Skocz do zawartości

Aktualny program do katalogowania swojej kolekcji.

czyzo3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Wiem, że temat był już na forum. Jednak, linki w tematach są już nieaktywne. Robiłem mały research i niestety, ale strony na których znajdowały się programy (chociażby Cpmanger) są już nieaktywne od jakiegoś czasu. Szukałem również gdzie indziej instalek tych programów, ale niestety, nie ma.

Pytanie więc do was, moi mili. Czy macie jakieś programy, do katalogowania swojej kolekcji? Czy może ktoś ma instalator starego Cpmanger na dysku i chciały się nim podzielić? Może są jakieś inne programy teraz? Ja znalazłem tylko to: http://www.critterware.eu/downloads.aspx od biedy da radę, ale jest to program pod zwierzęta, nie roślinki :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie zależy o jaki katalog ci chodzi. Bo można to rozumieć różnie. Listę gatunków to można w notatniku zrobić. jak chcesz mieć nazwe gatunku i zdj poniżej to możesz w office word. Może źle cie rozumiem czy coś

Odnośnik do odpowiedzi

Można byłoby napisać taką aplikację www. Jakie funkcjonalności ma/miał Cpmanger? Problematyczny może być stworzenie słownika gatunków ze wszystkim var., loc. itp.

Odnośnik do odpowiedzi

Można, wszystko można! :-) Jak działał Cpmanager? Nie mam pojęcia, wyczytałem o nim tylko na naszym forum. Natomiast z tego co rozumiem i mogę porównać z programem, który wrzuciłem - działa na zasadzie bazy danych, z dokładnym opisem konkretnego gatunku (myślę, że słownik gatunków nie jest konieczny, można wpisywać ręcznie), notatkami, zdjęciami (przykładowo, zdjęcia można robić co jakiś czas by obserwować, jak roślinka się rozwija, przy jakich warunkach), opisami od kiedy taką roślinkę się ma, jaki stan, warunki, zmiany warunków uprawy itp. itd.

Podstawowe dane wyglądały tak (cytat z naszego forum:)

1.ID

2.DB-ID

3.ssp

4.var

5.forma

6.kultywar

7.Pochodzenie

8.Miejsce

Owszem, można zrobić to w excelu, czy nawet notatniku "analogowym"... Ale ciekawy jestem tego programu. Na pewno ułatwi to znacznie - wyszukiwanie danych przy większej ilości roślin, korygowanie/aktualizowanie danych, segregację fotografii itp, itd. Dlatego pytanie kieruję do posiadaczy tego programu, bo z tego co widziałem tutaj, to są wśród nas osoby które go używają/używały :-)

Odnośnik do odpowiedzi