5 m x 0,7 m zamontowałem wentylator łazienkowy "setkę" uruchamia się on 4 razy na dobę po 15 min wymieniając powietrze w terra kilkunastokrotnie i dopiero to spowodowało, że grzyb przestał wracać, żadne otwory do wentylacji grawitacyjnej się u mnie nie sprawdzały.

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie poszedł w ruch Topsin.

A rośliny nie narzekały na przeciągi? Na tak szybką i częstą zmianę warunków?

Co masz na myśli mówiąc przeciągi?,stawiasz terra między otwartymi drzwiami a otwartym oknem?

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli:

Jeśli pojawia się grzyb to znaczy że wentylację masz za słabą. Ja u siebie w terra 1m x 0,5 m x 0,7 m zamontowałem wentylator łazienkowy "setkę" uruchamia się on 4 razy na dobę po 15 min wymieniając powietrze w terra kilkunastokrotnie i dopiero to spowodowało, że grzyb przestał wracać, żadne otwory do wentylacji grawitacyjnej się u mnie nie sprawdzały.

Odnośnik do odpowiedzi