matio Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Moja Ventrata zaczęła kwitnąć i w sumie nie wiem co z tym zrobić Dlatego mam kilka pytań: - Czy kwitnienie wpływa w jakiś sposób na roślinę? - Jeżeli się okąże, że to żeńska odmiana to po jakim czasie powinienem próbować ją zapylić? Jak długo będzie kwitnąć? - Po czym poznać jaka to płeć? Edytowane 14 Lutego 2017 przez matio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Żeby go zapylic potrzeboałbyś drugiego, równocześnie kwitnącego dzbanecznika męskiego. Nie ma pyłku, nie ma zapylania. Co do płci, mam nadzieję, że obrazek będzie zrozumiały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli nie masz zamiaru go zapylać/sprzedawać pyłku to utnij kwiat przy samej łodydze już teraz, kwitnienie jest sporym wydatkiem energetycznym dla każdej rośliny. A jeśli chcesz go trzymać ze względów estetycznych to jak dla mnie kwiat dzbanecznika to w sumie nic pięknego, dzbanki o wiele ładniejsze, a przy okazji (przynajmniej moja N. x 'Linda') nie wydawała zbyt "pięknego" zapachu podczas kwitnienia. Edytowane 14 Lutego 2017 przez Zeratul Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi