Beo Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Czy można przesadzać rosiczki podczas kwitnienia? Mojej Droserze Alicae od paru tygodni rośnie pęd kwiatowy, a pierwsze pąki zaczynają się otwierać, więc zastanawiam się, czy przesadzenie nie zaburzy rozwoju kwiatu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Jak przesadzisz z zapasem torfu na korzeniach to roślina nawet nie poczuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki174 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 A jeszcze takie pytanko, czemu już teraz potrzebujesz przesadzać tę rosiczkę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Zasadniczo nie jest wskazane przesadzanie w czasie kwitnienia, bo zawsze jest ryzyko jego zaburzenia. Pęd kwiatowy może przestać rozwijać się. To jest hazard. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beo Napisano 20 Lutego 2017 Autor Share Napisano 20 Lutego 2017 A jeszcze takie pytanko, czemu już teraz potrzebujesz przesadzać tę rosiczkę? Ponieważ, jako że to moja pierwsza rosiczka, to nieco ją zaniedbałem, bo nie wiedziałem do końca, jak się z nią obchodzić. Podłoże już się prawdopodobnie zmineralizowało od przegotowanej wody, a na wierzchu pojawiło się sporo grzyba. W każdym razie nie będę jednak teraz przesadzać, bo boję się o pęd kwiatowy. Podlałem rosiczkę środkiem przeciwgrzybiczym i zaopatrzyłem się w wodę demineralizowaną, więc może uda się je zregenerować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 Ponieważ, jako że to moja pierwsza rosiczka, to nieco ją zaniedbałem, bo nie wiedziałem do końca, jak się z nią obchodzić. Podłoże już się prawdopodobnie zmineralizowało od przegotowanej wody, a na wierzchu pojawiło się sporo grzyba. W każdym razie nie będę jednak teraz przesadzać, bo boję się o pęd kwiatowy. Podlałem rosiczkę środkiem przeciwgrzybiczym i zaopatrzyłem się w wodę demineralizowaną, więc może uda się je zregenerować. Podlałeś?środkiem przeciw grzybowi powinno się spryskiwać podłoże od góry,a wodę wlewasz do podstawki. Jeśli się zmineralizowało to koniecznie przesadź ją do nowego torfu! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beo Napisano 21 Lutego 2017 Autor Share Napisano 21 Lutego 2017 Podlałeś?środkiem przeciw grzybowi powinno się spryskiwać podłoże od góry,a wodę wlewasz do podstawki. Jeśli się zmineralizowało to koniecznie przesadź ją do nowego torfu! Podlałem środkiem grzybobójczym, który się rozcieńcza, a następnie należy niewielką jego ilością podlać roślinę od góry tak, żeby ciecz miała kontakt z całą powierzchnią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 21 Lutego 2017 Share Napisano 21 Lutego 2017 Dobrze,ale przesadź ją lepiej,bo się podłoże zmineralizowało i jest nie odpowiednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi