Buniaaaa Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum Jestem początkującym hodowcą roślin owadożernych. Mam zaledwie dwie - muchołówkę amerykańską oraz dzbanecznika, najprawdopodobniej Nepenthes x ventrata. Dzbanecznika kupiłam końcem września, zaś początkiem grudnia zauważyłam, że obok macierzystej rośliny pojawiło się to: Tak sytuacja wyglądała w kolejnym miesiącu: I obecnie: Czytałam, że starsze dzbaneczniki mogą rozmnażać się przez podział i przypuszczam, że tak się właśnie stało w przypadku mojej rośliny. W związku z tym, mam do Was drodzy forumowicze pytanie, czy i kiedy próbować nową roślinę oddzielić od macierzystej, i w jaki sposób aby nie uszkodzić zarówno jednej jak i drugiej? Zaopatrzyć się w ukorzeniacz? Wszelkie rady mile widziane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Temat przewijał wiele razy, wystarczy poszukać. Temat nr 1 Temat nr 2, zaraz pod tym tematem. Temat nr 3, strone dalej. Dalej nie musiałem szukać, ale dużo tematów jeszcze się znajdzie. Porady odnośnie ukorzeniania. W powyższych linkach jest wszystko co musiałabyś wiedzieć. Radziłbym jednak poszukać jeszcze trochę bo na 100% znajdzie się coś godnego uwagi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buniaaaa Napisano 10 Lutego 2017 Autor Share Napisano 10 Lutego 2017 Wygląda na to, że muszę się nauczyć lepiej korzystać z wyszukiwarki Dziękuję bardzo za pomoc. Z wyżej wymienionych linków, chyba najbardziej podobny jest temat nr 3. Pozostaje tylko kwestia, czy przesadzać go już teraz do nowej doniczki, czy się wstrzymać, aby jeszcze nieco bardziej podrósł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 10 Lutego 2017 Share Napisano 10 Lutego 2017 Wygląda na to, że muszę się nauczyć lepiej korzystać z wyszukiwarki Dziękuję bardzo za pomoc. Z wyżej wymienionych linków, chyba najbardziej podobny jest temat nr 3. Pozostaje tylko kwestia, czy przesadzać go już teraz do nowej doniczki, czy się wstrzymać, aby jeszcze nieco bardziej podrósł. Ja bym tam poczekał jeszcze trochę by podrósł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 10 Lutego 2017 Share Napisano 10 Lutego 2017 Wygląda na to, że muszę się nauczyć lepiej korzystać z wyszukiwarki Dziękuję bardzo za pomoc. Z wyżej wymienionych linków, chyba najbardziej podobny jest temat nr 3. Pozostaje tylko kwestia, czy przesadzać go już teraz do nowej doniczki, czy się wstrzymać, aby jeszcze nieco bardziej podrósł. Twoja nowa roślina-odrost na 99% jeszcze nie posiada własnego systemu korzeniowego. A co za tym idzie, jeśli chciał byś ją przesadzić-oddzielić trzeba ją ukorzenić. Rozumiem że doniczka stoi na parapecie i nie posiada dodatkowego doświetlania? Jeśli tak to podejrzewam że cała zabawa z ukorzenianiem o tej porze roku raczej by się nie powiodła, za krótki dzień. Tego typu zabiegi jak ukorzenianie i sadzonki łodygowe zazwyczaj robi się na wiosnę gdy światła dziennego jest już pod dostatkiem. Poza tym na parapecie do tego używa się woreczków strunowych by utrzymać wysoką wilgotność bez której maleją szanse na powodzenie. Kolejna sprawa to czy na pewno chcesz oddzielać odrost od rośliny matecznej? Młode odrosty, a zapewne niebawem pojawi się kolejny, Ventrata zazwyczaj ma po kilka jednocześnie, ładnie przykryją pustą zdrewniałą łodygę głównego pnącza. Ja osobiście bym zostawił, ale to już kwestia własnego gustu i estetyki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buniaaaa Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 Dziękuję bardzo za wyjaśnienia Myślę, że w takim wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zostawienie go przy roślinie matecznej, również ze względów estetycznych. A tymczasem młody odrost zaczął dzbankować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi